brachol 03.06.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Witamchcialbym zrobic strop drewniany w budynku gospodarczym rozpietosc miedzy scianami 5,45 m czy wystarcza belki 16x8 co 50 cm? na stropie bedzie strych na ktorym bedzie sie stawialo rozne rzeczy tak wiec wytrzymalosc stropu musi byc normalna tak jakby bylo tam poddasze uzytkowe w domku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 03.06.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Zdecydowanie za mało. 20 a nawet 25 cm wysokość belki grubośc ma mniejsze znaczenie ale tez nie może byc za cienko. przy tej rozpietości stropu 40x200 albo nawet 50x250 mm było by właściwe. Przy tych długościach należy zastosować przewiązki żeby zapobiec skręcaniu belek.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 03.06.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Ja tam bym dał to policzyć konstruktorowi. Niech policzy przekroje i rozstawy.W końcu chłop się uczył latami o modułach Younga itp.Zna kupę wzorów to sobie poradzi. Wytrzymać to może i wytrzyma belka nawet 10cm ale może takie stropy liczy się też na ugięcie a nie tylko na wytrzymałość. Może też jakieś zmęczenie.Któż to wie.brachol na pewno nie rób stropu na podstawie kilku odpowiedzi uzyskanych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.06.2006 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 brachol na pewno nie rób stropu na podstawie kilku odpowiedzi uzyskanych na forum. na pewno pojde do konstruktora przed robieniem stropu natomiast chcialem sie zorientowac jakie koszty sa takiego stropu i czy wyjdzie taniej niz terriva ktora mam w projekcie tak wiec mam nadzieje ze uda sie oszacowac jakos ten koszt zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 04.06.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Ja w projekcie w garażu o rozpiętości 4,80 m mam belki 10x20 co 75 cm ale zweryfikuję to w rozmowie z cieślami. Na tym "stropie" zamierzam trzymać tylko jakieś graty i wydaje mi się on mocno przewymiarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Radzę rozeznać ofertę Kronopolu majš specjalne tregry stropowe z płyty OSB, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 05.06.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 poddasze uzytkowe rozpietosc do 7,7 z podciagami o grubosci 25 /25 przekroj belek styropowych 16/22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts