montolit 06.01.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 wszystkim którzy nie zaimpregnowali jeszcze swoich podłóg z gresu polerowanego radzę nie zwlekać z tym zbytnio bo niezabezpieczony gres polerowany jest podatny na zabrudzenia podobno jak np.marmur bez impregnacji obu tym materiałom połysk nadawany jest przez ich polerowanie w procesie produkcji.nie mylić tego z gresem szkliwionym .wiele osób decyduje się na gres polerowany nie zdając sobie sprawy z tego ile zabiegów trzeba wykonać aby taką podłogę położyć zgodnie ze sztuką budowlaną i utrzymać ją w należytym stanie.należy jeszcze pamiętać o tym że impregnację trzeba powtarzać co jakiś czas w zależności od warunków eksploatacji.a wszystkie te zabiegi wiążą się z dodatkowymi kosztami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.01.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 czy kolega montolit zajmuje się podłogami z płytek zawodowo ?bo mam kilka rozterek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 06.01.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 dlatego ludziom zabieganym którzy chcą mieć podłogę na lata bez dodatkowych zabiegów zalecam gres półpolerowany lub szkliwiony .bo nie ma to znaczenia czy gres polerowany jest za 40 zeta czy za 100 wszystkie wymagają tych samych zabiegów.i nie słuchajcie tych pseudo doradców z dużych marketów budowlanych większość z nich to ludzie zwerbowani z urzędu pracy którzy nie mają zielonego pojęcia o budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.01.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 06.01.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 tak jest to moja praca od 13 lat więc chętnie podzielę się swoją wiedzą.układanie płytek to także moja pasja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.01.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 no właśnie...... mam zamiar położyć (nie osobiście.... oczywiście) Opoczno Naturale..... gres szkliwiony, klasa ścieralności 4.....czy gres szkliwiony jakoś zabezpieczamy przed fugowaniem ? a potem ?czy kolega miał może do czynienia z tym konkretnym gresem ? jakieś uwagi ?czy klasa ścieralności 4 to faktycznie jest już hardcore ? czy spokojnie się nadaje np do sklepu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 06.01.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 jak sama nazwa wskazuje gres szkliwiony jest fabrycznie pokryty szkliwem co stanowi wystarczające zabezpieczenie przed zabrudzeniem .ale z powodu że ta konkretna płytka o którą pytasz ma lekko chropowatą strukturę musisz zwrócić uwagę na to by glazurnik dokładnie zmył nadmiar fugi z płytek w czasie fugowania aby fuga nie pozostała w tych nierównościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.01.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 jak sama nazwa wskazuje gres szkliwiony jest fabrycznie pokryty szkliwem co stanowi wystarczające zabezpieczenie przed zabrudzeniem .ale z powodu że ta konkretna płytka o którą pytasz ma lekko chropowatą strukturę musisz zwrócić uwagę na to by glazurnik dokładnie zmył nadmiar fugi z płytek w czasie fugowania aby fuga nie pozostała w tych nierównościach i to wszystko ? czyli jest bezobsługowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 06.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 tzn nie trzeba jej impregnować .co do położenia tych płytek w sklepie to nie polecam bo mają szorstką powierzchnię w której zagłębienia przy dużym natężeniu ruchu wżera się brud i z czasem trudno będzie je doczyścić .w mieszkaniu nie powinno być z nimi większych problemów ale trzeba uważać aby nie porysować ich metalowymi przedmiotami np.narzędzia przesuwane po ziemi nawet przesuwana poziomnica po powierzchni płytek może zostawić ślady ciężkie do usunięcia .co do ich ścieralności jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.01.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 ok, dzięki za wyjaśnienia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.03.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Podnoszę temat, bo pierwszy post mógłbym napisać sam jako swój.Proszę o opinie w zakresie:1. wąskiej fugi epoksydowej na ogrzewaniu podłogowym przy dużych płytach gresowych - jak się sprawdza?2. kolejności prac - fugowanie, czyszczenie wosku, impregnacja. Z góry dzieki za odpowiedź. A może ktoś z zabierających głos powyżej ma już jakieś ciekawe doświadczenia? Trochę czasu już minęło.... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.03.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Podnoszę temat, bo pierwszy post mógłbym napisać sam jako swój. Proszę o opinie w zakresie: 1. wąskiej fugi epoksydowej na ogrzewaniu podłogowym przy dużych płytach gresowych - jak się sprawdza? 2. kolejności prac - fugowanie, czyszczenie wosku, impregnacja. Z góry dzieki za odpowiedź. A może ktoś z zabierających głos powyżej ma już jakieś ciekawe doświadczenia? Trochę czasu już minęło.... Pozdr. Sprawdź czy na pewno można ją kłaść na podłogówce. Wszędzie zaleca się w tym przypadku fugę elastyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.03.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Siedzę nad tym już kilka godzin i sprawdzam Opinie są różne, podobno nawet na infoliniach technicznych. Z kart mapei wynika, że epoksydowe są dwa razy mniej "kurczliwe" od zwykłych, ale rzekomo "mogą być" na podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.03.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Siedzę nad tym już kilka godzin i sprawdzam Opinie są różne, podobno nawet na infoliniach technicznych. Z kart mapei wynika, że epoksydowe są dwa razy mniej "kurczliwe" od zwykłych, ale rzekomo "mogą być" na podłogówkę. No właśnie. Też miałam ochotę na wszystko dać epoksydową, ale majstry mi to wybiły z głowy. Epoksyd mam tylko w dolnej łazience (3mm). Na razie nie popękało, ale nie było jeszcze grzane na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniaaa23 13.05.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam Będziemy kłaść w kuchni biały gres polerowany. Chciałam zapytać czy poza impregnacją trzeba jeszcze o czymś pamiętać ? Gdzieś słyszałam,że klej pod jasny gres musi być na bazie białego cementu czy tak ? Boję się,żeby nie wyszły przebarwienia. I co z fugą, jakiej wielkości powinna być ? Koniecznie biała czy może być np. szara ? Pomóżcie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockmar 23.07.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Chciałabym wrócić do tematu plam po fugowaniu. Otóż właśnie skończyłam remont łazienki. Na podłogę wybrałam gres półpolerowany Paradyż Affron kolor grafit. Bezpośrednio po ułożeniu pgresu, podczas dalszych prac remontowych nie zauważyłam żadnych problemów. Codziennie po wyjściu glazurnika domywałam podłogę do czydta i wyglądała idealnie. Problem powstał po zafugowaniu. Po wyschnięciu fugi zabrałam się za mycie podłogi, a tu ...zonk! Jestem załamana. Prawie na całej powierzcni gres ma białawe plamy niemożliwe do usunięcia. Dodam, ze fuga była w kolorze ciemny grafit, zbliżona kolorem do samego gresu. Wygląda to tak jakby gres w tych miejscach został wytarty czy silnie zmatowiony. Zdaję sobie sprawę, ze to najprawdopodobniej wina glazurnika, który nie zaimpregnował gresu przed fugowaniem. (Zastanawia mnie jednak czemu te plamy są białawe, skoro fuga była ciemnografitowa?) Czy jest jeszcze możliwość by uratować ten gres i przywrócić mu wygląd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monn 01.08.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 witamCzy ktoś posiada gres polerowany 60-60cm YUKON beżowy z leroy marlin?Byłabym bardzo wdzięczna za opinię i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marker999 02.11.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam. Upatrzyłem sobie do salonu gres poler Nowa Gala z serii concept. Konkretnie jasno szary. Czy ktoś słyszał o tym, ze po impregnacji dzieją się z tymi płytkami cuda? Kiedyś gdzieś czytałem o nagminnym występowaniu niezmywalnych odbarwień i plam na gresach tej firmy. W sumie nie dam sobie głowy uciąć ze chodziło właśnie o Nową Galę, ale coś mi świta że to jednak ta firma. Za wszelkie sugestie, wskazówki i opinie będę wdzięczny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 02.11.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Generalnie niezmywalne odbarwienia są możliwe w każdym gresie polerowanym niezależnie od producenta. Wynika to z uwarunkowań technicznych Gres polerowany to zwykły gres w którym w procesie polerki otwiera się pory. Powoduje to że jest go bardzo łatwo zabrudzić. Impregnacja ma temu zapobiec ale trzeba ją powtarzac co jakiś czas i oczywiście nie jest to całkowita ochrona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marker999 03.11.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Tyle to ja wiem, ale mnie jak wyrażnie napisałem chodzi o konkretnego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts