Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam stół bilardowy i planowałem go wstawić w salonie, gdzie po nałożeniu dodatkowego składanego blatu stawałby się dużym stołem jadalnym.

Ze względu na bezpośrednie wyjście z salonu na ogród, postanowiliśmy zmienić parkiet na gres polerowany i tu problem, czy jak wypadnie bila ze stołu na płytki, czy te nie popękają, a siłą czasami jest naprawdę duża.

Stół kupiłem z likwidowanej speluny za przyzwoite pieniądze, całą poprzednią zimę go pomału odnawiałem, nowe sukno, kosze, szpachlowanie, toczenie, bejcowanie, lakierowanie - wygląda super, tylko czy teraz praca nie poszła w las. :(

aha, warstwy podłogi tak: styropian 10cm, podłogówka, wylewki i gres

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli masz klej nierowno pod plytkami to moze peknac. swego czasu słyszalem od ludzi pracujacych w Niemczech, ze kiedy kladli plytki, to na odbior przychodzil facet z pilka kauczukowa, puszczal toto i patrzyl czy kafle peknia lub odpadna, potem chlopcy mieli poprawki. upadek bili to tak jakbys stuknal w szybe mlotkiem zakonczonym na opstro - pekniecie gwarantowane.

Wit

Możesz poszukać płytek gresowych "przemysłowych" - w marketach na podłogach takie są.

Cholerstwo ma z 1,5 cm grubości i zasuwaja po tym ciężkie wózki widłowe bez problemów.

Patrząc na to jak obchodzą się z towarem przy rozładunku :evil: śmiem twierdzić że płytki

uderzenie bili wytrzymają - jednak pojawia się pytanie o wytrzymałość bili....

Popatrz zresztą na wnętrza klubów bilardowych - wszędzie wykładziny dywanowe.

Więc może pomysł z dywanikiem dookoła stołu nie jest zły? A pod stołem miejsca tyle,

że można dorobic powieszoną skrzynię do której dywanik będzie wędrował na czas "nie-gry".

Pozdrawiam

Tylko kiepskiemu graczowi bile wyskakuja ze stołu :) Potrenujesz z dywanikiem potem zwiniesz dywan.

ha, ha, ha może kiedyś zagramy :wink: , z doświadczenia wiem iż przy bardzo silnym uderzeniu bile "fruwają" inna sprawa iż często jak się "lobuje" na innymi bilami to różne historie się dzieją, z reszto jak już grać to grać na luziku a nie znajomym tłumaczyć delikatnie bo gresik popęka, wtedy to już żadna przyjemność, szczerze powiem zasmuciliście mnie :( bo myślałem iż to twardsza powłoka ten gres, a jeśli chodzi o bile to spoko nie raz widziałem jak spadają na beton i odbijają się jak piłki. Trzeba coś wykombinować, ale chyba bilard zostanie przeniesiony na poddasze do pokoju hobby :roll:

...też widziałem jak odbijały się od betonu, ale i parę razy widziałem jak bila pęcła na pół, niestety :(

... ale nie rezygnuj z marzeń, na poddasze !?? A niby dlaczego ? Stół ma stać tam gdzie Ty postanowiłeś i koniec !!!

Ja eksmitowałem garaż z budynku, coby było miejsce na stół .....

Pozdro

J

• 5 months później...
Ja długo szukałem odpowiedniego mopa. W końcu kupiłem jakiś bardzo drogi, duzo droższy niz viledy w supermarkecie. Zmywanie nim bardzo gorącą wodą z dosłownie3-4 kroplami Pura na wiaderko 8 l. daje dobry efekt. Myślę, że sama woda być może byłaby wystarczająca, ale tego nie sprawdzałem.

• 3 weeks później...
Zastanawiam się nad kupnem gresu polerowanego Nowej Gali do łazienki. W łazience chce zrobić półeczki, zabudowe wanny itp. Czy może mi ktoś powiedzieć czy z gresu polerowanego da się jakoś ładnie zrobić takie rzeczy (ciecia, szlifowania). Wiem, że to zależy od fachowca, ale z dwoma już rozmawiałem i powiedzieli że ciężko będzie (odpryski itp) i nie wiem czy szukać dalej czy darować sobie ten gres.

Zastanawiam się nad kupnem gresu polerowanego Nowej Gali do łazienki. W łazience chce zrobić półeczki, zabudowe wanny itp. Czy może mi ktoś powiedzieć czy z gresu polerowanego da się jakoś ładnie zrobić takie rzeczy (ciecia, szlifowania). Wiem, że to zależy od fachowca, ale z dwoma już rozmawiałem i powiedzieli że ciężko będzie (odpryski itp) i nie wiem czy szukać dalej czy darować sobie ten gres.

da się

ale fakt ... trzeba mieć dobry sprzęt

na bele czym będą ząbki

można fazować a nawet oblić kanty i polerować ręcznie

ale to tyci pracochłonne :D

ja takie widziałem ... uważam że koszt nie wart efektu :)

na który uparł się architekt :D :D :D

a nowa gala to śliczne płytki ... jak polskie dziewczyny ;)