przemekk74 01.06.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witamczy mozna np wziac szklanke, 2 garsci ziemi, zalac to niewielka iloscia wody, wsadzic papierek lakmusowy taki jak np w sklepach akwarystycznych jest.. odczytac..? czy sa moze spechjalne (i nie dorogie) zestawy dla ogrodnikow (w marketach budowlanych?)?Z jakiej glebokosci nalezy ziemie brac do badania?Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 01.06.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 tak jak piszesz to raczej nie można bo za bardzo rozcieńczysz roztwór i pomiar do bani. W marketach są różne zestawy do pomiaru ph gleby, najczęściej "ukryte" w gablotach gdzie trzymają środki do zwalczania insektów, koszt około 25-30 zł za zestaw którym spokojnie sprawdzisz glebę ze 20 razy jak nie lepiej. Dokładna instrukcja jest w pudełku, zależy co nabędziesz, ja mam "kwasomierz glebowy" Anwil pro-lab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimas_gdynia 01.06.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 tak jak piszesz to raczej nie można bo za bardzo rozcieńczysz roztwór i pomiar do bani. W marketach są różne zestawy do pomiaru ph gleby, najczęściej "ukryte" w gablotach gdzie trzymają środki do zwalczania insektów, koszt około 25-30 zł za zestaw którym spokojnie sprawdzisz glebę ze 20 razy jak nie lepiej. Dokładna instrukcja jest w pudełku, zależy co nabędziesz, ja mam "kwasomierz glebowy" Anwil pro-lab. tez mam ten kwasomierz - kupiony u najblizszego ogrodnika w cenie 26,50 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaloku 01.06.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witam, rzeczywiście aby samodzielnie zbadać odczyn pH gleby powinieneś zakupić zestaw do badania współczynnika pH gleby, zawierający rurkę testową wypełnioną roztworem, który zmienia barwę po wymieszaniu z glebą. Rurkę wypełnia się ilością gleby określoną w instrukcji obsługi (np. 1/4), a następnie silnie potrząsa, aby wymieszać roztwór z próbką gleby. Po wymieszaniu, należy odczekać aż ziemia opadnie na dno rurki, a płyn nabierze określonego koloru. Otrzymaną barwę porównuje się ze wzorcem dołączonym do próbki. Z reguły barwa pomarańczowa do żółtej oznacza glebę kwaśną, barwa jasnozielona - glebę o odczynie obojętnym, a ciemnobrązowa - glebę kwaśną. Uwaga - ponieważ wartość pH gleby jest zmienna koniecznie pobierz do badania kilka próbek pochodzących z różnych miejsc w ogrodzie!!! Więcej na temat ustalania właściwości gleby (można też na fotce zobaczyć jak wygląda taki pH-metr):http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/gleba.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts