Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy woda na głębokości 4-5m może byc zdatna do picia???

Recommended Posts

Nie znam się na tym kompletnie!!!! Magik od wody stwierdził ,że na mojej działce jest zródło na głębokości do 5m . To chyba woda podskórna, obawiam się , czy można korzystać z takiej wody. Wszycy w okolicy mają studnie kopane i zapewniają mnie ,że wodę mają dobrą ( kuzyn kopał na gł. 7m). Co o tym myślicie???? Proszę o pomoc

Oddaj wodę do sanepidu i zbadaj na zawartość podstawowych elementow a bedziesz wiedział czy jest zdatna do picia. czy we wsi wszyscy mają szamba szczelne i czy jeździ do nich szambiara -regularnie raz na miesiąc??? jesli tak to moze masz dobra wodę. Zdecydowanie zbadaj wodę, podskórna zbiera wszystkie g...ie. Zbadaj.

Oczywiście!

Pod warunkiem, że będzie to zakopana butelka nałęczowianki;)

A tak na serio to musiało by być bijące źródło żeby ta woda była OK.

Wyobraź sobie, że podczas roztopów czy deszczu na tą głębokość mogą być wsączane różne ciekawe związki nie mówiąc już o nawozach wypłukiwanych z

sąsiednich pól.

Mój dziadek ma studnię o głębokości ok. 5m i nie dość, że są okresy w których wody w niej brakuje (podlewa ogród bardzo rzadko i to konewką...) to jeszcze smak tej wody pozostawia wiele do życzenia (badać to nikt jej nigdy nie badał...)

Jeżeli zależy Ci na zdrowiu Twoim i Twojej rodziny to zainwestuj w głęboką studnię (wierconą czy kopaną - to już zależy od Ciebie - fachowcy za wierconą biorą 100zł/m - przy 10m miałabyś dobrą studnię).

Sąsiad przez płot ma starą kopaną studnię z kręgów jakieś 14m głębokości (końca nie widać;) - ale woda to jest miodzio w porównaniu z tą, którą mam z (nowego) rurociągu.

Wielkie dzięki za rady. Od początku nie byłam przekonana do tak płytkiej studni. Będę musiała przekonać mężą do zrobienia studni wierconej, chociaż jemu ten pomysł nie podoba się ze wzglęgu an koszty - 200 zł za metr + dodatki. Średnio studnia może kosztować 6 000 zł. Czy to dużo czy mało???

Ja płacilem 50 zł za metr wierconej studni na gł. 34 metrów . Wczoraj podłączałem wode do budynku podkopałem sie wgłąb ziemi na około metr i rure uciełem, nie wyobrazacie sobie jaki miałem gejzer:) woda sama tryskała z rury na około 3 cm w góre zrobiłem zdjęcie ale nie oddaje ono tego jak w rzeczywistosci ...

http://img436.imageshack.us/img436/5531/obraz0710tj.jpg

a woda jest naprawde czysta tylko troszkie mółkiem zalatuje :(