Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy - Powodowo,Rurka,Milicz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-03-26 18:48, Rafał17 wrote:

Sergey nie masz racji YTONG dla swojej 400 ma lambdę obliczeniową (czy jak wolisz w stanie wilgotnym, użytkowym itd)0,11 potwierdzoną aprobatą i certyfikatami.

Przed chwile dzwoniłem do Ytonga

0.11 - STAN USTABILIZOWANEJ WILGOTNOSCI, SZYLI ŚREDNIA WILGOTNOSC. Róznica między stanem suchim i stanem ustabilizowanej wilgotnosci wynosi ~10%. Czyli:

Milicz, stan suchi, 0.11(aprobata)

Milicz, stan sr. wilgotny, 0.12

Milicz, stan wilgotny, 0.13

Ytong, stan suchi, 0.10

Ytong, stan sr. wilgotny, 0.11(Ytong podaje)

Ytong, stan wilgotny, 0.12

Jutro do mnie wysła aprobaty. W piątek podam danne na forum.

Sergey wreszcie dobry krok. Mam nadzieję, że informacje z aprobaty YTONG zacytujesz bez cenzurowania. Ciekawe czy z równą zaciekłością będziesz dochodził potwierdzenia informacji od innych producentów.

A myślę,że warto. Dotyczy to tytułowego Milicza, ale jeszcze bardziej wymienionego tu powyżej Prefabetu z Bielska. Ci z Bielska jeszcze dwa lata temu twierdzili, że produkują bk o lambdzie obliczeniowej porównywalnej ze styropianem 0,54. Jak za to osiągnięcie nie przyznano im Nagrody Nobla, a wręcz przeciwnie publicznie ich wyśmiano to spróbowali z 0,75. Z tą wartością też się nie udało. Metodą prób i błędów działają dalej. Ciekawe kiedy podadzą prawdziwe wartości. A może wcześniej ktoś nabity w butelkę poda ich do sądu i na pewniaka uzyska niezłe odszkodowanie?

Sergey wreszcie dobry krok. Mam nadzieję, że informacje z aprobaty YTONG zacytujesz bez cenzurowania. Ciekawe czy z równą zaciekłością będziesz dochodził potwierdzenia informacji od innych producentów.

Żadnej cenzury, napiszę dokładnie to, co zobaczę.

Kiedy aprobata wskaże że Ytong ma 0.09 w stanie suchim, to wtedy moje obliczenia trzeba będzie skorygować. I przemyslić.

Gość Gosc123

Ja wrzucę po cichutku malutki kamyczek do tego ogródka:

Prefbet ma zakłady: w Powodowie (068 ), w Miliczu (071), w Pile (067) i w Rurce (091). To dla Bartt'a.

Beton komórkowy produkowany przez Prefbet posiada:

- PN-B-19301

- dopuszczenie w Instytucie Techniki Budowlanej

- świadectwo bezpieczeństwa "B" wydane przez Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Betonów "CEBET"

- pozytywną ocenę w Państwowym Zakładzie Higieny

- (w wersji eksportowej) atest "Ü" zgodnie z normą DIN 4165 G4-0,7

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Stasiek dnia 2003-03-31 23:53 ]

Ten tekst poniżej był już wcześniej:

On 2003-03-25 18:35, Anonymous wrote:

Sergey, właśnie mam przed sobą wyniki badań certyfikacyjnych "Elementów drobnowymiarowych z autoklawizowanego betonu komórkowego odmiany 400 rodzaju D i M" dla ZPB PREFBET Zakład Nr 2 w Miliczu z 7.01.2002 ważnych do 6.01.2005. Na przedostatniej stronie jest tabela z zestawieniem wyników badań:

gęstość objętościowa 415+/-15 kg/m3

wytrzymałość odpowiada marce 2

współczynnik przewodzenia ciepła w stanie suchym (czyli lambda)0,109+/-0,0022 W/m*K czyli w stanie wilgotnym OBLICZENIOWA 0,13

Dla porównania YTONG PP2/04:

gęstość objętościowa poniżej 400 kg/m3

wytrzymałość odpowiada marce 3

lambda OBLICZENIOWA 0,11 W/m*K

Chłopie ty tak opowiadasz jak w tym dowcipie o samochodach rozdawanych w Moskwie. Bo nie samochody, a rowery, nie w Moskwie, a w Leningradzie i nie rozdają, a kradną. Wszystko pozostałe sie zgadza!

Oczywiście oprócz kasy!

Na ty polega cwaniactwo producentów DEKLARUJĄCYCH parametry swoich wyrobów na zgodność z własnymi oczekiwaniami bez dokumentu odniesienia jakim jest norma lub aprobata. I napisz co zawiera certyfikat niemiecki to wszyscy będziemy się mogli pośmiać!

Dla wyraźniejszego pokazania różnicy:

Markę 2 osiąga YTONG dla PP1,5/035 ale lambda obliczeniowa jest wówczas 0,095. Dla Prefbetu i marki 2 lambda obliczeniowa wynosi 0,13.

Czyli miara przepaści pomiędzy produktami YTONG i Prefbet to 40%. Jak uważacie to mało czy dużo?

Anonimie,

w aprobacie podany wartości w stanie suchim. Bo te wrtości byli badany.

Otrzymałem aprobatę:

STAN SUCHI! To było badano.

Firma Rodzaj lambda gęstość

Ytong BK-400 0.105 351-400

Milicz BK-400 0.109 415+-x

Różnica jest minimalna. Możliwe, że w stanie ustabilizowanej wilgotności różnica będzie nieco większa. Jednak nie tyle żeby zapomnić o cenie.