Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe

Recommended Posts

Otoz problem polega na tym ze za tydzien robia mi dach i nie wiem co z oknami dachowymi jak je zabepieczyc przed kradzieza czy jak zamontuja ramy to szyby wyjac i zabezpieczyc ramy przed woda czy czy cos innego czy moze je zostawic i nie kombinowac bo ich nie ukradna chba jest je dosc trudno wymatowac. budynek bedzie stał jeszcze jakis rok nie zamieszkaly. jakie sa wasze doswiadczenia

Jak montowałem okna dachowe to już miałem okna fasadowe i "drzwi na czas budowy". "Ograniczyłem się" do alarmu wyjšcego oraz do halogenów z przodu i z tyłu budynku oœlepiajšcych zbliżajšcych się do mojego domostwa. Stwierdziłem, że to może zniechęcić.

Obawiałem się opcji montażu okien dachowych "zaœ" - te wycinanie dachówek, folii itp. Jednak uczestniczyłem w takiej operacji u znajomego i wcale nie takie straszne - wyszło piknie.

Zatem jeœli nie chcesz teraz ładować w alarm i inne zabezpieczenia - œmiało połóż dachówkę na całym dachu, a gdy przyjdzie odpowiedni czas to wytnie się otwory pod okna.

Zaraz po założeniu niech zdejmą skrzydła okien i przechowaj je w bezpiecznym miejscu. Otwory zabezpiecz ramami z łat obitych folią.

Nie jest trudno wymontować - trwa to 10 minut.

Absolutnie sie ZGADZAM. Zrob tak, a nie bedziesz mial klopotow.

Moj dom byl budowany jako pierwszy w ulicy i taki stan dachu z oknami

polaciowymi przetrwal bez kradziezy. A wiec sposob mozna uwazac, za

sprawdzony :wink:

Powiem tak duzo zależy od okolicy ... jeśli masz spostrzegawczych sąsiadów ktorych psy szczekaja na kazdego nieznajomego to raczej bym sie nie bał zostawić. Zresztą sam wiesz jak jest u ciebie na budowie ... czy w czasie budowy gineły ci pręty ze zbrojenia, czy ktoś zabierał deski cegły, czy były jakieś włamania ... jeśli nie to wydaje mi sie ze otwory drzwiowe i okienne solidnie zabite deskami na kluczyk wystarczą. Szczególnie ze po dachu zapewne wchodzi elktryk potem beda podłogi ... ktoś sie bedzie kęcił zawsze.