Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minialne wymiary dzia?ki dla oczyszczalni.

WMarek

Recommended Posts

Firma Nevexpol podaje, że minimalne zapotrzebowanie terenu to 48 metrów kwadratowych dla 4 osobowej rodziny!!!!

( http://www.nevexpol.com.pl )!

Najprostszy zestaw (500 l/d) to wydatek 2.690,00 netto.

Niektóre urzędy miasta (gminy) refinansują część poniesionych kosztów na cele ekologiczne!!! (u mnie np. 50% wartości oczyszczalni, nie więcej niż 3.500,00; za piec gazowy 1.200,00; za kolektory słoneczne 2.000,00)!

Dlatego warto się dowiedzieć, bo w tym momencie budowa szamba staje się całkowicie nieopłacalna!

Majka! Jeszcze nie załatwiłem, bo nie jestem na tym etapie budowy! (na razie stan surowy otwarty). W marcu planuję ruszać dalej, a oczyszczalnie będę robił dopiero jesienią!

Jeśli chodzi o procedurę, to wygląda ona mniej więcej tak:

Kupujesz oczyszczalnię i montujesz ją. Nastepnie składasz wniosek o zwrot części kosztów (50% inwestycji lecz nie więcej niż 3.500,00) i załączasz fakturę. Przyjeżdza do Ciebie komisja, która sprawdza, czy faktycznie zamontowałaś to cudo i jeśli wszystko jest O.K. to za kilka dni (tygodni????) dostajesz zwrot!

Z tego co wiem, nie wszystkie urzędy miasta (gminy) to praktykują! Dowiedz się w twoim urzędie w wydziale ochrony środowiska! Ja mam kolegę w naszym urzędzie i gdyby nie on, to nawet bym nie wiedział, że jest to możliwe!!!!