gaimar 02.06.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Mam rynny z blachy ocynkowanej, ostatnio zauwazylem ze fartuch pod rynnami rdzewieje,wniosek: aby go dobrze zabezpieczyc rynny trzeba zdjac, a ktos mi powiedzial ze na laczeniach rynny sie rozpadna i bede mial wielkie klopoty z ponownym polutowaniem. Czy to prawda i co mam zrobic w tej sytuacji. Dodam jeszcze ze nie mam ochoty zmieniac wszystkich rynien z powodow finansowych. Rynny te czesciowo sa pomalowane (tam gdzie bylo mozna). Czy moglbym te prace wykonac sam? Czsy efekt na koniec bedzie zadawalajacy, tzn. nie zaczna rozłączać się pod wpływem ciepla itd.pozdrawiam i prosze o pomoc. Dodam ze te negatywne opinie na temat naprawy uslyszalem od Fachowca, i nie wiem czy sa prawdziwe, czy po prostu nie ma ochoty robic czegos niestandardowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 02.06.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 jeżeli się czujesz na siłach to wyczyść te rynny, tam gdzie dostaniesz..... zobacz czy suche.... i maluj do woli..... Nie ściągaj ich...no chyba, że poodginasz wszystkie uchwyty wyciągniesz rurę spustowa... i w kilka rąk ściągniesz za jednym razem.... montaz w odwrotnej kolejności.... jezeli sa porzadnie polutowane... nie zrobisz im krzywdy....w czasie deszczu sprawdź czy nie przeciekają..... bo to oznaka słabego lutowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 02.06.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 WitamJeżeli blacharz zlutowal tylko w miejscu styku blach to mogą się rozpasc. Blachy należy pobielić cyną po obu stronach i przegrzać lutownicą aż cyna będzie wypływała .Do odtłuszczenia stosuje się rozcieńczony chlorek cynku tzw wodę lutowniczą . Blacharze - paproki stosowali kwas solny "-bo im lepiej czyściło" a teraz w tych miejscach korodujepozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaimar 05.06.2006 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Wnosze z tych odpowiedzi ze lepiej rynien nie ruszac, dziekuje za pomoc, a moze jeszcze jakies uwagi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.06.2006 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Obecnie są kleje do blach,którymi można te rynny połączyć bez lutowania.Przy małym szczęściu i delikatnym obchodzeniu sie uda Ci sie zdjąć rynny bez większego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.06.2006 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Obecnie są kleje do blach,którymi można te rynny połączyć bez lutowania.Przy małym szczęściu i delikatnym obchodzeniu sie uda Ci sie zdjąć rynny bez większego problemu.W brew pozorom jednak lut jest dość mocnym połączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaimar 09.06.2006 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 z tym klejem to dobry pomyslpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts