Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto zakładał kolektory w okolicy Warszawy i jest zadowolony?

Recommended Posts

Leśna,

wykonawca zaproponował mi zestaw Solaris z Nibe- Biawar za 9900 netto.

Kolektory są próżniowe 3 sztuki + dodatki. Tu jest link do poczytania:

http://www.biawar.com.pl/systemySolarne/1.html

Chyba się zdecyduję.

pozdrawiam

a w tym zestawie masz zasobnik? bo mnie się wydaje, że nie :o

jeśli tak to dodaj sobie jeszcze 2254 zł netto,

a tak w ogóle to kolektory są cieniutkie :roll:

zastanów się, za te pieniądze, możesz mieć naprawdę więcej

z tego co wyczytałem na tej stronie do której dawałeś link to średnia wydajność rzędu 480 kWh z metra,

tutaj masz link do instytutu w Raperswill w Szwajcarii, który jest najbardziej znaną instytucją certyfikującą (źle napisane, kolektory nie mają certyfikatu, je się tylko porównuje na zgodność z normą i pomiędzy poszczególnymi producentami)

http://www.solarenergy.ch/spf.php?lang=en&fam=1&tab=1

poszukaj sobie tam i porównaj pozycję domestic hot water u poszczególnych producentów,

ciekawe rzeczy można przeczytać[/url]

• 2 weeks później...

Leśna,

z tego co pamiętam to Edzia ma kolektory

jak masz ochotę to napisz do niej priva

ja osobiście zamierzałam zainstalowac kolektory ale odwiedziono mnie od tego pomysłu jak na razie

niemniej jednak rurę do nich zainstaluję

a nuż kiedyś się nam odwidzi ;)

i może stanieją trochę :)

• 2 months później...
  • 1 year później...

Rok temu w końcu nie podsumowalismy nic razem z pontypendy, za to ja w innym wątku napisałam:

pytałam kto zrobił sobie kolektory, na Mazowszu, ile zapłacił i czy nie żałuje?

Mogę już odpowiedzieć teraz sama, bo zrobiłam kolektory, ha! :D

W moim wypadku wyszło tak: (...) wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski. Czy nie żałuję? Na razie nie: przy takim słoneczku, jakie teraz grzeje, w ogóle nie włączaliśmy grzałki - dopóki dwie najstarsze córy nie wróciły z Zielonej Szkoły :lol: Od kiedy wróciły, trochę musimy grzać, ale i tak na razie to prąd wspomaga kolektory a nie odwrotnie. Wszystko działa bezszelestnie i nie kapie. Nie sprawdziliśmy jeszcze działania cyrkulacji, chcemy ją podłączyć do auratona.

Trochę pospieszyłam się z ta laurką. Niestety, teraz muszę to sprostować. Pompa cyrkulacyjna nie zadziałała. Kapać zaczęło po 2-3 miesiącach. Nasz mistrzu 1950 się wypiął - dzwoniłam, wysłałam list polecony - zero reakcji. :evil: Więc jednak ostatecznie ŻAŁUJĘ!!!

Mam pytanie - kto zna kogoś solidnego, kto poprawi po 1950?

Rok temu w końcu nie podsumowalismy nic razem z pontypendy, za to ja w innym wątku napisałam:

pytałam kto zrobił sobie kolektory, na Mazowszu, ile zapłacił i czy nie żałuje?

Mogę już odpowiedzieć teraz sama, bo zrobiłam kolektory, ha! :D

W moim wypadku wyszło tak: (...) wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski. Czy nie żałuję? Na razie nie: przy takim słoneczku, jakie teraz grzeje, w ogóle nie włączaliśmy grzałki - dopóki dwie najstarsze córy nie wróciły z Zielonej Szkoły :lol: Od kiedy wróciły, trochę musimy grzać, ale i tak na razie to prąd wspomaga kolektory a nie odwrotnie. Wszystko działa bezszelestnie i nie kapie. Nie sprawdziliśmy jeszcze działania cyrkulacji, chcemy ją podłączyć do auratona.

Trochę pospieszyłam się z ta laurką. Niestety, teraz muszę to sprostować. Pompa cyrkulacyjna nie zadziałała. Kapać zaczęło po 2-3 miesiącach. Nasz mistrzu 1950 się wypiął - dzwoniłam, wysłałam list polecony - zero reakcji. :evil: Więc jednak ostatecznie ŻAŁUJĘ!!!

Mam pytanie - kto zna kogoś solidnego, kto poprawi po 1950?

o przepraszam, żadnego listu nie dostałem,

być może dla tego, że poczta zostawia mi listy w skrzynce jeżeli nie są nadane jako do rąk własnych,:roll

jeżeli tak to się zjawię,