Leśna 15.06.2006 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Przecież w innym wątku okresliłeś zestaw Solaris z Nibe- Biawar jako "cieniutki" właśnie przez zbyt niska wydajność. Czyżby była tam niższa od tych 45%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.06.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Leśna dobrze dobrany zestaw dlatego powinien mieć średnią sprawność rzędu 45-50%, żeby w okresie letnim nie wchodził w stan stagnacji, stan stagnacji, to nic więcej, niż okres czasu w którym kolektory naładowały całkowicie zasobnik ciepłej wody i automatyka wyłączyła pompę, a kolektory gotują się na dachu, dlatego powinno dobierać się zestaw w taki sposób, żeby kolektory nie miały okazji się gotować, w takim właśnie przypadku sprawność średnioroczna wynosi wspomniane powyżej 45-50% można i owszem, podnieść sprawność średnioroczną do tych reklamowanych 60 i więcej procent, ale trzeba się liczyć z tym, że kolektory latem często będą przechodzić w stan stagnacji, jeżeli chcesz mieć sprawnośc kolektorów powyżej 60%, możesz to uzyskać, ale, żeby kolektory nie wchodziły Ci latem w stan stagnacji, zafunduj sobie basen, a zimą możesz wtedy wspomagać centralne, z tym, że to są koszty i nie każdy może sobie na coś takiego pozwolić, a z Twoich postów wynika jasno, że chciałabyś mieć kolektory w jak najniższych cenach, co do zestawu Biawaru, wydajności kolektorów, są wyliczane doświadczanlnie w odpowiednich instytutach które później publikują wyniki badań tych kolektorów, to na podstawie tych badań można określić czy dane kolektory są lepsze czy też gorsze, od innych poddanych badaniom w tym samym instytucie a co się z tym wiąże w tych samych warunkach nasłonecznienia, a tym, że jesteś blondynką się nie przejmuj , masz prawo nie wiedzieć takich rzeczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 19.06.2006 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Dzięki, 1950, za wyjaśnienia i wybacz, że pomyliłam Cie z boorgiem - to dlatego, że jednocześnie omawiam z nim klepkę - taka kołomyja wykończeniowa. To prawda, że chciałabym mieć kolektory możliwie najtańsze, ale jednocześnie dobre - nie ma sensu przesadnie oszczędzać, to się nigdy nie opłaca. W trakcie tej budowy tylko raz kupiliśmy najtańszy materiał - tynk akrylowy - teraz głowimy się, czym go pomalować, żeby odzyskał kolor . Z tego, co napisałeś, wynika jednak jasno, że kolektory dobre to nie znaczy z bardzo dużą sprawnością. A ja bym chciała, żeby działały przez cały rok. I jak to pogodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.06.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 jak wrócisz od lekarza z dzieckiem i będziesz miała czas, to przedzwonisz porozmawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 19.09.2006 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Dawno, dawno temu, gdzieś w czerwcu, pytałam kto zrobił sobie kolektory, na Mazowszu, ile zapłacił i czy nie żałuje? Mogę już odpowiedzieć teraz sama, bo zrobiłam kolektory, ha! W moim wypadku wyszło tak: za cztery płyty płaskie Hewalex na stelażu naziemnym, zasobnik 300 l, całe oprzyrządowanie (sterownik, pompa cyrkulacyjna i parę innych rzeczy) i orurowanie (kilomeeeeetry miedzianych rur - jak ktoś będzie chciał dokładniej wiedzieć, to sprawdzę ile tego było) plus cała robocizna - 13 000. Na Mazowszu - tak, ale wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski. Czy nie żałuję? Na razie nie: przy takim słoneczku, jakie teraz grzeje, w ogóle nie włączaliśmy grzałki - dopóki dwie najstarsze córy nie wróciły z Zielonej Szkoły Od kiedy wróciły, trochę musimy grzać, ale i tak na razie to prąd wspomaga kolektory a nie odwrotnie. Wszystko działa bezszelestnie i nie kapie. Nie sprawdziliśmy jeszcze działania cyrkulacji, chcemy ją podłączyć do auratona. I jeszcze jedno - fantastycznie jest chlapać się w nagrzanej przez słoneczko wodzie, nie myśląc przy tym o rachunkach za prąd! Ciekawa jestem tylko, ile ciągnie pompa, która kręci płynem grzewczym, ale chyba niewiele, licznik obraca się wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.09.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 W moim wypadku wyszło tak: za cztery płyty płaskie Hewalex na stelażu naziemnym, zasobnik 300 l, całe oprzyrządowanie (sterownik, pompa cyrkulacyjna i parę innych rzeczy) i orurowanie (kilomeeeeetry miedzianych rur - jak ktoś będzie chciał dokładniej wiedzieć, to sprawdzę ile tego było) plus cała robocizna - 13 000. Na Mazowszu - tak, ale wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski. ale cię skroił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 23.09.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Do 1950 jestem zainteresowana tym tematem,mieszkam w Tychach.Moge prosić o jakieś namiary telefoniczne-tak mi będzie łatwiej-mam kilka pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.09.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 W moim wypadku wyszło tak: za cztery płyty płaskie Hewalex na stelażu naziemnym, zasobnik 300 l, całe oprzyrządowanie (sterownik, pompa cyrkulacyjna i parę innych rzeczy) i orurowanie (kilomeeeeetry miedzianych rur - jak ktoś będzie chciał dokładniej wiedzieć, to sprawdzę ile tego było) plus cała robocizna - 13 000. Na Mazowszu - tak, ale wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski. ale cię skroił zrób taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 22.09.2007 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 A może jednak zrobiłby taniej? Pisałam, że zapłaciłam za moje kolektory 13000 - ciekawe, ile będę musiała dopłacić teraz! Pompa cyrkulacyjna nie działa. Z bojlera kapie. A 1950 siedzi cicho - minęło już parę miesięcy, od kiedy próbuję go do siebie ściągnąć, i nic. Zakłada pewnie następne kapiące instalacje i nie ma czasu na poprawki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 08.11.2007 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 A więc jednak - 13000 plus pompa Nie chcę się powtarzać, kto ciekaw, niech zajrzy na sąsiednie pod-forum: http://forum.muratordom.pl/kto-zakladal-kolektory-w-okolicy-warszawy-i-jest-zadowolony,t72593.htm Niby ogólnie wiadomo, że panuje kryzys autorytetów, ale co innego wiedzieć, a co innego to poczuć. Potem nóż się w kieszeni otwiera, kiedy taki Autorytet się mądrzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SLAEY 13.11.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Witaj Leśna!! Ja to skomentuję w ten sposób, jaki producent taki i wykonawca! Jak wiadomo wymieniona firma nie oferuje dobrej jakości tylko dobrą cenę.Dlaczego taki sam zestaw innej firmy (nie powiem jakiej) kosztuje 16 000?A no dlatego, że jest wykonany z wysokiej jakości materiałów, np konstrukcje z Al, stali nierdzewnej itp... Jak mówi stare dobre przysłowie w branży : "to co jest tanie przy zakupie, jest bardzo drogie w eksploatacj!!!" Ciekaw jestem ile razy w ciągu 10 lat będziesz wzywać serwis do zestawu? Czy nie lepiej było dopłacić te 20% - 30% za dobrą markę i mieć spokój na 25 lat ? {Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SLAEY 13.11.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Ahhhhhhhhaaaaaaaaaa, i jeszcze jedno : Pan 1950 pisał takie ładne wywody o sprawności (moim zdaniem pomylił sprawność z średniorocznym pokryciem), że stagnacja i w ogóle, a zamontował Ci 4 płyty do 300 l zasobnika, hmmm, to dopiero latem będzie się dziać.... Na 4 płyty powinien być zasobnik minimum 400l, tak aby zapobiec przegrzewom i wykorzystać optymalnie kolektory, no i aby wodę zmagazynować. Na 5 osób to powinien być taki właśnie układ: 4 płyty, zasobnik 400l.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts