Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy - Powodowo,Rurka,Milicz

Recommended Posts

Chcialbym jedynie zauwazyc ze sama lambda nie mowi wszystkiego o murze (choc dla ytonga jest nieco lepsza). Duze znaczenie ma tez dokladnosc bloczkow - to ona pozwala na minimalizowanie spoiny ktora zawsze bedzie malutkim mostkiem termicznym. Inna sprawa to kruchosc polskich 400-tek. Dlatego powtorze to co juz kiedys pisalem - porownujac ceny scian z ytonga z polskimi nalezy porownywac ytong 36,5cm z 40cm polska. Wowczas porownuje sie zblizone parametrycznie sciany i mozna ocenic koszty. Jesli polski producent nie daje zaprawy gratis to tez ja trzeba uwzglednic. Gdy sie wezmie to wszystko pod uwage wowczas roznice nie sa tak duze.

D.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W aprobacie są dużo różnych rzeczy. Jednak pomiary wykonywany dla stanu suchiego.

Dodam

Faktycznie wychodzi tak że

BK-400 Milicz == BK-450 Ytong.

Nie pamiętam wytrzymałości Ytonga na sciskanie z aprobaty, jednak chyba jest dobra, lepsza niż u Milicza.

Według mnie wszystko zależy od ceny. Kiedy różnica rzędu 10% - Ytong, 20% - Milicz.

Jak kto ma chęć o coś zapytać albo zobaczyć aprobaty, to prosze bardzo na priv [email protected].

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Sergey dnia 2003-04-04 17:53 ]

On 2003-03-25 18:35, Anonymous wrote:

Sergey, właśnie mam przed sobą wyniki badań certyfikacyjnych "Elementów drobnowymiarowych z autoklawizowanego betonu komórkowego odmiany 400 rodzaju D i M" dla ZPB PREFBET Zakład Nr 2 w Miliczu z 7.01.2002 ważnych do 6.01.2005. Na przedostatniej stronie jest tabela z zestawieniem wyników badań:

gęstość objętościowa 415+/-15 kg/m3

wytrzymałość odpowiada marce 2

współczynnik przewodzenia ciepła w stanie suchym (czyli lambda)0,109+/-0,0022 W/m*K czyli w stanie wilgotnym OBLICZENIOWA 0,13

Dla porównania YTONG PP2/04:

gęstość objętościowa poniżej 400 kg/m3

wytrzymałość odpowiada marce 3

lambda OBLICZENIOWA 0,11 W/m*K

Chłopie ty tak opowiadasz jak w tym dowcipie o samochodach rozdawanych w Moskwie. Bo nie samochody, a rowery, nie w Moskwie, a w Leningradzie i nie rozdają, a kradną. Wszystko pozostałe sie zgadza!

Oczywiście oprócz kasy!

Jak już wcześniej ktoś podawł różnica pomiędzy YTONGiem i Miliczem jest olbrzymia. YTONG ma wszystkie najważniejsze parametry znacznie lepsze, a do tego potwierdzone aprobatą i certyfikatami. A Sergey manipuluje czyli kłamie. Ciekawe gdzie się tego nauczył?

Rafal,

Dzie Ja skłamałem, Panie Rafal?

Podałem dokładnie to, co było napisano w aprobacie Ytonga. Przepraszam, jednak NIE MAM zamiaru wydrukować dla Cieibe aprobaty. Jeżeli chcesz to zobaczyć, to prosze bardzo na priv [email protected].

Róznica lambdy dla stanu suchiego jest minimalna, różnica wyrtzymałości jednak dosyć spora.

Jednak ten "anonimowy" nie podał wytrzymałości na sciskanie Milicz-BK. Ja mam tylko i wyłacznie aprobaty Ytonga i słowo przedstawicielia Ytonga, że wytrzymałość Ytong jest lepsza niż u polskich producentów.

Na sąsiednim "ściana jednowarstwowa YTONG" już Sergey otrzymał odpowiedź . Dla inforamcji i porządku dodam tylko że naszemu mądrali pomyliły się wartości graniczne, określone w aprobacie, z wartościami pomierzonymi zamieszczanymi w raportach z badań certyfikacyjnych. Ale ponieważ Sergey tak łatwo wszystkim zarzucał kłamstwo to myślę że raczej sam próbował "wprowadzić w błąd" innych forummowiczów. W myśl powiedzenia "łapaj złodzieja"!

Podsumowując: różnica pomiędzy YTONGiem a Miliczem jest olbrzymia. Jej miarą jest porównanie: przy tej samej wytrzwmałości YTONG ma o 40% lepsze parametry cieplne.. Przy innych właściwościach różnice są podobnie duże.

Sergey ty rzeczywiście kręcisz. Ja przecież cytowałem to co było napisane w certyfikacie dla Milicza! Tam jest wyraźnie napisane, że WYTRZYMAŁOŚĆ NA ŚCISKANIE ODPOWIADA MARCE 2!

W wynikach dla YTONGa jest że odpowiada marce 3. I nie "twierdzą tego pracownicy firmy" tylko jest to potwierdzone wynikami badań również konkurencji!

Sergey jeżli masz wątpilwości to sprawdź sam! Już ktoś to tobie proponował. To nie jest takie trudne. Bo tak to wygląda że to co piszesz to czysta manipulacja!

On 2003-04-04 10:24, Dave wrote:

Chcialbym jedynie zauwazyc ze sama lambda nie mowi wszystkiego o murze (choc dla ytonga jest nieco lepsza). Duze znaczenie ma tez dokladnosc bloczkow - to ona pozwala na minimalizowanie spoiny ktora zawsze bedzie malutkim mostkiem termicznym. Inna sprawa to kruchosc polskich 400-tek. Dlatego powtorze to co juz kiedys pisalem - porownujac ceny scian z ytonga z polskimi nalezy porownywac ytong 36,5cm z 40cm polska. Wowczas porownuje sie zblizone parametrycznie sciany i mozna ocenic koszty. Jesli polski producent nie daje zaprawy gratis to tez ja trzeba uwzglednic. Gdy sie wezmie to wszystko pod uwage wowczas roznice nie sa tak duze.

D.

Do tego trzeba dodać, że maksymalne POMIERZONE odchyłki wymiarowe dla bloczków Milicza to od -1,0 do +2,8 mm, a POMIERZONE dla YTONGa tylko -0,5 do +0,8 mm. Spora różnica!