a_kacper 03.06.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Mam do Was pytanie otóż bardzo podoba mi się pewna działka ale nie wiem o niej zupełnie nic. I nikt nie wie do kogo należy... (chodzi między innymi o sąsiadów).Czy w gminie udzielą mi podstawowych informacji do kogo należy ten grunt (nie znam nr działki tylko adres), ile ma metrów i czy będę mógł dostać pozowlenie na budowe itp. Czy można o takie rzeczy spytać w urzędzie gminy. Jak tak to w jakim wydziale??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 03.06.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 W wydziale geodezji można wybrać wypis a w nim są zawarte takie wiadomości jak dane właściciela wraz z adresem i wielkość działki. To może wybrać każdy, nie zależnie do kogo należy działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 04.06.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witam W wydziale geodezji można wybrać wypis a w nim są zawarte takie wiadomości jak dane właściciela wraz z adresem i wielkość działki. To może wybrać każdy, nie zależnie do kogo należy działka. Nieprawda, przynajmniej w moim starostwie. Wypis z rejestru gruntu wydają tylko właścicielowi lub osobie która posiada upoważnienie od właściela. Tłumaczą się ochroną danych osobowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 04.06.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Oni muszą wydawać, ponieważ występując o WZ potrzebny jest wypis pełny na działkę, na której ma być inwestycja i uproszczony wszystkich sąsiednich działek. Mogą robić problemy jeśli chodzi o wypis pełny choć nie powinni, bo o WZ może wystąpić każdy - nie tylko właściciel, ale ze skróconym nie ma problemów, to z niego dowiadujesz się kto może być stroną w postępowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amax9 04.06.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 wypis odbiera tylko WŁAŚCICIEL lub osoba upoważniona. do WZ nie potrzebny jest wypis!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 04.06.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 wypis odbiera tylko WŁAŚCICIEL lub osoba upoważniona. do WZ nie potrzebny jest wypis!!! To skąd niby Urząd ma wiedzieć, kto jest stroną w postępowaniu? Dla jasności cały czas mówię o wypisie z gruntów a nie o KW, bo jeśli chodzi o KW to zgadzam się nikt oprócz właściciela lub osoby upoważnionej nie może jej wybrać i nie jest ona potrzeba ani do WZ ani do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amax9 04.06.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 W zeszłym tygodniu złożyłem wniosek o warunki zabudowy w gminie Warszawa Białołęka. Do wniosku dołączyłem tylko mapkę ze składnicy. Odebrałem również wypis z rejestru gruntów – poproszono mnie o UPOWAŻNIENIE – oczywiście miałem takie. W składnicy map są szanse na znalezienie działki, jeżeli jest Kw to też będzie na tej mapce, wtedy Wydział Kw i znamy właściciela – niestety bez adresu, bo to już obejmuje ustawa o ochronie danych osobowych ale może jakiś sąsiad, kiedy usłyszy nazwisko będzie coś wiedział. Kto ma wiedzieć o stronach postępowanie przy WZ lepiej niż Urząd, a po drugie to już ich sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 04.06.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 U mnie jako załączniki do WZ składa się1. Kopię mapy zasadniczej skala 1:500 lub 1:10002. Aktualny wyrys i wypis z ewidencji gruntów !!!!3. Pełnomocnictwo do występowania w imieniu wnioskodawcy. (jeśli inwestor sam składa to jest wtedy bez pełnomocnictwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amax9 04.06.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 link do wnioksu http://um.warszawa.pl/v_syrenka/wom/pdf/zal_112.pdf na samym dole załączniki - jak znajdziesz chwile do wstąp do urzędu i powiedz że nie mają prawa żądać takich dokumentów!!! Mogą zażądać warunków przyłączy – jeżeli nie pełne jest uzbrojenie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 04.06.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Żyjemy w innych realiachmój wniosek wygląda tak http://www.erzeszow.pl/gfx/files/architektura/wniosek3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 05.06.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 wypis odbiera tylko WŁAŚCICIEL lub osoba upoważniona. do WZ nie potrzebny jest wypis!!! To skąd niby Urząd ma wiedzieć, kto jest stroną w postępowaniu? Dla jasności cały czas mówię o wypisie z gruntów a nie o KW, bo jeśli chodzi o KW to zgadzam się nikt oprócz właściciela lub osoby upoważnionej nie może jej wybrać i nie jest ona potrzeba ani do WZ ani do pozwolenia na budowę. Jestem aktualnie na etapie wyciągania tych dokumentów i moim zdaniem jest właśnie odwrotnie: wypis z KW może uzyskać dowolna osoba, natomiast wypis z rejestru gruntów tylko właściciel lub osoba przez niego upoważniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 05.06.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 jak widać co region to inny obyczaj. Po wypisy chodzę kilka razy w miesiącu i nigdy nie miałam problemów, a jak idę po KW to bez upoważnienia imiennego nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.06.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Księgi wieczyste są jawne. rejestr gruntów - to ustawa Giodo. Ale jak mi powiedziano w gmieni - "przecież my nie sprawdzamy czy właściciel podpisał wniosek o odpis czy kto inny. Nazwisko się musi zgadzać" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 05.06.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witam Ale jak mi powiedziano w gmieni - "przecież my nie sprawdzamy czy właściciel podpisał wniosek o odpis czy kto inny. Nazwisko się musi zgadzać" U mnie sprawdzali dowód osobisty czy rzeczywiście jestem tym za kogo się podaję. No chyba że fałszywe upoważnienie ale to już kryminał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 05.06.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Księgi wieczyste są jawne. rejestr gruntów - to ustawa Giodo. Ale jak mi powiedziano w gmieni - "przecież my nie sprawdzamy czy właściciel podpisał wniosek o odpis czy kto inny. Nazwisko się musi zgadzać" :) Zaskoczyliście mnie z tymi KW Jestem w szoku. I cieszę się, że mieszkam w regionie gdzie jest odwrotnie. Bo co mi szkodzi, że ktoś wybierze sobie wypis z rejestru gruntów i będzie wiedział, że ta działka jest moja i mieszkam tu. Za to w KW nikt mi nie może patrzeć. A tam przecież jest dużo więcej wiadomości. Tak samo jest napisana powierzchnia działek, kto jest właścicielem, ale dodatkowo też są takie informacje jak: wszelkie służebności, jak została nabyta oraz informacje dotyczące ewentualnych hipotek nałożonych na daną nieruchomość. Mam do Was pytanie otóż bardzo podoba mi się pewna działka ale nie wiem o niej zupełnie nic. I nikt nie wie do kogo należy... (chodzi między innymi o sąsiadów). Czy w gminie udzielą mi podstawowych informacji do kogo należy ten grunt (nie znam nr działki tylko adres), ile ma metrów i czy będę mógł dostać pozowlenie na budowe itp. Czy można o takie rzeczy spytać w urzędzie gminy. Jak tak to w jakim wydziale??? Jeśli jest tak jak piszą to idź to Sądu Rejonowego Wydział Ksiąg Wieczystych, a dowiesz się wszystkiego i nie tylko tego kto jest właścicielem ale również czy ma jakiś kredyt obciążający działkę ... itd. A może w innych regionach Polski, co innego zawiera KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 06.06.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 AnetaSkazdy moze przejrzec KW- ksiegi sa jawne. Jak sobie wyobrazasz np. kupno dzialki bez sprawdzenia czy dana nieruchomosc nie ma obciazenia w postaci hipoteki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 06.06.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 AnetaS kazdy moze przejrzec KW- ksiegi sa jawne. Jak sobie wyobrazasz np. kupno dzialki bez sprawdzenia czy dana nieruchomosc nie ma obciazenia w postaci hipoteki? wypis z rejestru gruntow moze dostac kazdy (tylko sa inne druki wniosku dla wlasciciela i niewlasciciela) ale zeby odebrac wypis z ksiegi wieczystej to potrzebny jest wlasciciel albo pelnomocnictwo od wlasciciela, BTW zeby sie dowiedziec co jest w ksiedze to wystarczy znac tylko numer i wlasciciela i telefon do sadu Jak kupujesz nieruchomosc to wypis z ksiegi wieczystej sprzedajacy musi dostarczyc do notariusza i wtedy masz go do wgladu (jesli nie ufasz babce z Sądu na słowo) po za tym a akcie notarialnym rowniez jest mowa o stanie hipoteki, sluzebnosciach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 06.06.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ale zeby odebrac wypis z ksiegi wieczystej to potrzebny jest wlasciciel albo pelnomocnictwo od wlasciciela, Tu się z Tobą niestety nie mogę zgodzić Otóż kupuję działkę i potrzebny mi jest odpis aktualny (nie starszy niż miesiąc) do kredytu (od umowy wstępnej, przy której był odpis poprzedni, minęło już trochę czasu) - załatwiam go sam (a dokładnie przez kolegę, który jest radcą prawnym) - wniosek został do sądu wysłany pocztą i pocztą też idzie (dziś powienien być u mnie) odpis z KW. I nikt się nie pytał o upoważnienia. Zresztą, tu jest wniosek: http://www.krakow.so.gov.pl/formularze/kw/kw_ci_odpis.pdf Wystarczy wypełnić, zapłacić i wysłać (odpis pełny wymaga uzasadnienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 06.06.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 [ Zaskoczyliście mnie z tymi KW Jestem w szoku. I cieszę się, że mieszkam w regionie gdzie jest odwrotnie. Bo co mi szkodzi, że ktoś wybierze sobie wypis z rejestru gruntów i będzie wiedział, że ta działka jest moja i mieszkam tu. Za to w KW nikt mi nie może patrzeć. A tam przecież jest dużo więcej wiadomości. Tak samo jest napisana powierzchnia działek, kto jest właścicielem, ale dodatkowo też są takie informacje jak: wszelkie służebności, jak została nabyta oraz informacje dotyczące ewentualnych hipotek nałożonych na daną nieruchomość. Myśle że to ze u Ciebie jest odwrotnie jest wynikiem braku wiedzy lub chęci pracowników. Księgi są jawne w całym kraju tak ja KRS, dane finansowe spółek itd. Własnie z tych powodów o których pisałaś. Zmiany w KW robione sa "automatycznie" natomiast w rejestrze gruntów niestety....... Ja nabyłem działkę 2-go maja. Wypis z rejestru gruntu mam z 01 czerwca. Oczywiście właścicielem wg rejestru nie jestem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 06.06.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 No dobra, sprawdziłam w Sądzie Rejonowym jak to jest z tymi KW Otóż, macie rację z tym że KW są jawne. Można pojechać i zrobić wgląd do każdej księgi, ale nie można popatrzeć w dokumenty dołączone do KW i wybrać wypisu. To musi zrobić sam właściciel lub osoba upoważniona przez niego. Waltz Twój kolega mógł wybrać bez upoważnień z racji tego iż jest RADCĄ PRAWNYM Radcy Prawni nie potrzebują upoważnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts