fugo79 02.06.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Jak samemu wykonac ocieplenie sciany funmentowej ponad gruntem ok 60 cm wysokosci w ziemi mam juz ocieplone a teraz chciałbym wyzej tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac jaki mam wykonac czynnosci chcialbym to zrobic sam tylko nie bardzo wiem jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.06.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ja co prawda ociepliłem na razie też tylko pod ziemią, i też własnoręcznie ale plan mam taki - styropian kleić do ściany i kołkować, na to siatka i klej. Wystającą z ziemi folię kubełkową obetnę dopiero, jak będę zagospodarowywał działkę i wiedział, jaki dokładnie będzie poziom gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemon 02.06.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 folię rozumię że zakończysz specjalną listwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.06.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 folię rozumię że zakończysz specjalną listwą Prawdopodobnie tak, chociaż podobno te listwy są strasznie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugo79 02.06.2006 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ja w ziemi nie mam foli kubelkowej tylko folie budowlana na ten styropian który jest w ziemi chce połozyc nastepne warstwy i na to klej i siatka potem chce to pomalowac dysperbitem i obsypac ziemia bo do okoła budynku chce zrobi taka opaske wysokosci 20-30 cm tylko nie wiem jak i co pokolei wykonywac. jak ktos z was sie orietuje to prosze o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommar 02.06.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Mam pytanie! Mój kierownik, który jednocześnie dokonywał adaptacji w projekcie powiedział, że mam ocieplać ścianę fundamentową od wewnątrz. W projekcie mam ocieplenie ściany z zewnątrz. Dom jest bez piwnicy. Doradźcie mi proszę bo już ogłupiałem. Nie wiem kto ma rację projektant czy kierownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.06.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Mam pytanie! Mój kierownik, który jednocześnie dokonywał adaptacji w projekcie powiedział, że mam ocieplać ścianę fundamentową od wewnątrz. W projekcie mam ocieplenie ściany z zewnątrz. Dom jest bez piwnicy. Doradźcie mi proszę bo już ogłupiałem. Nie wiem kto ma rację projektant czy kierownik. Ja prawdę mówiąc nie mam pojęcia po co się ociepla od wewnątrz, przecież to nie ma sensu. Ale może jakiś głupi jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugo79 02.06.2006 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ociepla sie tylko od zewnetrznej strony ja ocieplam styropianem gr. 5cm od srodka i od zewnatrz smarowałem jeszcze dysperbitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.06.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ocieplenie od wewnatrz bylo walkowane na forum wiele razy. Z grubsza wychodzi, ze jest to pomysl majstrow na uproszczenie pracy. Moj tez mial takie zapedy. po uslyszeniu, ze ma byc od zewnatrz od razu podniosl cene "bo to tyle roboty". Innych argumentow nie mial.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.06.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ocieplenie od wewnatrz bylo walkowane na forum wiele razy. Z grubsza wychodzi, ze jest to pomysl majstrow na uproszczenie pracy. Moj tez mial takie zapedy. po uslyszeniu, ze ma byc od zewnatrz od razu podniosl cene "bo to tyle roboty". Innych argumentow nie mial.... No właśnie, przecież ocieplanie od wewnątrz nic nie daje. Nie ma ciągłości ocieplenia: ściana fundamentowa-ściana nośna. I mamy mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 02.06.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Ocieplenie od wewnatrz bylo walkowane na forum wiele razy. Z grubsza wychodzi, ze jest to pomysl majstrow na uproszczenie pracy. Moj tez mial takie zapedy. po uslyszeniu, ze ma byc od zewnatrz od razu podniosl cene "bo to tyle roboty". Innych argumentow nie mial.... Znam ten ból robotników... Wczoraj skończyłem hydr-oizolację zewnętrzną hydroforni zagłębionej ponad 3 metry w ziemi. W niektórych miejscach usiałem się wciskać w półmetrową szczelinę pomiędzy ścianą a wykopem... w jednej ręce palnik, w drugiej gorąca papa ... pod sobą 10 cm błota i 10 kg gazu ... modliłem aby ta skarpa przypadkiem się nie osunęła. Oj ale by było fajnie pracować od środka Wszyscy robotnicy którzy chcą to robić od środka szukają frajerów inwestorów im 100 razy łatwiej jest pracować w środku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugo79 03.06.2006 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Ja uwazam ze ocieplenie budynku powinien kazdy inwestor wyknac sobie sam poniewaz zrobi to najdkladniej a firma zawsze cos tam przeoczy lub zrobi inaczej a robiac samemu zrobisz to doladnie i nie bedziesz na niczym oszczedzał.ja zabieram sie za ocieplenie sciany fundamentowej w poniedziałek zobacymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 03.06.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Będzie wolniej, ale na pewno lepiej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawa 05.06.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 A co ma zrobić inwestor pracujący kilkanaście godzin dziennie? Nie ocieplać? Na większości wątków wcześniej czy późnej znajduje się jakaś Zosia Samosia która wpędza mnie w kompleksy i wyrzuty sumiena. A ja nie dam się zwariować i po prostu dobrze przypilnuje ekipę.Życzcie mi powodzenia jak i ja wam życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 05.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 A co ma zrobić inwestor pracujący kilkanaście godzin dziennie? Nie ocieplać? Na większości wątków wcześniej czy późnej znajduje się jakaś Zosia Samosia która wpędza mnie w kompleksy i wyrzuty sumiena. A ja nie dam się zwariować i po prostu dobrze przypilnuje ekipę. Życzcie mi powodzenia jak i ja wam życzę. z wolnym czasem to jest problem, te z pracuje długo, ale każdą sobote wolną , czy wieczór poświęcam na budowe , tym sposobem ociepliłem fundamenty, ( 2 soboty ) i teraz ocieplam dom, po troszku wieczorem dopuki jasno , w wolne soboty , trwa to już jakiś czas , ale jest zrobione dokładnie , i jest satysfakcja że się zrobiło coś samemu i że jednak parę groszy w kieszeni zostało. A co do ocieplenia , to dałem 3 x dysperbit na to styropian na zwykły klej, siatkę , to wszystko jeszcze raz zasmarowałem dysperbitem i na koniec poszła folia kubełkowa ( bez listew tylko przysypana piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 05.06.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ja w ziemi nie mam foli kubelkowej tylko folie budowlana na ten styropian który jest w ziemi chce połozyc nastepne warstwy i na to klej i siatka potem chce to pomalowac dysperbitem i obsypac ziemia bo do okoła budynku chce zrobi taka opaske wysokosci 20-30 cm tylko nie wiem jak i co pokolei wykonywac. jak ktos z was sie orietuje to prosze o porade. U nas ściana fundamentowa została ocieplona 2 warstwami styropianu łożonymi na zakładkę ( przyklejone klejem do ściany). Dookoła domu na ścianach będą płytki klinkierowe. Z tego względu daliśmy kołki z trzpieniem metalowym. (gdyby był zwykły tynk dalibyśmy zwykłe kołki). Wg zaleceń Atlasu (http://www.atlas.com.pl/doradztwo/porady/BDC89E50A38FB39EC1256D440023ADE7) położyliśmy 2 warstwy siatki. Po zagruntowaniu będziemy kleić płytki. Pisząc "my" mam na myśli ekipę, która wykańcza nam dom PS. Folię kubełkową obcieliśmy do planowanej wysokości terenu i zawinęliśmy pod wierzchnią warstwę styropianu (nie wiem czy tak się robi, ale nie mieliśmy innego pomysłu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts