Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień Dobry!

Byłbym wdzięczny jakbyście zechcieli mnie oświecić w temacie, czy rzeczywiście warto dawać styropian pod wylewkę na stropie (żelbetowym) parteru. Argument ocieplenia podnoszony w postach archiwalnych nie ma chyba wielkiego sensu, bo ocieplone są ściany zewnętrzne i podłoga parteru. Argument izolacji akustycznej też nie do końca mnie przekonuje bo obecnie mieszkam w bloku gdzie w podłodze nigdy nie zauważyłem izolacji akustycznej, a nigdy nie udało mi się słyszeć kroków sąsiadów z góry (inna sprawa, że może tylko śpią, a nie chodzą lub ja jestem głuchy).

pozdrawiam serdecznie

PioKow

https://forum.murator.pl/topic/55119-styropianwylewka-na-stropie-parteru/

na to pytanie sam sobie musisz odpowiedziec

j mysle ze jest to bardzo trudne i mimo ze rozne mam pomysly, to po doswiadczeniu z wylewaniem podlogi na gruncie w zyciu nie wpadlbym na taki pomysl

zalezy jaki duzy strop

ale pomysl ile to czasu trwa, zeby cos zrobic precyzyjnie

ja bylem bardzo ostrozny, upierdliwy i 3 razy biegalem z szlauchwaga przy szalowaniu wienca fundamentu

ale mimo wszystko wkradly sie jakies odchylki

i mysle ze wylewka jest wlasnei po to aby te odchylki ostatecznie wykluczyc

beton potrafi osiasc po tym jak go juz wyglaskasz

wylewka jest na polsucho i dlatego wolna jest niejako od tego fenomenu

https://forum.murator.pl/topic/55119-styropianwylewka-na-stropie-parteru/#findComment-1206168