Geno 05.06.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Majster zbiorniki opiera się na żelbetowych (betonowych) fundamentach pierścieniowych a później dopiero na fundamencie piaskowym. Mała różnica. Rozumiem, że wiesz lepiej jak robiłem ten fundament Pozdrawiam Hmm to w 1996 nie obowiązywały normy? Wtedy chyba jeszcze tak. Chyba,że to był mały zbiornik. Inna sprawa ,że fundament piaskowy ma wewnętrzny drenaż co też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 05.06.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Hmm to w 1996 nie obowiązywały normy? Wtedy chyba jeszcze tak. Chyba,że to był mały zbiornik. Inna sprawa ,że fundament piaskowy ma wewnętrzny drenaż co też ma znaczenie. Wszystko wykonane zgodnie z normš. Nie czytasz tekstu bo podałem nawet cytat z normy i punkt, w którym jest napisane co wolno a co nie O wielkoci zbiornika też napisałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 05.06.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Hmm to w 1996 nie obowiązywały normy? Wtedy chyba jeszcze tak. Chyba,że to był mały zbiornik. Inna sprawa ,że fundament piaskowy ma wewnętrzny drenaż co też ma znaczenie. Wszystko wykonane zgodnie z normš. Nie czytasz tekstu bo podałem nawet cytat z normy i punkt, w którym jest napisane co wolno a co nie O wielkoci zbiornika też napisałem Pozdrawiam Nie chodzi o ciężar tylko o średnice. Nie wszytsko musiełem w życiu widać więc pytam bo ja widziałęm tylko zbiiorniki wykonywane zgodnie z PN-B-03210:1997 "Konstrukcje stalowe - Zbiorniki walcowe pionowe na ciecze - Projektowanie i wykonanie" a tam stoi podpunkt 4.6 Fundamenty Fundamenty należy obliczać zgodnie z PN-B-03020:1981 (PN-81/B-03020). Płaszcz zbiornika należy opierać na pierścieniowym fundamencie betonowym, wewnątrz którego wykonuje się fundament piaskowy o stopniu zagęszczenia ID [wg PN-B- 02480:1986 (PN-86/B-02480)] nie mniejszym niż 1,0. Zbiorniki naziemne o średnicy do 12 m można posadawiać na fundamentach innego typu (np. na płycie betonowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 05.06.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 noo konstruktor, jak człowiek renesansu - na wszystkim się zna Własnie odebrałem pisemne wyliczenie dopuszczalnych naprężen pod fundamentem. http://www.pzm.republika.pl/Obliczenie.jpg Teraz juz chyba sobie strzelę w łeb bo geotechnik napisał że dopuszcza 500 kPa /1m2 a konstruktor mówi że nigdy nie spotkał więcej niż 300/350 kPa. Którego kurde .... mam zabić żeby wyjaśnić (zakończyć) sprawę ? Geno mistrzu ratuj .. w Tobia nadzieja ... który z nich przesadza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 05.06.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Teraz juz chyba sobie strzelę w łeb bo geotechnik napisał że dopuszcza 500 kPa /1m2 a konstruktor mówi że nigdy nie spotkał więcej niż 300/350 kPa. Którego kurde .... mam zabić żeby wyjaśnić (zakończyć) sprawę ? Zaufaj konstruktorowi zresztš i tak to on będzie za to odpowiadał bo geolog nie posiada uprawnień budowlanych do projektowania konstrukcji. Z dowiadczenia i popierajšc to kilkoma ekspertyzami przeprowadzonymi przez pracowników naukowych Politechniki Gliwickiej geolog zawyżył dopuszczalne naprężenia. Dla identycznych piasków i stanu zagszczenia Id = 0.55 dopuszczano maksymalne wartoci naprężeń jako 350 kPa natomiast dla Id = 0.7 jako 450 kPa. Zresztš i tak w branży mówi się że nasza norma zawyża wartosci odporu gruntu i zawsze należy kierować się zdrowym rozsšdkiem i praktykš. Napisz jeszcze jak sięgajš w głšb te piaski i czy jest to jedyna warstwa geotechniczna ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 05.06.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Napisz jeszcze jak sięgajš w głšb te piaski i czy jest to jedyna warstwa geotechniczna ? Odwierty były na głębokość 4,5m. Warstwy sa dwie druga to pisaki średnoziarniste i ma jeszcze lepsze parametry niz przyjęte do obliczeń. Nie ma tam innej warstwy tylko piaski. http://www.pzm.republika.pl/Str012.jpg Obok budynku robiłem studnie na 12m głębokości i do dzisaj leży biały piasek z odwiertu. Całe 12 m to biały piasek jak rzeczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.06.2006 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Anpi napisał: Ja myślę, że każdy i tak zrobi jak chce. Nie ma się co spierać. Mimo, że mamy 21 wiek, to ciągle znajdą się specjaliści - zwolennicy płytkich ław i wrzucania w beton kamsztorów Rozumiem, że jesteś konstruktorem, który wie lepiej...(niż Geno, kierownicy budów i normy). Gratuluję dobrego samopoczucia. Jak to mówią mądrzy ludzie - oszczędny płaci 2 razy. Tak to chyba mówią ludzie mądrzy "inaczej" Ja znam raczej powiedzenie" oszczędnością i pracą ludzie się bogacą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuniuni 11.03.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Badania gruntu daj architektowi a On oceni czy możesz i ile zaoszczędzić np: na szerokości ław fundamentowych. . Jeśli architekt nie jest jednocześnie konstruktorem (musiałby ukończyć 2 zupełnie różne kierunki studiów), to w jaki sposób ma cokolwiek ocenić. Architekt jest od wizualnej strony obiektu, a wiedza jaką posiada nt obliczeń posadowienia budynku jest zbliżona do wiedzy osoby, która kiedyś wybudowała dom i tyle. To tak jakby ktoś kto kiedyś kierował samochód miał wydawać opinię nt jego naprawy. Jestem konstruktorem i nigdy w życiu nie spotkałem się by geolog podał nośność gruntu pod konkretny rodzaj fundamentu. Mówić wam może wszystko, ale pewnie się pod tym nie podpisze, a konstruktor tak. Nośność gruntu, a dobór rodzaju fundamentu to 2 różne rzeczy. Może i mamy XXI w. ale stosowane metody obliczeniowe to nie mechanika precyzyjna i operuje się odpowiednimi współczynnikami bezpieczeństwa, aby zredukować możliwość awarii. Ale dzięki pewnym uproszczeniom projekt konstrukcji domku wykonuje jedna osoba przez 2-4 tygodni, więc jest stosunkowo tani. Z gruntami jest jak z organizmem człowieka. Choć mamy badania gruntowe w kilku punktach, to wciąż nie mamy pod pozostałą powierzchnią domu, więc właściwie wszystko się może zdarzyć. Poza tym grunt z czasem ulega przemianom. Choć czysty piasek jest gruntem niewysadzinowym, to z czasem jest zagliniany i potrafi kumulować w sobie wodę, która powoduje w czasie mrozu wysadziny. Uważam, że warto posadawiać poniżej głębokości przemarzania, bo grunt nigdy nie jest ani czarny ani biały, a koszt konstrukcji domu to tylko około 20-30% jego wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.03.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Plytę fundamentową izolowaną tez byś zaprojektował poniżej strefy przemarzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts