am 07.03.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Tak sobie czytam różne przemyślenia na temat pomysłów naszego ministra finansów (celowo z małych liter) i dochodzę do wniosku, że większość budujacych forumowiczów jest za 7% Vatem na materiały i podatkiem liniowym. Może coś z tym zrobimy? Forum ma ponad 3000 zarejestrowanych użytkowników. Myslę, że przynajmniej 1000 jest aktywnych... A może by tak... napisać list otwarty do rządu w imieniu budujących w Polsce. Każdy z nas, popierający ten list mógłby sie pod nim podpisać. Murator mógłby pomóc w logistyce (np. udostępnić adres na przesyłanie podpisów) a przy okazji zyskałby trochę na tym. List można by przesłać do mediów, być może ktoś na forum pomógłby nagłośnić sprawę... List mógłby mieć treść typu: "W imieniu tysięcy osób w Polsce, które zdecydowały sie na zakup mieszkania lub domu, samodzielnie budują (...) chcemy zaprotestować przeciwko podniesieniu stawki podatku VAT na materiały budowlane i propozycjach likwidacji ulg podatkowych bez istotnej zmiany sposobu naliczania podatków w Polsce (...). Jesteśmy za wprowadzeniem podatku liniowego w Polsce, który jako jedyny premiuje inicjatywę, i jest szansą na ożywienie gospodarki, a więc również budownictwa mieszkaniowego(...) itp". Myslę, że dzięki forum, taki list miałby szansę powstać. Można by napisać do pozostałych list dyskusyjnych typu misc.budowanie i poszerzyć listę podpisów. Co o tym myslicie? Kto z was (ja na pewno tak) podpisałby się pod takim listem? A może, gdyby z listem nam wyszło, nagłośnilibyśmy sprawę i zebrali 100 000 podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o wprowadzeniu podatku liniowego .... Żywo zainteresowany tematem podatnik am [ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2003-03-07 13:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.03.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 o tak, tak. Ja też chcę podatek liniowy Podpisuję sie obydwoma rękoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 macie i moje gorace poparcie na obnizenie podatkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 07.03.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Moje stanowisko w tej sprawie jest następujące: Wprowadzić wyższy VAT na wszystkie artykuły i usługi a zlikwidować całkowicie podatek dochodowy od osób fizycznych. Ten kto będzie "konsumował", będzie płacił VAT, ten kto będzie oszczędzał będzie płacił niskie podatki. Ten, który więcej zarabia i kupuje drogie towary będzie odprowadzał w postaci VAT-u wyższe podatki od tego, który zarabia mało. A więc byłoby chyba uczciwie. Po prostu dzielilibyśmy się z fiskusem pieniędzmi, które wydatkujemy, a nie które zarabiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.03.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Grzegorzu, to niestety nie jest dobry pomysł. Przy wyższym vacie pensje wydawalibyśmy zagranicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 07.03.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 BINGO!!! Nie pomyślałem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 może załozymy jakąś partię? np. PPPDPMFiCR - Polska Partia Przeciwników Dotychczasowej Polityki Ministerstwa Finansów i Całej Reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.03.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 jestem za obnizeniem podatków...podpisuje sie:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 07.03.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Pod taką petycją podpisuje się cała moja rodzinka i z setka znajomych i przyjaciół! Możecie na nas liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 no może nie "setka", ale kilka, -naście osób nie czytających forum podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 07.03.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Oczywiście, że jastem za podatkiem liniowym i jednoczesnym zlikwidowaniem wszystkich ulg, które tylko nie potrzebnie komplikują system podatkowy i sprzyjają korupcji! Przecież wszyscy, którzy więcej zarabiają i tak w konsekwencji placiliby większe podatki i byloby to po prostu po ludzku sprawiedliwe. Jak na razie ludzie , którzy więcej zarabiają karani są za to i zabiera im się to co zdolali wypracować. Niestety wygląda na to , że naszych polityków nie stać na męską decyzję w tej sprawie.Ale cóż im się dziwić , bo przecież w takiej "mętnej wodzie" tak latwo jest im nas w majestacie prawa okradać a nam trudno jest ewidentnie stwierdzić,kto tak na prawdę to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.03.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Chetnie sie przylacze, ale wiem jaki skutek to przyniesie, podobna inicjatywe zrobilismy w kregu osob, ktore aktywnie inwestuja na gieldzie, nie przynosi to zadnego skutku a wrecz gniewa naszego tigera, to czlek tak zakochany w sobie, ze szkoda gadac. Przeczytajcie z nim chat, jest na stronie min. fin i moje tam pytanie ... wyslalem mu kilkanascie pytan, ale na zadne nie odpowiedzial, pomoglo jak wspomnialem o TV CNBC i zlapal sie na ten trik, po prostu czlek zadufany w sobie, kompletny idiota wg mnie ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 08.03.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 Am,no pewnie, że się podpiszemy (ja, rodzina, znajomi) pod taką petycją. Tylko pisz szybko i wołaj do składania podpisów Chorego czleka z ministerstwa finansow do tworek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.03.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 Znacie mnie - jestem za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 08.03.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 Za, za, za.Podpisuję się obiema rękoma.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 08.03.2003 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 Popieram podatek liniowy i zniesienie ulg.A tow. Kołodkę na Sybir-bystro szagom!!!! [ Ta wiadomość była edytowana przez: agamon dnia 2003-03-08 22:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bola 20.03.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Liniowy - popieram, macie mój głos i mojej Rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bola 20.03.2003 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Liniowy - popieram, macie mój głos i mojej Rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 21.03.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 zdecydowanie jestem na "tak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 21.03.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Ta propozycja Kołodki to jeszcze nie jest podatek liniowy ale druk rocznego zeznania podatowego PIT mógłby wyglądać tak: strona 1 http://www.mf.gov.pl/_files_/aktualnoci/pit1.jpg strona 2 http://www.mf.gov.pl/_files_/aktualnoci/pit2.jpg Wypełnienie druku przyznacie - bajecznie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts