Tytus_K 01.06.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Czy i jak można dokonać rozdziłu domu na trzy oddzielne mieszkania (coś na zasadzie współdomu), N dzień dzisiejszy dom ma statut jednorodzinnego ale po przebudowie kaltki schodowej zostaną stworzone 3 nniezależne mieszkania. Chodzi o podział dla rozdziłu umów o dostawy mediów, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 02.06.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Bez projektu i pozwolenia na budowę raczej się nie obejdzie. Gdyby nie było potrzeby budowy klatki schodowej, a mieszkania były by fizycznie wydzielone, to wystarczyło by zrobienie inwentaryzacji budynku przez architekta, przeliczenie udziałów w gruncie i w częściach wspólnych budynku w stosunku do powierzchni wydzielonych mieszkań i na tej podstawie starostwo wystawia zaświadczenie o samodzielności lokali. Ono jest podstawą do utworzenia ksiąg wieczystych dla każdego lokalu mieszkalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarkOfTheMoon 06.06.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 To ja pozwolę sobie, podczepić się do tematu - pjr widzę "oblatany" Sytuacja: dom stojący na dużej działce, jestem jego właścicielem, po wejściu do domu wąski hol i drzwi, jedne na lewo, drugie na prawo, prowadzące do oddzielonych stref domu. Cel: Podzielić dom, aby uzyskać dwa numery - np. 19 i 19/1 Problem: Czytałem o podziałach nieruchomości ale nie interesują mnie podziały geodezyjne czy prawne. Chcę dalej być właścicielem całości, nie chcę zmian w księgach, nie chcę zmieniać umów o dostawę energii itp - to wszystko niech dalej będzie na stary poczciwy nr 19. Potrzebuję po prostu niezależnego, administracyjnie wydzielonego lokum ze swoim odrębnym adresem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts