cieszynianka 11.08.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Oto odpowiedź jaka otrzymałem z HG: "Zastosowanie preparatu antypoślizgowego spełni swoje zadanie na gresie polerowanym, ale spowoduje nieznaczną zmianę wyglądu płytek / będą bardziej matowe" Także raczej nie zastosuje go do tego celu. Szkoda, że nie zapytałam w ośrodku czym to nacierali, ale z pewnością połysku to nie odebrało. Podłoga błyszczała jak tafla lustra, co z resztą w pierwszej chwili wprawiło mnie w przerażenie Jeśli ktoś ze znajomych miałby ten preparat możesz zrobić próbę na jakiejś ścince Twojej płytki czy rzeczywiście to zmienia stopień połysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 12.08.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Pierwszy raz słysze że impregnuje się gres. Ja mam gres szkliwiony kremowy w kuchni i częściowo w salonie od 3 lat i nie mam żadnych przebarwień ani zabrudzeń. Gresu szkliwionego się nie imprgnuje. Impgregnuje sie materiały które nie maja na wierzchu żadnej politury (np. gres polerowany/satyna, kamien naturalny..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Pierwszy raz słysze że impregnuje się gres. Ja mam gres szkliwiony kremowy w kuchni i częściowo w salonie od 3 lat i nie mam żadnych przebarwień ani zabrudzeń. Szkliwiony ma zamknięte pory a polerowany nie! Ot takie moje przemyślenia do tego co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oddech 09.12.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witajcie.Biegam po forum i szukam odpowiedzi na jedno ważne dla mnie pytanie. Może mi pomożecie. Czy gres polerowany nadaje się do położenia na schody wewnętrzne? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.12.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 jasne! - szczególnie jak teściowa okupuje, khem...znaczy się mieszka na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.12.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witajcie. Biegam po forum i szukam odpowiedzi na jedno ważne dla mnie pytanie. Może mi pomożecie. Czy gres polerowany nadaje się do położenia na schody wewnętrzne? Z góry dziękuję za pomoc. Wydaje sie bardzo śliski(raczej jest na pewno) i przez to bardzo niebezpieczny. Widziałem kiedyś położony na schody, ale było coś zrobione-takie 3-4 nacięcia na stopniu szlifierką lub frezarką(rowki) wzdłużne - zrobione były z gresu polerowanego dlatego aby pasowały do reszty wykończenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oddech 10.12.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Właśnie o to mi chodziło, czy aby nie będzie za ślisko. A patent ze szlifierką, to takie domowe rozwiązanie, tylko czy aby estetyczne? Chyba szkoda gresu. No cóż... przyjdzie się wyleczyć z pomysłu. Dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryko 10.12.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ludzie nie piszcie głupot!!!Są do kupienia stopnice z gresu polerowanego, które mają zaokrągloną krawędź i trzy wyszlifowane wzdłuż rowki o szerokości ok. 8mm.Rozmiar tych płytek to 30x60 cm, oczywiście nadają się tylko do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 10.12.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Chodziłam po takich schodach z wyrytymi bruzdami. Bardzo estetycznie, nikt się nie ślizgał, w dość śliskich szpilkach też biegałam po nich Nie wiem jak to było zrobione, czy gotowe już zamontowane - na pewno nie wyglądało na chałupniczą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 10.12.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Powodzenia w utrzymaniu schodów w czystości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 04.01.2010 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Sie narobiło... Umyłem 2 krotnie na mokro(zwykły płyn do podłogi) płytki - gres polerowany. A że fugi były mocno przybrudzone(całość jeszcze nie impregnowana-od miesiąca dopiero mieszkamy) postanowiłem je - te fugi(o zgrozo!) dodatkowo gąbką wyszorować.. Było szorowane tym samym płynem do mycia co płytki, ale nie specjalnie jakoś ostro i z zawzięcie. W każdym razie po umyciu płytki(format 60x60) są czyste i błyszczące fugi też OK,ale.... No właśnie.... -wokół fug są linie tak jak było szorowane i jest to jakby matowa smuga. Nie idzie tego dopolerować! Na gorąco myte wodą i ścierane też nie pomaga. Wszędzie wzdłuż fugi linie szerokości ok 1-1,5cm. Co robić? Czy po zaimpregnowaniu to się wyrówna i znów będzie równo błyscząca powierzchnia płytki? Jak to naprawić? Za odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.01.2010 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Przesyłam link http://forum.muratordom.pl/gres-polerowany-podobno-dosc-miekki-czy-ktos-ma-w-salonie,t38839.htm może coś pomoże ale nie wiem czy tylko przeszukałem forum i jak widzę dużo osób miało z tym problem-plamami na polerowanym gresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 04.01.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 U nas w domu też mam we wiatrołapie i garderobie gres polerowany. Był na nim jakiś taki wosk, śliskie w dotyku jak świeczka. Przed fugowaniem cały wyczyściłem drobniutkim pyłem z popiołu. Przesiałem 2 łopaty przez sitko i do froterowania Potem zaimpregnowałem preparatem HG z Castoramy i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.01.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 to gresu polerowanego sie nie myje , czy jak ? własnie szykuje sie do fugowanie tego czegoś i nie chciałbym sie zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 04.01.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Myje, myje. Tylko przed fugowaniem nie mogłem z zoną zmyć tego "śliskiego wosku", Ciepła woda, z dodatkiem mydła, potem proszku, potem preparatu ekstra HG do mycia gresu i nic. Nie zmyliśmy, buło trochę lepiej ale nie to.Później próbowałem piaskiem do papug aż wpadłem na ten popiół.Podziałało. Przed fugowaniem to robiłem, potem 2 razy impregnacja i fuga i jest od pół roku dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.01.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 kurcze ale ja nie mam takiego wosku na płytkach , nic śliskiegoa z tą ipregnacją , to wszystkie płytki gresowe trza impregnować czy jak ?coś mi sie nie zda by z płytkami za ok 100zł metr trza było jeszcze co robić , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 05.01.2010 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Już chyba wiem gdzie "pies pogrzebany"... w salonie na gresie leży mały dywanik i tam nie było myte.Podnoszę do góry dywnik lekko przetarłem... i ta sama historia-wzdłuż fug zmatowione A tam przecież nie szorowane fugi. Płytkarz-łapciuch po prostu dał ciała . Podejrzewam, że przy fugowaniu czy przy wycieraniu fugi zostawił ją (fugę) obok,albo coś... I w ten sposób fuga zmatowiła powierzchnie płytki w pobliżu spoin. Tak przynajmniej przypuszczam Jak to "cholerstwo" przywrócić do właściwej postaci? Czyli zmatowiony fragment płytki(ok 1cm.) obok spoiny sprawić aby znów świecił w polerze? Za wszelkie podpowiedzi z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 06.01.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 nie powinno się nazywać płytkarzem kogoś kto przed fugowaniem gresu polerowanego najpierw go nie zaimpregnował.to nie płytkarz tylko cwaniak który odwalił fuchę skasował a teraz niech inwestor się martwi .mógłby o tym nie wiedzieć ok.5 lat temu gdy gres polerowany wchodził na nasz rynek ale nie teraz .każdy doświadczony glazurnik zna kolejność prac przy układaniu gresu polerowanego tzn.klejenie,zmycie całej powierzchni specjalnym płynem do usuwania powłoki którą jest pokryty gres ,impregnacja a potem dopiero fugowanie.ta matowa powierzchnia na brzegach płytek to właśnie skutek pominięcia procesu impregnacji.barwnik z fugi wsiąkł wgłąb płytki zabarwił i zmatowił ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montolit 06.01.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 jeśli kolor fugi jest zbliżony do koloru płytek to nie jest to aż taka tragedia bo po zmyciu środkiem do tego przeznaczonym impregnacji można im nadać jeszcze połysku.gorzej przy kontrastowej fudze gdyż ciężko będzie się pozbyć barwnika który wsiąkł wgłąb płytki.polecam środki do czyszczenia i impregnacji włoskiej firmy FILA do czyszczenia jest duży wybór zależnie od potrzeb a do impregnacji fila mp 90.są to drogie i ciężko dostępne środki ale jakością znacznie przewyższają ogólnodostępne środki jak hg ,san profi itp.co nie znaczy że ich nie polecam bo gdy wszystkie roboty wykonuje się w kolejności i zgodnie z zaleceniami producentów też możną osiągnąć dobry efekt.ale gdy wykonawcy idą na skróty to czasami aby naprawić ich błędy sporo trzeba za to zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 06.01.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 dzięki za informacje, chyba póki co spróbuje środkiem hg do usuwania spoin.Może będzie efekt. Zaraz jade do casto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts