WMarek 05.02.2002 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Jakie są minimale wymiary działki, aby mieć oczyszczalnieprzydomową, jaki jest koszt takiej oczyszczalni,czy przy stosunkowo wysokich wodach gruntowych można taką zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 05.02.2002 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Firma Nevexpol podaje, że minimalne zapotrzebowanie terenu to 48 metrów kwadratowych dla 4 osobowej rodziny!!!! ( http://www.nevexpol.com.pl )!Najprostszy zestaw (500 l/d) to wydatek 2.690,00 netto. Niektóre urzędy miasta (gminy) refinansują część poniesionych kosztów na cele ekologiczne!!! (u mnie np. 50% wartości oczyszczalni, nie więcej niż 3.500,00; za piec gazowy 1.200,00; za kolektory słoneczne 2.000,00)! Dlatego warto się dowiedzieć, bo w tym momencie budowa szamba staje się całkowicie nieopłacalna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.02.2002 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Krzysztof jak załatwiłeś dofinansowanie, opisz to proszę dokładniej. Pozdr. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 05.02.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Majka! Jeszcze nie załatwiłem, bo nie jestem na tym etapie budowy! (na razie stan surowy otwarty). W marcu planuję ruszać dalej, a oczyszczalnie będę robił dopiero jesienią! Jeśli chodzi o procedurę, to wygląda ona mniej więcej tak:Kupujesz oczyszczalnię i montujesz ją. Nastepnie składasz wniosek o zwrot części kosztów (50% inwestycji lecz nie więcej niż 3.500,00) i załączasz fakturę. Przyjeżdza do Ciebie komisja, która sprawdza, czy faktycznie zamontowałaś to cudo i jeśli wszystko jest O.K. to za kilka dni (tygodni????) dostajesz zwrot!Z tego co wiem, nie wszystkie urzędy miasta (gminy) to praktykują! Dowiedz się w twoim urzędie w wydziale ochrony środowiska! Ja mam kolegę w naszym urzędzie i gdyby nie on, to nawet bym nie wiedział, że jest to możliwe!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.02.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Jutro zbadam grunt w Krzeszowicach. Może ktoś jeszcze zna inne dofinansowania? Pozdr. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts