Zalekawasaki 02.10.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Budujemy dom z piwnicą. Jak sądzicice czy warto umieścić w niej pralnię. Jeśli tak co powinno się znaleźć na jej wyposażeniu, a co nie. Jakie powinny być jej wymiary i minimalna powierzchnia. Podzielcie się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Jeśli nie ma miejsca przy łazienkach, to już lepiej w piwnicy, niż zagracać ładne łazienki, ale powinien być zsyp.Ja mam pralnię w bloku - ok.3 m2, a w pralni - zabudowa stanley z wysuwanymi ogromnymi koszami na bieliznę brudną i czystą, ale do prasowania, regały na chemię, kosmetyki, żelazko, suszarki do prania, miski, deska do prasowania i rękawnik i różne takie bzdurki. Do tego półki na ręczniki i bieliznę pościelową.W nowym domku pralnia będzie miała około 15 m, albo i więcej, ale będzie tam też kocioł, zlew gospodarczy, suszarki będa rozstawione, tak samo deska do prasowania . Chcę zrobić ciąg najtańszych mebli kuchennych, żeby w szafkach można było trzymać różne gratki, a blat na zlew i na takie różne techniczne prace.Będzie też kącik z maszyną do szycia.Chcę tam wyłożyć glazurą i terakotą, aby było czysto i miło, w końcu te parę godzin w tygodniu będzie sie tam prasować.W dodatku ja mnóstwo rzeczy robię "własnymi ręcami" - więc to będzie też taka mini pracownia.To będzie bardziej suterena niż piwnica, bo z normalnym oknem na normalnym poziomie, tylko 2.2 m wysokości.No i dobre światło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zalekawasaki 03.10.2004 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Dzieki za ciekawą poradę. Zainteresował mnie pomysł połączenia pralni razem z pomieszczenie technicznym gdzie jest kocioł ogrzewania. Czy nie ma jakiś przeciwskazań technicznych. Czy w twoim przypadku to konieczność (oszczędność miejsca), czy też są jakieś dodatkowe zalety takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 04.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Budujemy dom z piwnicą. Jak sądzicice czy warto umieścić w niej pralnię. Jeśli tak co powinno się znaleźć na jej wyposażeniu, a co nie. Jakie powinny być jej wymiary i minimalna powierzchnia. Podzielcie się doświadczeniami Odpowiem na pierwsza tylko czesc pytania - wg mnie napewno warto. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 04.10.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Budujemy dom z piwnicą. Jak sądzicice czy warto umieścić w niej pralnię. Jeśli tak co powinno się znaleźć na jej wyposażeniu, a co nie. Jakie powinny być jej wymiary i minimalna powierzchnia. Podzielcie się doświadczeniami Jesli juz budujesz dom z piwnica to na cos te metry nalezy przeznaczyć. Najlepiej własnie na wszelkiego rodzaju pomieszczenia pomocnicze jak pralnie np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.10.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 A rury kanalizacyjne na jakiej wysokości bedziesz miał w tej piwnicy? Żeby się nie okazało, że wyrzut wody z pralki będzie musiał byc podczepiony pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 W pralni będzie kocioł gazowy, więc estetyczny i nie będzie przeszkadzał.Zobaczę,jak to będzie po wymurowania i zamontowaniu tych wszystkich urządzeń, być może wybuduje się tam małą ścianke do przesłonięcia.Nie chcę po prostu dzielić zbytnio pomieszczeń, żeby nie narobić sobie klitek, w dodatku po co dodatkowe koiszty na ścianki, ościeżnice, drzwi.Radzę przeszukać temat zsypu do pralni.Ciekawe pomysły!Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 04.10.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Witam .Do tego wszytkiego co juz wczesniej napisano dodam jeszcze, ze mam zamontowaną mała wannnę długosci 1m wyżej niż wanna do kapieli. W przypadku konieczności prania recznego nie trzeba bedzie sie nisko schylać.Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 04.10.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 U nas bedzie pralnia tez w piwnicy, ale tylko pralnia, kotly c.o. beda w osobnym pomieszczeniu. Planuje tez zsyp na brudna bielizne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol 04.10.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 My również robimy pralnię i łazienkę w piwnicy. Mamy dużą kotłownię i stawimy ścianki działowe także będziemy mieli 3 pomieszczenia w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zalekawasaki 04.10.2004 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 A rury kanalizacyjne na jakiej wysokości bedziesz miał w tej piwnicy? Żeby się nie okazało, że wyrzut wody z pralki będzie musiał byc podczepiony pod sufitem Spokojnie. Wszystko jest pod kontrolą. Poradzimy sobie z kanalizacją w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zalekawasaki 04.10.2004 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Witam . Do tego wszytkiego co juz wczesniej napisano dodam jeszcze, ze mam zamontowaną mała wannnę długosci 1m wyżej niż wanna do kapieli. W przypadku konieczności prania recznego nie trzeba bedzie sie nisko schylać. Anka Dzięki za podpowiedź. Mojej żone bardzo spodobał się pomysł z wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 04.10.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Wysokosc wanny zmierzcie optymalnie do swojego wzrostu, a najlepiej do zony, która podejrzewam bedzie czesciej robic pranie niz Ty . Oby nie była zamontowana za wysoko, wtedy woda moze wlewac sie za łokcie .Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 05.10.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Witam . Do tego wszytkiego co juz wczesniej napisano dodam jeszcze, ze mam zamontowaną mała wannnę długosci 1m wyżej niż wanna do kapieli. W przypadku konieczności prania recznego nie trzeba bedzie sie nisko schylać. Anka Wanna w piwnicy to dobry pomysł, bo myty pies pazurami nie porysuje "wyjsciowej" wanny dla gospodarzy umieszczonej na wyzszej kondygnacji niż piwnica. To pomysł dla tych co maja psa oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2004 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Do tego może sie przydać do "prysznicowania" kwiatów doniczkowych.Ale jednak pozostane przy dużym, głębokim zlewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 02.06.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 mam pytanie do wszystkich, ktorzy juz uzytkuja swoja pralnie - jakie powinny byc jej minimalne wymiary, zakladajac, ze ma w niej zmiescic sie pralka, suszarka bebnowa, ze dwie suszarki stojace, deska do prasowania, kosz na brudna bielizne i sama nie wiem co jeszcze ... chodzi mi o to, ze chcialabym aby moja pralnia byla funkcjonalna i nie okazala sie jakas mala klitka w ktorej tylko pralka sie zmiesci a rozkladajac suszarke nie bede mogla dojsc np do okna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 03.06.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 może nie o wymiarach ale ważna uwaga co do funkcjonalności. jeżeli planujesz pralnie w osobnym pomieszczeniu, nie zapomnij o jakiejś umywalce. wiadomo czasami trzeba coś przeprać ręcznie albo namoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 03.06.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 ja mam pralnię malutką ale jest w niej wszystko co potrzeba i jeszcze poruszać się można...akurat za kominem jest wnęka w której idealnie mieści się pralka..w trakcie stawiania ścianek działowych już było wiadomo że tam musi być pralka...toteż uwaga...po prostu wyobraź sobie sprzęty lub narysuj na podłodze i wyobraź sobie swój ciąg technologiczny prania...i pomieszczenie samo się narysuje...u mnie jest pralka potem suszarka stojąca potem deska do prasowania...miejsce na kosze na brudną bieliznę,,,i mały ale zawsze zlewik w narożniku....wszystko sie miści a pomieszczonko może ma 1,5x1,5 m2....grunt to ustawność,,,,noi oczywiście OKNO.... u mnie jest płaciowe -pamiętaj żeby było z atestem do pomieszczeń tzw. mokrych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 03.06.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 A ja mam pralnie bez okna To chyba niedobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 04.06.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 A ja mam pralnie bez okna To chyba niedobrze Ja też. Ale za to mam dobrą wentylację - mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts