Ania i Piotr 02.06.2006 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Mamy zamiar zostawic krokwie na wierzchu, deske obiciowa dac od gory, koncowki krokwi strugac i troche wyprofilowac koncowki.Prosze o pomoc gdzie mozna znalezc jakies wzory obrobionych koncowek krokwi, ksztalt itp. Wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 02.06.2006 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 W tartaku.Wcale nie powiedziane że musisz brać drewno ale wzory powinni udostępnić potencjalnemu klientowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 02.06.2006 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Szczerze mówiąc nigdy nie widziałem żeby w tartaku obrabiali końcówki krokwi. Praktycznie zawsze robią to cieśle po dokładnym "obmierzeniu" i dopasowaniu drzewa na dachu. Długość krokwi musi też korespondować z typem użytej dachówki (chyba że ktoś docina pod kalenicą). Ale tak w temacie: najlepiej przejrzyjcie posty z fotkami (wiem że trudno znaleźć funkcją "szukaj") lub dzienniki budowy. Ja mam krokwie wykańczane "na prosto". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.06.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Krokwie wycina się na końcu przy układaniu więźby na dachu. Co do szblonów - pogadaj z dekarzami i cieślami - na pewno mają takie szblony - mój miał kilka do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 02.06.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Podaj adres @, wyślę jak mam u siebie zrobione. Końcówki sam wymyśliłem i dałem rysunek cieśli przed wrzucaniem więźby. Powycinali wszystko na miejscu (chociaż nie do końca tak jak chciałem) i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.06.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Po wycięciu ważne jest "wypieszczenie" krokwi. Jak mi robili to sie trochę śmiałem, ale efekt jest aż miło popatrzeć.Najpierw przestrugali wystające fragmenty krokwi. Wyrysowali i wycieli a na końcu szlifowali papierem ściernym. Wyszło super - do zobaczenia w naturze lub w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 02.06.2006 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ciesla powiedzial mi ze zrobi jak zechce ale mam mu narysowac albo dac schemat, wiec dalej jestem w punkcie wyjscia Rafalek wlasnie przegladalem twoj dziennik budowy, piekne miejsce, ale w temacie tylko jedno zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 02.06.2006 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Po wycięciu ważne jest "wypieszczenie" krokwi. Jak mi robili to sie trochę śmiałem, ale efekt jest aż miło popatrzeć. Najpierw przestrugali wystające fragmenty krokwi. Wyrysowali i wycieli a na końcu szlifowali papierem ściernym. Wyszło super - do zobaczenia w naturze lub w dzienniku. sorki nie otworzyly mi sie wszystkie zdjecia i odpowiedzialem pochopnie. Wygloda syper dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 02.06.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Są tartaki gdzie więżbę "wycina" komputer wg.rysunku(i stanu faktycznego z budowy) i wtedy końcówki hebluje i zacina też ten komputer (nie wiem jak u Was ale u mnie na dzikim zachodzie jest taki tartak) http://drewform.webpark.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts