Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sciany fundamentowej

Recommended Posts

Ja co prawda ociepliłem na razie też tylko pod ziemią, i też własnoręcznie 8) ale plan mam taki - styropian kleić do ściany i kołkować, na to siatka i klej. Wystającą z ziemi folię kubełkową obetnę dopiero, jak będę zagospodarowywał działkę i wiedział, jaki dokładnie będzie poziom gruntu.

Ja w ziemi nie mam foli kubelkowej tylko folie budowlana na ten styropian który jest w ziemi chce połozyc nastepne warstwy i na to klej i siatka potem chce to pomalowac dysperbitem i obsypac ziemia bo do okoła budynku chce zrobi taka opaske wysokosci 20-30 cm tylko nie wiem jak i co pokolei wykonywac. jak ktos z was sie orietuje to prosze o porade.

Mam pytanie! Mój kierownik, który jednocześnie dokonywał adaptacji w projekcie powiedział, że mam ocieplać ścianę fundamentową od wewnątrz. W projekcie mam ocieplenie ściany z zewnątrz. Dom jest bez piwnicy. Doradźcie mi proszę bo już ogłupiałem. Nie wiem kto ma rację projektant czy kierownik.

Mam pytanie! Mój kierownik, który jednocześnie dokonywał adaptacji w projekcie powiedział, że mam ocieplać ścianę fundamentową od wewnątrz. W projekcie mam ocieplenie ściany z zewnątrz. Dom jest bez piwnicy. Doradźcie mi proszę bo już ogłupiałem. Nie wiem kto ma rację projektant czy kierownik.

Ja prawdę mówiąc nie mam pojęcia po co się ociepla od wewnątrz, przecież to nie ma sensu. Ale może jakiś głupi jestem :-?

Ocieplenie od wewnatrz bylo walkowane na forum wiele razy. Z grubsza wychodzi, ze jest to pomysl majstrow na uproszczenie pracy. Moj tez mial takie zapedy. po uslyszeniu, ze ma byc od zewnatrz od razu podniosl cene "bo to tyle roboty". Innych argumentow nie mial....

Ocieplenie od wewnatrz bylo walkowane na forum wiele razy. Z grubsza wychodzi, ze jest to pomysl majstrow na uproszczenie pracy. Moj tez mial takie zapedy. po uslyszeniu, ze ma byc od zewnatrz od razu podniosl cene "bo to tyle roboty". Innych argumentow nie mial....

No właśnie, przecież ocieplanie od wewnątrz nic nie daje. Nie ma ciągłości ocieplenia: ściana fundamentowa-ściana nośna. I mamy mostek termiczny.

:D :D :D Znam ten ból robotników... Wczoraj skończyłem hydr-oizolację zewnętrzną hydroforni zagłębionej ponad 3 metry w ziemi. W niektórych miejscach usiałem się wciskać w półmetrową szczelinę pomiędzy ścianą a wykopem... w jednej ręce palnik, w drugiej gorąca papa ... pod sobą 10 cm błota i 10 kg gazu ... modliłem aby ta skarpa przypadkiem się nie osunęła. Oj ale by było fajnie pracować od środka :D Wszyscy robotnicy którzy chcą to robić od środka szukają frajerów inwestorów im 100 razy łatwiej jest pracować w środku!

Ja uwazam ze ocieplenie budynku powinien kazdy inwestor wyknac sobie sam poniewaz zrobi to najdkladniej a firma zawsze cos tam przeoczy lub zrobi inaczej a robiac samemu zrobisz to doladnie i nie bedziesz na niczym oszczedzał.ja zabieram sie za ocieplenie sciany fundamentowej w poniedziałek zobacymy jak wyjdzie.

A co ma zrobić inwestor pracujący kilkanaście godzin dziennie? Nie ocieplać?

Na większości wątków wcześniej czy późnej znajduje się jakaś Zosia Samosia która wpędza mnie w kompleksy i wyrzuty sumiena. A ja nie dam się zwariować i po prostu dobrze przypilnuje ekipę.

Życzcie mi powodzenia jak i ja wam życzę.

A co ma zrobić inwestor pracujący kilkanaście godzin dziennie? Nie ocieplać?

Na większości wątków wcześniej czy późnej znajduje się jakaś Zosia Samosia która wpędza mnie w kompleksy i wyrzuty sumiena. A ja nie dam się zwariować i po prostu dobrze przypilnuje ekipę.

Życzcie mi powodzenia jak i ja wam życzę.

z wolnym czasem to jest problem, te z pracuje długo, ale każdą sobote wolną , czy wieczór poświęcam na budowe , tym sposobem ociepliłem fundamenty, ( 2 soboty ) i teraz ocieplam dom, po troszku wieczorem dopuki jasno , w wolne soboty , trwa to już jakiś czas , ale jest zrobione dokładnie , i jest satysfakcja że się zrobiło coś samemu i że jednak parę groszy w kieszeni zostało.

A co do ocieplenia , to dałem 3 x dysperbit na to styropian na zwykły klej, siatkę , to wszystko jeszcze raz zasmarowałem dysperbitem i na koniec poszła folia kubełkowa ( bez listew tylko przysypana piaskiem.

Ja w ziemi nie mam foli kubelkowej tylko folie budowlana na ten styropian który jest w ziemi chce połozyc nastepne warstwy i na to klej i siatka potem chce to pomalowac dysperbitem i obsypac ziemia bo do okoła budynku chce zrobi taka opaske wysokosci 20-30 cm tylko nie wiem jak i co pokolei wykonywac. jak ktos z was sie orietuje to prosze o porade.

U nas ściana fundamentowa została ocieplona 2 warstwami styropianu łożonymi na zakładkę ( przyklejone klejem do ściany). Dookoła domu na ścianach będą płytki klinkierowe. Z tego względu daliśmy kołki z trzpieniem metalowym. (gdyby był zwykły tynk dalibyśmy zwykłe kołki). Wg zaleceń Atlasu (http://www.atlas.com.pl/doradztwo/porady/BDC89E50A38FB39EC1256D440023ADE7) położyliśmy 2 warstwy siatki. Po zagruntowaniu będziemy kleić płytki.

Pisząc "my" mam na myśli ekipę, która wykańcza nam dom :D

PS. Folię kubełkową obcieliśmy do planowanej wysokości terenu i zawinęliśmy pod wierzchnią warstwę styropianu (nie wiem czy tak się robi, ale nie mieliśmy innego pomysłu)