Gesiu 02.06.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Jak nazywa się urządzenie do wykonania próby ciśnieniowej, czy jest to jakaś sprężarka, pompka? Czy można gdzieś to kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.06.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Jeśli masz stosowne ciśnienie w wodociągu to do szczęścia potrzeba Ci tylko manometru. U mnie w wodociągu jest 3 i trochę bara wiec tak napełniliśmy instalację i obserwowaliśmy wskazania. Nie matrw się skokami - to normalne. U mnie potrafiło spadać o kreskę (0,2) i potem rosło. Wpływ na to miałą temperatura i chyba ciśnienie atmosferyczne, ale za to drugie głowy nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 02.06.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 z tego co wiem prawidłowo wykonana próba powinna być 1,5 większa od maksymalnego dopuszczlnego w wodociągu czyli w sumie 15 barów (u mnie w sieci porafi czasem być nawet i 8 bar). A do nabijania instalacji jest pompka zwykle ręczna do nabijania. Osobiście uważam że 15 barów to presada ale 3 to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 02.06.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ja podłogówkę nabiłem ręczną pompką z manometrem do 14 bar i tak ją trzymałem przez tydzień po zrobieniu wylewek. Była to specjalna pompka do takich prób - wypożyczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.06.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Próby ciśnieniowe instalacji wodnej należy przeprowadzić zgodnie z wytycznymi producenta rur. Każdy producent powinien podać parametry próby ciśnieniowej dla swoich rur i najlepiej do niego zwrócić się o informacje na ten temat. Można także wykonać próbę ciśnieniową według procedury standardowej, określonej w "Warunkach technicznych wykonania i odbioru instalacji". Próbę przeprowadza się po zmontowaniu instalacji, przy ciśnieniu półtora razy większym od ciśnienia roboczego (ciśnienie próbne), nie większym jednak od ciśnienia maksymalnego dla poszczególnych elementów systemu.Ze względu na możliwość termicznych i ciśnieniowych odkształceń przewodów próby dzielimy na wstępną i zasadniczą.Podczas próby wstępnej, w ciągu 30 minut (w odstępach co 10 minut) należy w instalacji dwukrotnie wytworzyć ciśnienie próbne. Po ostatnim podniesieniu ciśnienia do wartości próbnej w ciągu następnych 30 minut ciśnienie nie powinno obniżyć się więcej niż o 0,6 bara.Próba zasadnicza powinna się odbyć zaraz po próbie wstępnej i trwać 2 godziny. W tym czasie dalszy spadek ciśnienia (od ciśnienia odczytanego po próbie wstępnej) nie powinien być większy niż 0,2 bara. Uwaga! Podczas przeprowadzania próby należy odłączyć od instalacji elementy dopuszczone do pracy przy niższym ciśnieniu, na przykład przeponowe naczynie wzbiorcze. http://foto.icp.pl/albums/userpics/10194/IMG_0131.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 29.07.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Jak wykonać próbę powietrzem, chodzi mi o jakiś zawór ,wentyl, czy coś co się stosuje, by podłączyć sprężarkę do instalacji co. Chcę wykonać podłogowe ogrzewanie i nie zalewać go wodą ze względu na zimę, instalacja będzie składała się z rur ogrzewania podłogowego i rozdzielacza na parterze i piętrze.Jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.07.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Normalnie sprężarka tylko na niższym ciśnieniu ale to powinien zrobić instalator i on dokładnie bedzie wiedział jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 29.07.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Jak wykonać próbę powietrzem, chodzi mi o jakiś zawór ,wentyl, czy coś co się stosuje, by podłączyć sprężarkę do instalacji co. Chcę wykonać podłogowe ogrzewanie i nie zalewać go wodą ze względu na zimę, instalacja będzie składała się z rur ogrzewania podłogowego i rozdzielacza na parterze i piętrze. Jak to się robi? Są szybkozłączki do sprężarek z gwintem, lub na rurkę wąż gumowy i opaskę zaciskową. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts