Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odnawiam.

Mam położony gres polerowany, teraz czeka mnie fugowanie.

Gres jest zabezpieczony warstwą zapobiegającą przebarwieniu w trakcie transportu i podczas układania.

Jak to kq... zmyć - czym??

Chciałam dzisiaj zaimpregnować specjalnym preparatem, zaczęłam przygotowywać powierzchnie i ... eror.

Kupiłam nawet specjalny płyn z knauf'a ale gówno to daje. Jedynie, co to szczota i płyn ludwik - ale jest z tym trochę zabawy, a na budowie jest zimno!

Czy możecie cos polecić, co się nie wżera i żeby czyszczenie ich zajęło tyle, co mycie szyby a nie praca na dwa dni? Nie dam rady impregnować takich, bo maja takie zacieki od płynu zapobiegającego uszkodzeniu powierzchni. Muszę to zrobić dość szybko bo w tym tygodniu będą fugowane a impregnat musi wchłaniać się przez 24h.

• Odpowiedzi 238
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obecnie gres polerowany ma na sobie warstwę ochronną, tak jakbyś pobalsamował ciało zaraz po wyjściu z kompieli. To coś wsiąka i sprawia że jak się pobrudzi to można łatwiej zetrzeć.

Zresztą nie tylko gres bo każdy kamień jest impregnowany.

I mój gres ma zacieki od tego impregnatu tymczasowego, a żeby zaimregnować go docelowo, muszę zmyć tamto tylko dla tego że są zacieki i brzydko wygląda - schodzi to bezproblemu ale chcę to zrobić nie męcząc się ;) i nie wiem czym.

My zrobliliśmy wg. pierwszej metody,

położony gres, glazurnik kazał ściągnąć wosk zanim on położy fugi, zdjeliśmy w 1pomieszczeniu (szmaty i froterka na sucho, potem odkurzacz) a reszta pomieszczeń została do fugowania w wosku- i nie widać róźnicy, a tylko my mieliśmy więcej zabawy, teraz nie froterowałabym wcale przed fugami,

po fugowaniu całość wyczyścliliśmy z resztek wosku, mycie.... i po 2miesiącach zaimpregnowaliśmy....ale o matkooo!!! zrobiło się tak ślisko jak diabli że teraz to dopiero mamy lodowisko- czy wy też tak macie??? prosze o info bo sama nie wiem czy to dobrze czy coś nie tak?

o ile wcześniej nasz gres pomimo że polerowany to nie był śliski, teraz to nawet krzesła same jeżdzą, jak wchodzę na drabinę to tylko na rozsuwaną -taką podwójną, bo inne odjeżdzają.....,

aha- i wielki minus impreegnacji: fugi BahamaBeź zrobiły się sporo ciemniejsze, a były takie jasne....i to też mi się nie podoba!!!

mynia_pynia napisał:
Obecnie gres polerowany ma na sobie warstwę ochronną, tak jakbyś pobalsamował ciało zaraz po wyjściu z kompieli. To coś wsiąka i sprawia że jak się pobrudzi to można łatwiej zetrzeć.

Zresztą nie tylko gres bo każdy kamień jest impregnowany.

I mój gres ma zacieki od tego impregnatu tymczasowego, a żeby zaimregnować go docelowo, muszę zmyć tamto tylko dla tego że są zacieki i brzydko wygląda - schodzi to bezproblemu ale chcę to zrobić nie męcząc się ;) i nie wiem czym.

a jak ja nie miałem zawoskowanego, to co...? kupiłem jakiś trefny, albo drugi gatunek..?

Ja na razie zaimpregnowałem gres środkiem fila mp90 przed fugowaniem /nie miałem kafli pokrytych woskiem więc nie musiałem ich szorować/. Środek jest bardzo ciekły więc zostały zaimpregnowane też boki i u mnie bez problemu maister zafugował /unicolor mapei/i nic się z fugą nie dzieje i zamierzam jeszcze raz przelecieć wszystko. /nie mam doświadczenia jak zachowa się fuga epoksydowa/

Niestety trochę mnie zmroziło przy kasie bo okazało się że litr środka fila kosztuje 250 zł /3 razy więcej niż inny środek zaproponowany przez churtownię też podobno drogi/. litr starcza bez problemu na ok. 40 parę metrów kw.

• 7 months później...
Witam, nasz cholerny "fachowiec" położył gres polerowany w salonie, połozył fugi alee kuzwa zapomniał o jednej rzeczy IPMREGNACJI!!! Mówiłam mu tyle razy, przypominałam...i teraz mam problem...nie moge doczyscic płytek:((( Zbliza sie czas przeprowadzki, sciany wymalowane a płytki wygladaja jakby rok ich nikt nie mył! Próbowałam wody z octem, wody ze srodkami do mycia podłóg, płyn do szyb....nie wiem czym jeszcze moge je domyc a jesli juz mi sie uda to czy mog ZAIMPREGNOWAC pomimo z juz sa fugi??????

To, że nie impregnował nie znaczy że nie ma takiej potrzeby. Mnie tez w niektórych sklepach przekownywali, że tego się nie robi (gres poleroeany Arkesia Brown z Paradyża).

Zaimpregnowalimy płytki dopiero po położeniu, przed fugowaniem. Zanim to zrobiliśmy lezały sobie położone przez jakis miesiąc.

W kilku miejscach sporo sie trzeba było namęczyc przy usuwaniu plam (ocet, czasami aceton).

Najłatwiej jest zaimprgonować płytki przed położeniem i radzę Ci to zrobić.

A ja mam pytanie do osób które impregonowały gres - czy po impregancji płytki zrobiły sie bardziej śliskie? Bo mam wrażenie że tak sie właśnie stało i nie wiem czy to tylko subiektywne odczucie :)

iwett27 napisał:
Witam, nasz cholerny "fachowiec" położył gres polerowany w salonie, połozył fugi alee kuzwa zapomniał o jednej rzeczy IPMREGNACJI!!! Mówiłam mu tyle razy, przypominałam...i teraz mam problem...nie moge doczyscic płytek:((( Zbliza sie czas przeprowadzki, sciany wymalowane a płytki wygladaja jakby rok ich nikt nie mył! Próbowałam wody z octem, wody ze srodkami do mycia podłóg, płyn do szyb....nie wiem czym jeszcze moge je domyc a jesli juz mi sie uda to czy mog ZAIMPREGNOWAC pomimo z juz sa fugi??????

Proszę skorzystać z tych środków, szczególnie Keranet;

http://www.gres.pl/porady_techniczne/gres/srodki_czyszczace_gres.html

Magda i Michał napisał:
To, że nie impregnował nie znaczy że nie ma takiej potrzeby. Mnie tez w niektórych sklepach przekownywali, że tego się nie robi (gres poleroeany Arkesia Brown z Paradyża).

Zaimpregnowalimy płytki dopiero po położeniu, przed fugowaniem. Zanim to zrobiliśmy lezały sobie położone przez jakis miesiąc.

W kilku miejscach sporo sie trzeba było namęczyc przy usuwaniu plam (ocet, czasami aceton).

Najłatwiej jest zaimprgonować płytki przed położeniem i radzę Ci to zrobić.

A ja mam pytanie do osób które impregonowały gres - czy po impregancji płytki zrobiły sie bardziej śliskie? Bo mam wrażenie że tak sie właśnie stało i nie wiem czy to tylko subiektywne odczucie :)

Jest taki specjalny preparat antypoślizgowy do płytek:

http://www.hgpolska.pl/component/option,com_produkty/task,item/Itemid,78/id,13/

:wink:

cieszynianka napisał:

W opsie produktu jest napisane, że: "Nadaje właściwości antypoślizgowe: płytkom ceramicznym, naturalnemu kamieniowi oraz powierzchniom emaliowanym i ceramicznym w łazience i kabinie prysznicowej."

Gres nie ma na wierzchu żadnej glazury / emaili więc ten produkt może sie do tego nie nadawać.

Niemniej dzieki za jago pokazanie bo zastanawiałem się coi zrobic aby płytki w na podłodze kabiny prysznicowej były mniej śliskie. Tu wydaje sie idelanym rozwiązaniem. :)

Magda i Michał napisał:
  cieszynianka napisał:

W opsie produktu jest napisane, że: "Nadaje właściwości antypoślizgowe: płytkom ceramicznym, naturalnemu kamieniowi oraz powierzchniom emaliowanym i ceramicznym w łazience i kabinie prysznicowej."

Gres nie ma na wierzchu żadnej glazury / emaili więc ten produkt może sie do tego nie nadawać.

Niemniej dzieki za jago pokazanie bo zastanawiałem się coi zrobic aby płytki w na podłodze kabiny prysznicowej były mniej śliskie. Tu wydaje sie idelanym rozwiązaniem. :)

Gres to chyba rodzaj ceramiki, więc powinno się nadawać. Jeśli chcesz się upewnić napisz maila do producenta (tak wyjaśniałam wiele wątpliwości).

W kwietniu byłam na zielonej szkole, w obiekcie, który wszystkie korytarze, stołówki itp. miał wykończone gresem polerowanym :o . W pierwszej chwili byłam przerażona, że mi się bractwo pozabija, bo normalne chodzenie jest dla okazów z klas młodszych zadaniem niezwykle trudnym i przykrym. Jednak sama próbowałam ślizgów aby zbadać potencjalne zagrożenie i tu się zaskoczyłam :o w żadnym rodzaju obuwia nie było to możliwe (ku rozpaczy uczestników, których na terenie obiektu było ponad 400 sztuk :lol: ). Musi więc być jakiś preparat nadający przyczepność śliskim powierzchniom i stawiam, że to ten :wink: