sliwaprz 03.06.2006 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Czesc, Mam pytanie, posiadam dzialke rolna VI klasa ziemi o pow. 1,3 ha. Przylega ona bezposrednio do drogi asfaltowej, na ktorej mam wszystkie media. Poniewaz druga dzialka jesz zabudowana i nie ma na tym terenie planu zagospodarowania, chcialbym wystapic w gminie o warunki zabudowy. Wiem, iz dzialke trzeba najpierw pozielic na dwie bo warunkiem jest by kazda z nich miala najwyzej 1 ha. poniewaz nie jest mi potrzebna chcialbym ja podzielic ja na mniejsze i sprzedac. Tak po 1200 m2. Nie wiem jednak czy bedzie to mozliwe po uzyskaniu warunkow zabudowy na jedna z tych dwoch duzych dzialek. Normalnie nie mozna dzielic dzialki rolnej na mniejsze niz 0,3 ha. Czy ktos z was moglby mi odpowiedziec, jaki jest stan dzialki po przyznaniu WZ? Czy jest to jeszcze dzialka rolna, czy moze juz budowlana? I do tego czy po podziale WZ bedzie tyczyl rowniez dzialek wydzielonych z wiekszej dzialki, czy moze trzeba bedzie wystepowac ponownie o WZ dla kazdej z mnijeszych dzialek? Dzieki za odpowiedz, Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 03.06.2006 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 WZ dotyczą konkretnej działki. Po ew. podziale WZ przestaje być aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 03.06.2006 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Czyli jedyna mozliwoscia w tym przypadku by dostac warunki zabudowy na pozostale dzialki bedzie wydzielenie drogi wewnetrznej badz ustanowienie sluzebnosci drogi i wystapienie ponownie o wz na dzialki ktore nie przylegaja bezposrednio do drogi, nieprawdaz? Czy macie moze jakis inny pomysl? Dzieki za pomoc, Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 04.06.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witaj! sliwaprz. Wyśli pytanie do romi 25 i oskar 0259, oni Ci fachowo odpowiedzą pozdraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 08.06.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 SliwaprzKolejność moim zdaniem powinna być następująca:1. Geodeta sporządza wstępny projekt podziału Twojej działki. Wskazany kontakt z odpowiednim referatem/wydziałem w gminie, aby uniknąć "rozejścia się" Twojego wniosku i oczekiwań urzędu.2. Wójt opiniuje ten podział (postanowieniem). W przypadku negatywnej opinii przysługuje w ciągu 7 dni zazalenie. Gdy opinia jest pozytywna można dzielić - podział jest zatwierdzany decyzja wójta. To, czy trzeba będzie wydzielić grunt pod drogę publiczną, wewnętrzną, ciąg pieszo-jezdny czy tylko ustanowić służebność zależy od tego, co uda się uzyskać w trakcie sporządzania i opiniowania wstępnego projektu podziału. W każdym razie dojazd (bezpośredni lub pośredni - droga wewnętrzna, ciąg pieszo-jezdny, służebność) do drogi publicznej z każdej działki musi być.Co do wydania WZ odpowiedziała Danusieńka powyżej, popatrz też na wątki z tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 12.06.2006 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Dzieki za odpowiedz, Czy to wiec znaczy, ze dzialka po podziale bedzie jeszcze dzialka rolna czy budowlana? Chyba jeszcze nie, bo nie ma jeszcze dla niej wydanego pozwolenia na budowe. W kazdym badz razie wielkie dzieki za odpowiedz. Mam teraz jeszcze jedno pytanie. Mianowicie posiadam w jednej gminie ponad 10 ha ziemi, ktorej jestem wlascicielem. Jeden kawalek 2,4 ha znajduje sie pod pieknym lasem, wsrod samych pol, ma dostep do drogi publicznej polnej (droga gminna). Chcialbym tam wybudowac dom dla mojego syna. Najblizsze media znajduje sie w odleglosci 1 km, ale nie bede mial zadnego problemu z pociagnieciem ich (woda i prad). Mam nawet mozliwosci zagwarantowania sobie umowy z dostawcami. Jak myslisz, czy po wydzieleniu 3000m2 dzialki z tego 2,5 ha bedzie mozna postarac sie o WZ dla domu jednorodzinnego na tym terenie? Odrolnic czesc z tego 0,3 ha i wybudowac cos? Niewiele jest powiedziane na ten temat na ty forum, o mozliwosci WZ gdy posiada sie w kawalkach role o powierzchni wiekszej niz przecietna w gminie. Czy moglby mi ktos na ten temat cos doradzic? Jak widzicie jestem dosc zielny w tym wzgledzie Dzieki za porade. Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 12.06.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Czy moglby mi ktos na ten temat cos doradzic? Jak widzicie jestem dosc zielny w tym wzgledzie Przemo nie jestem najlepszym doradca na tym forum ale z tego co wiem to jesli w danym rejonie (moze gminie) masz tyle ziemi ile wynosi sredniej wielkosci gospodarstwo rolne to mozesz sie starac o pozwolenie na budowe siedliska - czyli w skrocie domu dla rolnika, zeby nie musial do swojego pola dojezdzac, oczywiscie po wybudowaniu domu wcale nie musisz pola uprawiac czy krow pasac zeby tam mieszkac pozostaje kwestia taka, jesli te 2,5ha nie wystarczy do "srednie wielkosci gospodarstwa" czyli musialbys dodatkowo uwzglednic inna dzialke to zastanawiam sie dlaczego mieli by Ci pozwolic akurat budowac sie pod lasem a nie na innej z tych dzialek (imo wydaje sie ze jesli te pozostale dzialki bylyby mniejsze od 2,5ha albo wyjatkowo waski to byl by jakis atut dodatkowo tak samo uzbrojone jak ta 2,5ha to bylyby spore szanse) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 14.06.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 1. Po podziale działka jest rolna, ale z możliwością zabudowy - o charakterze określonym w WZ. 2. Siedlisko buduje się na potrzeby rolnika i jego gospodarstwa rolnego. Nigdzie nie zapisano, że gospodarstwo musi być "w jednym kawałku". A więc można budować na jednej z działek. Dobre sąsiedztwo nie jest wymagane, dostęp do drogi publicznej - tak. Z 10 ha ziemi w jednej gminie nie powinno być kłopotów z osiągnięciem wielkości średniego gospodarstwa w gminie, a więc i z pozwoleniem na budowę siedliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts