Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prymicja - co w prezencie?

alienka

Recommended Posts

przegladałam w internecie sklepy z rzeczami dla księży (szaty itp.) Myślę jednak, że te przedmioty przecież i tak będą go otaczać. Znajomi radzą prezent "jak na wesele" bo przecież młody ksiądz też potrzebuje zastawy, sztućce, pościel itp. Pościel mi jakoś nie pasuje. Myślałam o ładnym serwisie do kawy. Rzecz, która się przyda a przy okazji wspomni może czasem o mnie podając znajomym kawę. Myślałam tez o pieniądzach. Tu problem; nie wiem ile? Uroczystość już jutro a ja mam ogromny kłopot bo chciałabym sprawić mu przyjemność a nie wiem co może go ucieszyć.

Nie jestem osobą praktykującą, nigdy dotąd nie byłam na takiej uroczystości.

Przyszły ksiądz to mój brat cioteczny. Najprzystojniejszy facet w rodzinie :D Taką drogę wybrał. Jest pełen entuzjazmu i wiary w słuszność swojego wyboru. Bardzo bym chciała, żeby był szczęśliwy a dzień jego prymicji wyjątkowy.

Proszę pomóżcie, jeszcze jakieś propozycje?

Majka - wstyd mi :oops: Nawet nie wiedziałam, że są i zakonni i świeccy. Będzie wyświęcany w Katedrze na kapłana.

Ja w każdym razie jestem wybitnie świecka... :D

lampa - to też świetny pomysł! dziękuję.

Dlaczego ja Was wcześniej nie zapytałam :cry:

Mam nadzieję, że uda mi się dziś kupć coś ładnego (jutro to już za późno). Ach i jeszcze jedno pytanko - czy kwiaty i prezent podczas obiadu po mszy prymicyjnej czy już w sobotę po wyświęceniu? Wiem, trochę marudzę ale bardzo mi zależy, żeby wstydu rodzinie nie przynieść

Jak w katedrze, to raczej świecki.

czyli normalne uzytkowe rzeczy tez mu sie przydadzą. Nie wiesz, co lubi robić? Czy ma auto? Prezentem moze być rzecz do domu /teraz to taki specyficzny dom i to raczej z kucharką, więc serwis może nie/.

Ale np. mp3, dyktafon, cos do kompa, fajna lama, skórzana podkładka na biurko, ksiega pamiatkowa w skórzanej oprawie itp.

- oczywiscie kapłański zestaw podróżny zawsze na topie.

Myślałam żeby zadzwonić do Cioci...

Tylko Ona jest teraz straszliwie zabiegana i nie mam śmiałości zawracać jej głowy. Po za tym ciągle mam nadzieję, że znajdę coś tak uniwersalnego co równocześnie będzie i ładne i po prostu praktyczne.

Jeśli do 17.00 nic takiego nie znajdę to chyba jednak zadzwonię. :cry: