Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
  • 4 weeks później...
Temat ten kilka razy sie przewijał, ale mam nadzieję że pomimo tego podzielicie się wiadomościami z jego użytkowania po czasie. Mam założona podłogówkę, wybrałam jasny gres wielkości 50*50. Jakie fugi wybrać aby sie taki gres nie brudził, jak postąpić przy układaniu płytek itp? Myślę że inni też skorzystają. :wink: :roll:

Temat ten kilka razy sie przewijał, ale mam nadzieję że pomimo tego podzielicie się wiadomościami z jego użytkowania po czasie. Mam założona podłogówkę, wybrałam jasny gres wielkości 50*50. Jakie fugi wybrać aby sie taki gres nie brudził, jak postąpić przy układaniu płytek itp? Myślę że inni też skorzystają. :wink: :roll:

wprawdzie ja nie fachowiec,ale...co ma kolor fugi do brudzenia kafli? :o

ja takze wybralam jasny gres na cala podloge parteru i...jestem swiadoma tego,ze jasne kafle beda sie brudzic ..trudno,chcialam miec ladnie,to bede sprzatac :cry:

kolor fugi jest bardzo zblizony do koloru kafli czyli bezowy,poniewaz chcialam uzyskac jak najbardziej jednolity kolor podlogi..jaki bedzie efekt? dzisiaj zaczynaja prace kafelkarze,wiec przekonam sie za jakis czas ;)

wprawdzie ja nie fachowiec,ale...co ma kolor fugi do brudzenia kafli? :o

ja takze wybralam jasny gres na cala podloge parteru i...jestem swiadoma tego,ze jasne kafle beda sie brudzic ..trudno,chcialam miec ladnie,to bede sprzatac :cry:

kolor fugi jest bardzo zblizony do koloru kafli czyli bezowy,poniewaz chcialam uzyskac jak najbardziej jednolity kolor podlogi..jaki bedzie efekt? dzisiaj zaczynaja prace kafelkarze,wiec przekonam sie za jakis czas ;)

Masz rację, chodzi mi o zabrudzenia fug a nie gresu. :D

• 2 months później...

Witam,

zwracam się z ogromną prośbą o pomoc. W salonie 3 tygodnie temu zakladalam gers polerowany Pradyża mistral ( w sklepie jak ogladałam byłam zachwycona) zaimpregnowałam zgodnie z zaleceniami przed fugowaniem i jak póżniej umyłam to się zalamałam. Na płytkach są dziwne smugi, plamy, których nie da się zmyć. Stosowałam różne środki i bez pozytywnego efektu.

Jeśli ktoś z Was miał taki problem, albo ma jaieś pomysły to bardzo proszę

o pomoc!!

Poadrawiam,

Małgosia

Dziękuję za zainteresowanie moim postem.

Ten gres jak sie dowiedziałam w firmie nie jest impregnowany woskiem, projektantka Paradyża polciła abym zaimpregnowała, i to zrobiłam preparatem san profii do gresów. Zrobiłam to o 18 jednego dnia a następnego ok. 17 były kładzione płytki i wykonawaca zcierał fugę na bieżąco (co prawda nie do czysta, ale podobno dopuszczalne jest pozostawienie zabrudzenie do 24 h).

Tak naprawdę to nie wiem czy to jest ten impregnat czy fuga a może jedno i drugie.

Jak patrze na płytki z góry to jest ok, jak zaluzje są załonięte tez ale pod słonce tragednie (w moim odczuciu)

Na płytkach które mi zostały raczej nie ma smug, chociaż jak umyłam i wytarłam to nie była zupełnie nieskazitelne. Nie wiem juz co mam o tym myslec.

Malgosia

Czy te smugi są tylko wzdłuż fug? To sugerowałoby zabrudzenie. Spróbuj dokładnie umyć płytkę, która ci została, najlepiej preparatem czysty gres HG albo jakimś mleczkiem (cifem) a potem zaimpregnuj i zobacz co będzie. A co na to sprzedawca? Powinien coś doradzić. Przecież te płytki są bardzo drogie. Nie to co chińskie.

Sprzedawca twierdzi, że mieli w salonie podobna sytuacje ( maja szare) i dopiero zeszlo to po 3 miesiącac ciaglego mycia... ale czy w to wierzyć to nie wiem, moze tak mowia zebym im dala spokoj.

Sugi są rozmazane nie wzdłuż fug, miejsacmi wiać male plamki jakby po wodzie.

Ja juz mylam te gresy z 10 razy sama woda i srodkami HG i wedlug mnie nie za bardzo pomoglo. dzwonilam nawet do technologa Paradyza byl bardzo zdziwiony ze takie zjawisko wystapilo (kazal mi zmyc pasta sama lub cifem)

Wszystkei te metody wypróbowalam co prawda na kawalku 2x2 m (ogolnie mam ok 60m) ale nie widze znaczacej poprawy. Po niedzieli znow sprobuje przygotowac srodek bardziej stężony i zaimpregnuje ten kawalek i zobacze.

Jak tu czlowiek moze sie cieszyc z budowy jak wychodza takie problemy, a jak mowisz nie są tanie te plytki. :(

• 1 month później...