dariusz_s 02.06.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 U mnie na działce po zimie jet bardzo wyskoki poziom wód gruntowych "na łopatę". Woda stoi w zagłębieniach i rowach dosyc długo aż cały teren sie osuszy. Dodam, że nie jest to teren bagnisty tylko normalne pole ale lekko w zaniżeniu terenu. Grunt jest gliniasty - jak kopałem studnię to glina zaczynała się od około 50 cm była do ... (skończyliśmy kopac na 6,5 metra a tam ciągle glina). W związku z tym mam pytanie czy na takim terenie jest ryzyko postawioenia domu?Jeśi tak to jakie - osadzanie w ziemi, przemarzanie, pękanie ścian itp. Wiem, ż ejest coś takiego jak drenaż opaskowy ale gdie tą wodę upuścić - rów jest pełen wody po zimie a kanalizacji i deszczówki nie ma a poziom gliny jest ho ho więc studnie chłonne odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55146-czy-mo%C5%BCe-by%C4%87-dla-domu-problemem-wysoki-poziom-w%C3%B3d-gruntowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.06.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Czyżbyś miał działkę gdzieś koło mnie?A tak na poważnie to są pewne problemy i dodatkowe koszty:-problem z oczyszczalnią-bez zrzutu do np.rowu melioracyjnego(wymagane zezwolenie) praktycznie niewykonalna-z szambem też może być problem,może przeciekać,napełniać się,lepiej usypać kopczyk.-przyda się odprowadzenie wody z rynien-w zależności od grubości humusu,trzeba nasypać odpowiednią warstwę ziemi aby nie stały kałuże-zapomnij o piwnicy-wywożenie nadmiaru gliny z wykopów.-podniesienie budynku wyżej-dodatkowe koszty(więcej piachu do zasypania fundamentów,wyższe ściany fundamentowe)-na glinie dobrze jest dać bardzo szerokie i wysokie ławy fundamentowe-glina jest niestabilnym podłożem-z tegoż powodu budynek może osiadać i pięć i piętnaście lat-możliwe pojawienie się pęknięć i zarysowań na ścianach-masz drogę?nie? no to kolejny wydatek,na glinie się zakopieszMoże bym coś sobie jeszcze przypomniał z rzeczy,które przerabiałem u siebie.Ale wszystko da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/55146-czy-mo%C5%BCe-by%C4%87-dla-domu-problemem-wysoki-poziom-w%C3%B3d-gruntowych/#findComment-1206799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts