Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

mam pytanie - czy macie jakies doswiadczenia z gresem poelrwoanym? slyszalam rozne opinie - jedni ze super wytrzymaly inni ze sie strasznie rysuje, ze wchlania nieczystosci. troszke sie obawiam, wiec prosze o opinie...

a jesli kto zna "flor gres" - to byloby genialnie... :smile:

z gory dziekuje

ania

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam gres polerowany pomieszany ze zwykłym na balkonie w bloku (ok. 8 m2) od czterech lat - położony w karo.

Nic się nie dzieje a wygląda super.

Przy fugowaniu (ale dotyczy to wszystkich płytek narażonych na mróz) trzeba pamiętać o odpowiednim ukształtowaniu fugi (powinna być wyraźnie wklęsła, do dolnej krawędzi fazy płytek; Ja wciskałem i wygładzałem ją kablem koncentrykiem nawiniętym na środkowy palec. Wychodzi bardzo równo, jeśli równać ją zanim stwardnieje).

Janu

Niestety, moja skleroza jest silniejsza. Pamiętam tylko, że był paskudnie drogi. Kupiłem go w OBI we Wrocławiu razem z gresem zwykłym. Ten polerowany kosztował coś blisko 100 zł/m2 (tyle lat temu !)

Mogę jeszcze dodać, że w warunkach balkonowych sprawdza się znakomicie (jeśli nie jest mokry, bo wtedy - ślizgawica). Na balkonie używam czasem stolika i leżaków z aluminiowych rurek. Mam ślady akluminium na ścianach ale na gresie nie !

Planuję też kompozycję z wstawkami z gresu polerowanego na tarasie (ok. 20m2) budowanego właśnie domu.

Janu

• 1 year później...
  • 4 months później...

Bardzo dobre pytanie, temat tez mnie intersuje. Z tego co slyszalem, gres polerowany ma takie wady:

1. bardzo sliski (kiedy mokry, albo w skarpetach)

2. widac pod swiatlo mazy po wycieraniu jak na szybie

3. widac kazdy paproszek

4. wymaga impregnowania, bo inaczej odbarwia sie pod wplywem rozlanych plynow.

5. wyglada dobrze tylko przy minimalnej spoinie i bardzo dobrym ulozeniu

Mam nadzieje ze odpowie ktos kto juz ma gres polerowany (a nie szkliwiony) od paru lat.

Mam polozony gres wloski w hollu(18m.kw) i polski z Opoczna na pietrze 16 m.kw.

Wloski dokladniej zrobiony (i ponad 100% drozszy) polozony jest bez spoiny, polski niestety trzeba bylo ukladac z minimalna spoina. Polozony bez spoiny wyglada zdecydowanie lepiej.

Nie impregnowalismy gresu i nie widze takiej potrzeby. W utrzymaniu jest bardzo dobry i wcale nie jest sliski, kiedy mokry.

A wyglada sicznie.

Mamy zamiar wybudowac jeszcze jeden dom. W tym nastepnym salon na pewno bedzie wylozony gresem polerowanym.

pozdrawiam i zycze milych wrazen.

Cezarr,

gres impregnuje się raz zaraz po ułożeniu. Impregnacja zamyka pory, których nie widać gołym okiem. Chroni też spoinę.

W centrach handlowych Takich np jak TTW Ogród większość podłóg jest ułożonych z takich gresów. Natężenie ruchu jest tam napewno większe niż w domach jednorodzinnych a gres cały czas wygląda fajnie. Dodatkowo kładzie się go głównie ze wzg. na podłogówkę,więc wszelkie płyny raczej szybko wysychają. Zresztą woda to woda, pozostałe płyny raczej sami szybko wycieramy.