Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za kolektory?

Leśna

Recommended Posts

Leśna dobrze dobrany zestaw dlatego powinien mieć średnią sprawność rzędu 45-50%, żeby w okresie letnim nie wchodził w stan stagnacji,

stan stagnacji, to nic więcej, niż okres czasu w którym kolektory naładowały całkowicie zasobnik ciepłej wody i automatyka wyłączyła pompę, a kolektory gotują się na dachu,

dlatego powinno dobierać się zestaw w taki sposób, żeby kolektory nie miały okazji się gotować, w takim właśnie przypadku sprawność średnioroczna wynosi wspomniane powyżej 45-50%

można i owszem, podnieść sprawność średnioroczną do tych reklamowanych 60 i więcej procent, ale trzeba się liczyć z tym, że kolektory latem często będą przechodzić w stan stagnacji,

jeżeli chcesz mieć sprawnośc kolektorów powyżej 60%, możesz to uzyskać,

ale, żeby kolektory nie wchodziły Ci latem w stan stagnacji, zafunduj sobie basen, a zimą możesz wtedy wspomagać centralne,

z tym, że to są koszty i nie każdy może sobie na coś takiego pozwolić, a z Twoich postów wynika jasno, że chciałabyś mieć kolektory w jak najniższych cenach,

co do zestawu Biawaru,

wydajności kolektorów, są wyliczane doświadczanlnie w odpowiednich instytutach które później publikują wyniki badań tych kolektorów,

to na podstawie tych badań można określić czy dane kolektory są lepsze czy też gorsze, od innych poddanych badaniom w tym samym instytucie a co się z tym wiąże w tych samych warunkach nasłonecznienia,

a tym, że jesteś blondynką się nie przejmuj :wink: :lol: , masz prawo nie wiedzieć takich rzeczy,

Dzięki, 1950, za wyjaśnienia :D i wybacz, że pomyliłam Cie z boorgiem - to dlatego, że jednocześnie omawiam z nim klepkę - taka kołomyja wykończeniowa. :roll:

To prawda, że chciałabym mieć kolektory możliwie najtańsze, ale jednocześnie dobre - nie ma sensu przesadnie oszczędzać, to się nigdy nie opłaca. W trakcie tej budowy tylko raz kupiliśmy najtańszy materiał - tynk akrylowy - teraz głowimy się, czym go pomalować, żeby odzyskał kolor :evil: .

Z tego, co napisałeś, wynika jednak jasno, że kolektory dobre to nie znaczy z bardzo dużą sprawnością. A ja bym chciała, żeby działały przez cały rok. I jak to pogodzić?

• 2 months później...

Dawno, dawno temu, gdzieś w czerwcu, pytałam kto zrobił sobie kolektory, na Mazowszu, ile zapłacił i czy nie żałuje?

Mogę już odpowiedzieć teraz sama, bo zrobiłam kolektory, ha! :D

W moim wypadku wyszło tak: za cztery płyty płaskie Hewalex na stelażu naziemnym, zasobnik 300 l, całe oprzyrządowanie (sterownik, pompa cyrkulacyjna i parę innych rzeczy) i orurowanie (kilomeeeeetry miedzianych rur - jak ktoś będzie chciał dokładniej wiedzieć, to sprawdzę ile tego było) plus cała robocizna - 13 000. Na Mazowszu - tak, ale wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski. Czy nie żałuję? Na razie nie: przy takim słoneczku, jakie teraz grzeje, w ogóle nie włączaliśmy grzałki - dopóki dwie najstarsze córy nie wróciły z Zielonej Szkoły :lol: Od kiedy wróciły, trochę musimy grzać, ale i tak na razie to prąd wspomaga kolektory a nie odwrotnie. Wszystko działa bezszelestnie i nie kapie. Nie sprawdziliśmy jeszcze działania cyrkulacji, chcemy ją podłączyć do auratona.

I jeszcze jedno - fantastycznie jest chlapać się w nagrzanej przez słoneczko wodzie, nie myśląc przy tym o rachunkach za prąd! Ciekawa jestem tylko, ile ciągnie pompa, która kręci płynem grzewczym, ale chyba niewiele, licznik obraca się wolno.

W moim wypadku wyszło tak: za cztery płyty płaskie Hewalex na stelażu naziemnym, zasobnik 300 l, całe oprzyrządowanie (sterownik, pompa cyrkulacyjna i parę innych rzeczy) i orurowanie (kilomeeeeetry miedzianych rur - jak ktoś będzie chciał dokładniej wiedzieć, to sprawdzę ile tego było) plus cała robocizna - 13 000. Na Mazowszu - tak, ale wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski.

ale cię skroił

:lol: :lol: :lol:

W moim wypadku wyszło tak: za cztery płyty płaskie Hewalex na stelażu naziemnym, zasobnik 300 l, całe oprzyrządowanie (sterownik, pompa cyrkulacyjna i parę innych rzeczy) i orurowanie (kilomeeeeetry miedzianych rur - jak ktoś będzie chciał dokładniej wiedzieć, to sprawdzę ile tego było) plus cała robocizna - 13 000. Na Mazowszu - tak, ale wykonawcą był znany nam Forumowicz 1950 z południowej Polski.

ale cię skroił

:lol: :lol: :lol:

zrób taniej :roll:

• 11 months później...

A może jednak zrobiłby taniej?

Pisałam, że zapłaciłam za moje kolektory 13000 - ciekawe, ile będę musiała dopłacić teraz! Pompa cyrkulacyjna nie działa. Z bojlera kapie. A 1950 siedzi cicho - minęło już parę miesięcy, od kiedy próbuję go do siebie ściągnąć, i nic. Zakłada pewnie następne kapiące instalacje i nie ma czasu na poprawki... :evil:

• 1 month później...

A więc jednak - 13000 plus pompa :evil: :evil: :evil: Nie chcę się powtarzać, kto ciekaw, niech zajrzy na sąsiednie pod-forum: http://forum.muratordom.pl/kto-zakladal-kolektory-w-okolicy-warszawy-i-jest-zadowolony,t72593.htm

Niby ogólnie wiadomo, że panuje kryzys autorytetów, ale co innego wiedzieć, a co innego to poczuć. Potem nóż się w kieszeni otwiera, kiedy taki Autorytet się mądrzy....

Witaj Leśna!!

Ja to skomentuję w ten sposób, jaki producent taki i wykonawca! Jak wiadomo wymieniona firma nie oferuje dobrej jakości tylko dobrą cenę.

Dlaczego taki sam zestaw innej firmy (nie powiem jakiej) kosztuje 16 000?

A no dlatego, że jest wykonany z wysokiej jakości materiałów, np konstrukcje z Al, stali nierdzewnej itp... Jak mówi stare dobre przysłowie w branży : "to co jest tanie przy zakupie, jest bardzo drogie w eksploatacj!!!" Ciekaw jestem ile razy w ciągu 10 lat będziesz wzywać serwis do zestawu? Czy nie lepiej było dopłacić te 20% - 30% za dobrą markę i mieć spokój na 25 lat ?

{Pozdrawiam

Ahhhhhhhhaaaaaaaaaa, i jeszcze jedno : Pan 1950 pisał takie ładne wywody o sprawności (moim zdaniem pomylił sprawność z średniorocznym pokryciem), że stagnacja i w ogóle, a zamontował Ci 4 płyty do 300 l zasobnika, hmmm, to dopiero latem będzie się dziać.... Na 4 płyty powinien być zasobnik minimum 400l, tak aby zapobiec przegrzewom i wykorzystać optymalnie kolektory, no i aby wodę zmagazynować. Na 5 osób to powinien być taki właśnie układ: 4 płyty, zasobnik 400l.

Pozdrawiam