Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no wlasnie, na pewno zdecydowalabym sie na pralnie na pietrze bez zastanawiania, gdybym miala na to oddzielne pomieszczenie. Jednak w przypadku, gdy musialabym zmniejszyc lazienke, zeby takie pomieszczenie wygospodarowac, mam dylemat. Na pietrze bede miala garderobe i sypialnie, tam na pewno bedzie prasowanie. Moze jest ktos , kto ma w piwnicy i jest zadowolony z takiego rozwiazania?
  • Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wyobrazilam siebie latajaca kilka razy dziennie do piwnicy z gory po jakas bluzke ,a to cos dziecku przeprasowa(prasowalnia tez by tam byla)itd.

I tu jest pies pogrzebany :D

Czy pralnia w sensie pralka + suszarka/sznurki? Czy pralnia i prasowanie i jeszcze przechowywanie jakiś rzeczy - skoro biegac po bluzkę?

Ja mam pralkę i "sznurki" w kotłowni w piwnicy. A wysuszone pranie zabieram na górę - rozstawiam deskę przed telewizorem i spokojnie prasuję.

A jak coś pojedynczego mam przeprasować, to też nie muszę ganiać na dół, bo mam deskę i żelazko pod ręką, czyli w garderobie przy sypialniach.

Jak bym nie miała garderoby, to deska pewnie zanlazła by miejsce w szafie w sypialni i też byłaby pod ręką.

Oczywiście mając osobne pomieszczenie u góry na pralnie fajnie jest mieć ją pod ręką.

no wlasnie, na pewno zdecydowalabym sie na pralnie na pietrze bez zastanawiania, gdybym miala na to oddzielne pomieszczenie. Jednak w przypadku, gdy musialabym zmniejszyc lazienke, zeby takie pomieszczenie wygospodarowac, mam dylemat. Na pietrze bede miala garderobe i sypialnie, tam na pewno bedzie prasowanie. Moze jest ktos , kto ma w piwnicy i jest zadowolony z takiego rozwiazania?

a rura od kanalizacji na jakiej wysokosci sobie biegnie? 8)

wszystkim Wam dziekuje za odpowiedzi. Tuusko czy masz kotlownie w piwnicy czy na poziomie parteru? Najgorszy dla mnie jest temat suszenia, bo pralka i ewentualna suszarka elektryczna, to nie problem, tylko te sznurki....Jeszcze sie wacham, musze pomyslec, jak macie jeszcze jakies uwagi i doswiadczenia, szczegolnie osoby, ktore maja piwnice i tam pralnie, bede wdzieczna :D
Moja pralnia-tzn pralka ,sznury do suszenia , są w kotłowni , deska do prasowania w spiżarni, a ubrania prasuję przed tv w salonie .

I ja tak wlasnie zamierzam. Kotlownie mam na parterze (piwnicy nie mam) w dodatku obok wiatrlapu, wiec wiosna, latem i jesienia blisko do wyjscia na dwor, zeby wywiesic pranie. Zadnego biegania z mokrym praniem po schodach (z piwnicy albo pietra).

Lazienka na poddaszu jest nad kotlownia i zrobilam zsyp na pranie z rury kanalizacyjnej. Koszt okolo 200zl.

Pranie tylko u góry, nie cierpie chodzić i nosić wszystkiego po schodach. A tak z drugiej strony, ale my mamy problemy może niech mężowie się zastanawiają gdzie będą wieszać pranie i je nosić.? To był oczywiście żart, ale szkoda,że nie rzeczywistość. :D :D :D

Niestety nie mam zdjec obudowanego zsypu, ale taki sam zsyp ma kze i zdjecia sa w jego dzienniku budowy. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=38446&start=60

Z tym, ze on ma obcieta rure rowno z sufitem, a ja mam zostawiona i moja konczy sie 1m nad podloga. Pod nia bedzie stal jakis kosz. Rura jest w rogu kotlowni i zostala obudowana plytami GK na ktore zostaly naklejone plytki. Sama obudowa nie zajmuje duzo miejsca, bo to zaledwie grubosc plyty+klej+plytka, czyli jakies 2cm. Nie pametam jaka srednice ma rura, ale cos okolo 30 cm. Troche jest odsunieta od sciany. Caly ten prostopadloscian ma w podstawie wymiary na pewno nie wieksze niz 45X45 cm.

Moja pralnio-suszarnia to małe pomieszczenie na parterze- 180cm szerokości, tuż przy CO. Zmieściłam dwie suszarki pod sufitem i jedną stojącą, która wędruje nieraz na taras, w celu szybszego suszenia.

Jeśli suszarnia, to koniecznie z oknem, nawet maleńkim. Wszystko schnie błyskawicznie i nie ma problemu z wilgocią.

Moim zdaniem odpada przechowywanie ubrań tam gdzie ono schnie, właśnie z powodu wszędobylskiej wilgoci.

Z prasowaniem nie ma problemów. Ja mam deskę notorycznie rozłożoną w garderobie, tam pranie segreguję, układam, prasuję i rozwieszam.

u mnie wejście do pralnio- suszarni będzie z łazienki. Ok. 5 mkw. Planuję zawiesić pod sufitem dwie suszarki plus dodatkowo mieć do rozłożenia jedną stojącą. W pomieszczeniu jest okno 80x80, które można uchylić i otworzyć. Wychodząc z łazienki 2 m dalej jest nasza sypialnia, z której jest wejście do garderoby. Ale nigdy w życiu nie będę prasować w garderobie. Bez telewizora? Jeńki....to nie dla mine. :wink:

Na lato kupiłam na allegro suszarkę do ogrodu http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=196256353.

U moich rodziców sprawdza się rewelacyjnie.

Dzieki Agnieszko :)

Ankamienna, czy moglabys cos wiecej napisac o swoim rozwiazaniu a najlepiej wrzucic zdjecia. Moja sytuacja jest taka, ze mam pomieszczenie 10 metrowe, z ktorego chce zrobic lazienke dla dzieci oraz wygospodarowac miejsce zamykane na pralke i wieszaki.