Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Informacje o działce-pilne

a_kacper

Recommended Posts

Wystarczy, że masz interes prawny (np. chcesz kupić - wtedy wpisujesz we wniosek, że potrzebujesz odpis do spisania notarialnego aktu zakupu)

Ja tak wpisałam we wniosek a nie jestem ani właścicielem ani nie miałam upoważnienia - bez problemu.

cytat:

Księgi wieczyste są prowadzone w celu ustalenia stanu prawnego nieruchomości a zakładane są dla nieruchomości, które nie mają, lub których księgi wieczyste zaginęły. Ponieważ księgi wieczyste są jawne, dlatego też nie można zasłaniać się nieznajomością wpisów w księdze wieczystej. Księgi można przeglądać w obecności pracownika sądu i może to zrobić każda osoba mająca w tym interes prawny lub notariusz.

i jeszcze taki cytat:

Każdy może zajrzeć

Przymiotami ksiąg wieczystych jest jawność formalna, materialna i rękojmia wiary publicznej.

Jawność formalna oznacza, że każdy ma prawo wglądu do nich. Korzystając z tego uprawnienia nie trzeba wykazywać jakiegoś szczególnego interesu ani zainteresowania, tłumaczyć się dla jakich celów i z jakiej przyczyny chcemy zajrzeć do księgi.

- Z jednej strony każdy ma prawo wglądu, a z drugiej właściciel nieruchomości nie może zastrzec dostępu do księgi swojej nieruchomości innym osobom - dodaje sędzia G. Ott. Zasada ta nie odnosi się do akt ksiąg wieczystych. Dla każdej księgi prowadzone są akta, tj. dokumenty, umowy, mapki geodezyjne, wszystko co stanowi podstawę wpisu. Jawność odnosi się też do akt, ale z pewnymi ograniczeniami. Są udostępniane poza uprawnionymi organami tylko osobom mającym interes prawny oraz notariuszom.

Interes prawny oznacza, że osoba która nie jest właścicielem nieruchomości musi wykazać dlaczego samo przejrzenie księgi (z której w zasadzie wynika wszystko: prawo, podstawa nabycia) nie jest wystarczające i dla jakich celów potrzebne jest przeglądanie także akt tej księgi. Niewątpliwie zainteresowanym będzie wierzyciel, czyli osoba która posiada wierzytelność w stosunku do właściciela nieruchomości. I to zarówno taki, który jest wpisany do księgi, jak i taki którego wierzytelność nie jest wpisana, ale może zostać tam ujawniona.

Wystarczy, że masz interes prawny (np. chcesz kupić - wtedy wpisujesz we wniosek, że potrzebujesz odpis do spisania notarialnego aktu zakupu)

Ja tak wpisałam we wniosek a nie jestem ani właścicielem ani nie miałam upoważnienia - bez problemu.

wszystko sie zgadza, wglad do KW jest nawet telefoniczny, ale wypis juz nie dla wszystkich