sliwaprz 03.06.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Czesc, Mam pytanie, jakie sa oplaty za odrolnienie dzialki w zaleznosci od powierzchni. W Gazecie Wyborczej przeczytalem: Grunt jest odrolniony? Świetnie. Teraz występujesz o wyłączenie działki z produkcji rolnej. I tu znowu są dwa warianty: I. Koniecznie musisz mieć zgodę na wyłączenie, jeśli ziemia jest dobrej jakości. Dobrej, czyli należy do klas I, II, III, III a, III b oraz w przypadku użytków rolnych klas IV, IV a, IV b, V i VI, wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego (np. torfy). Czasami zgoda jest również potrzebna przy gruntach klas IV, IVa i IVb pochodzenia mineralnego. Dzieje się tak, jeśli rada gminy podjęła uchwałę o ochronie tych gruntów na swoim obszarze. Decyzję w sprawie wyłączenia wydaje starostwo, konkretnie dyrektor Wydziału Geodezji, Kartografii, Katastru i Gospodarki Nieruchomościami. Patrz wzór wniosku. Do wniosku dołączasz m.in.: • wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, • projekt zagospodarowania działki na aktualnej kopii mapy zasadniczej wraz z wielkością powierzchni do wyłączenia z produkcji rolnej (chodzi o powierzchnię pod budynkiem itp.), • wypis z rejestru gruntów z odbitką z mapy ewidencyjnej, • dokument potwierdzający własność działki: akt notarialny lub wypis z księgi wieczystej, Opłaty? Teraz dobra wiadomość - jeśli twój dom będzie miał powierzchnię do 500 m kw., za wyłączenie nie musisz nic płacić! A co, jeśli jest większy? Wtedy urzędnicy ustalają opłatę według specjalnych tabel zamieszczonych w ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych, naliczają je urzędnicy starostwa. Zależą od klasy gruntu, wydajności z hektara, obowiązującej ceny za tonę żyta (co roku ogłasza ją GUS) oraz od powierzchni wyłączonej z produkcji rolnej. Masz decyzję o wyłączeniu? To składasz wniosek o pozwolenie na budowę. II. Ziemia jest złej jakości. Czyli są to użytki rolne klas IV, IV a, IV b, V i VI wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego. Nie potrzebujesz wyłączenia - od razu składasz wniosek o pozwolenie. Czyli decuduje powierzchnia domu wg nich. Natomiast na forum ludz podaja iz chodzi o powierzchnie dzialki a nie domu. Jest to wielka roznica, tak wiec czy ktos moglby mi dac jasna odpowiedz??? Ustaw o ochronie grunto rolnych mowi Art. 12a. Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, a w odniesieniu dogruntów leśnych również jednorazowego odszkodowania, o którym mowa w art. 12ust. 1, nie dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej na celebudownictwa mieszkaniowego:1) do 0,05 ha w przypadku budynku jednorodzinnego,2) do 0,02 ha, na każdy lokal mieszkalny, w przypadku budynkuwielorodzinnego. Nie jest to dosc jasne dla mnie, kto w dzisiejszych czasach buduje domy na dzialkach mniejszych niz 500m2? Dzieki za info, Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.06.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Nie jest to dosc jasne dla mnie, kto w dzisiejszych czasach buduje domy na dzialkach mniejszych niz 500m2? działka moze być większa, wyłączasz nieodpłatnie grunt tylko(do 500 m) pod dom i drogę dojazdową do domu reszta nadal jest rolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 03.06.2006 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Dzieki za pomoc, Ale jak to zrobic by odrolnic tylko czesc dzialki, nie mozna jej przeciez podzielic na mniejsze, bo minimalna wielkosc, jaka dali mi w WZ to 1200 m2. Czy jest z tego jakies wyjscie? Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.06.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Musisz dowiedzieć się w starostwie jakie dokumenty potrzebne są do wyłaczenia z produkcji. U mnie geodeta za 500 zł wykonał jąkąś mapę i całą dokumentację zw. właśnie z wyłaczeniem. Jak to wszytko załatwił w geodezji, dostałam ze starostwa decyzję o wyłączeniu z produkcji rolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 03.06.2006 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Hi, Dziei, Nie to mnie przeraza, ale te oplaty w tonach zyta. Ustawa o ochronie gruntow rolnych mowi, iz za ziemie III klasy bede musial dac za odrolnienie 450 ton zyta, co obecnie stanowi ok. 122 tys zlotych za hektar ziemi. To jest przeciez wiecej niz ja dalem za swoja dzialke Nie mowie, iz w toerii jesli ktos wylaczyl 1 ha ziemi I klasy to musi zaplacic 250 tys. Do tego jest podobno najpierw jednorazoowa rata w tej wysokosci i pozniej place przez 10 lat 10% wysokosci. Jak to jest mozliwe by to tyle kosztowalo? W takim razie kto odralnia dzialki przy tak horrendalnych cenach??? Ja za swoj 1 ha ziemi pod poznniem dalem 150 tys. PLN. Dzieki za pomoc. Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.06.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 to fakt oplaty sa kosmiczne dlatego mi też sie nie uśmiechało płacić 10.000 i wolałam zaplacić geodecie te 500 zl za wykonanie potrzebnej dokumentacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 03.06.2006 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Nie chce mi sie wiezyc, by ludzie ktorzy przeksztalcaja dzialki w wyniku uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego placili tak ogromne piniadze. Wowczas nikt nie chcialby przekazywac ziemi na cele nierolne gdyz nie oplacaloby mu sie to. Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 04.06.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Wciąż nie rozumiem po co odralniać hektary, kiedy stawia się 100 czy 200 m2 dom ? Trzeba wyłączyć z produkcji rolnej tylko teren pod dom i dojazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg 04.06.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Ja nic nie płaciłem za odralnianie. Złożyłem tylko w gminie wniosek na ich druku gdzie były wszystkie dane osobowe i dane dotyczące działki. Zadnych map nie trzeba było. Potem się dowiedziałem telefonicznie że zostało to załatwione. Trwało to rok ale wszystko za darmo. Działka 8 arów. Gmina pod Krakowem ale mieszkam gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 04.06.2006 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Wari, Nie jest to takie proste odrolnic tylko 200-300 m2. Obecenie nie mozna podzielic dzialki na mniejsze niz 0,3 ha co oznacza ze nie mozesz sobie wydzielic dzialki 400m2 i tylka ja dorolnic. Czy macie moze jakies inne informacje? Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 04.06.2006 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Jorg, Czy ty rowniez wystepowales o warunki zabudowy? Czy rowniez musiales to robic zanim dostales pozwolenie na budowe? Dzieki za informacje. Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 04.06.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Wari, Nie jest to takie proste odrolnic tylko 200-300 m2. Obecenie nie mozna podzielic dzialki na mniejsze niz 0,3 ha co oznacza ze nie mozesz sobie wydzielic dzialki 400m2 i tylka ja dorolnic. Czy macie moze jakies inne informacje? Przemo to nie jest tak jeżeli działka nie może być mniejsza niż 0,3 ha to taka wydzielasz i w tamach tego araeału wyłączasz z produkcji rolnej te 500 m2 robisz to za pomoca geodety ale to nie oznacza że fizycznie to dzielisz. Geodeta ma przygotować odpowiednią dokumentację tak żeby w ewidencji gruntów było wyraźnie zapisane że pod domem masz wyłączone z prod. i możesz tam budować a reszta to dalej ziemia uprawna. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale to proste jest i nikt nie robił mi z tym problemów cała akcja z wyłączeniem z produkcji trwała tydzien czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 04.06.2006 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Monka, Dzieki za info. Teraz juz rozumiem o co w tym chodzi! Myslalem, iz trzeba podzielic dzialke najpierw na czesci mniejsze niz 500m2 i dopiero pozniej to odrolnic. Bede musial pogadac z geodeta. Dzieki za info, Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 04.06.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Monka, Bede musial pogadac z geodeta. tak będzie najlepiej ale najpierw dowiedz się u siebie w starostwie jakich dokumentów wymagają. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg 05.06.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Nie występowałem o żadne warunki o zabudowę ani inne pozwolenia. Może znaczenie miało że ten kawałek przylegał do mojej drugiej działki budowlanej i był bezposredni dojazd z drogi gminnej asfaltowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 05.06.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witam To może ja napiszę jak było u mnie, działka rolna 1500m2, po wydaniu WZ musiałem wyłączyć część z produkcji rolnej i do tego potrzebna była mapa do celów projektowych na której architekt naniósł dom, garaz, szambo i wyliczył ile to zajmuje powierzchni i tą wartość wpisuje się we wniosku o wyłączeniu z produkcji rolnej. Do tego dołącza się kopie WZ, wypis z rejestru gruntów i mapę z ewidencji. II. Ziemia jest złej jakości. Czyli są to użytki rolne klas IV, IV a, IV b, V i VI wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego. Nie potrzebujesz wyłączenia - od razu składasz wniosek o pozwolenie. No i tu był dyskutował, bo ja mam ziemie złej jakości ale to nie zmienia faktu, że musiałem wystąpić o wyłączeniu z produkcji rolnej. Dlatego, że w starostwie do pozwolenia na budowę wymagają takiej decyzji bo oni nie będą dociekać jaką klasę ma ziemia i czy wymaga odrolnienia tylko wymagają gotowej decyzji z odpowiedniego urzedu. I tak nie mam decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej a decyzje o umorzeniu postępowania z uzasadnieniem że moja działka nie wymaga odrolnienia ale to nie zmienia faktu że procedurę musiałem przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 22.05.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Podnoszę wątek - może ktoś podpowie w kwestii opłaty za odrolnienie.Do 500 m2 pod budowę domku jest za darmo.A jeśli pod budowę potrzebuję 550 m2 to opłaty za odrolnienie będą wtedy naliczane od 550 m2 czy tez od 50 m2 ?Chodzi o to ,że mam już odrolnione te 500 m2 ale mi wychodzi trochę więcej pod kostkę niż było pierwotnie planowane.Z góry dziękuję za rzetelne porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qba67 06.08.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Podnoszę wątek - może ktoś podpowie w kwestii opłaty za odrolnienie. Do 500 m2 pod budowę domku jest za darmo.A jeśli pod budowę potrzebuję 550 m2 to opłaty za odrolnienie będą wtedy naliczane od 550 m2 czy tez od 50 m2 ? Chodzi o to ,że mam już odrolnione te 500 m2 ale mi wychodzi trochę więcej pod kostkę niż było pierwotnie planowane. Z góry dziękuję za rzetelne porady Witam, gdzie indziej czytałem, że opłata jest tylko od nadwyżki. Sam mam jednak inny problem. W Warszawie Pan Urzędnik każe mi wyłączyć całe 935m2, bo na 400m2 nie chce wydać zgody. 15tys w plecy. Nie bo nie. Ktoś ma pomysł co zrobić? Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.08.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam, gdzie indziej czytałem, że opłata jest tylko od nadwyżki. Sam mam jednak inny problem. W Warszawie Pan Urzędnik każe mi wyłączyć całe 935m2, bo na 400m2 nie chce wydać zgody. 15tys w plecy. Nie bo nie. Ktoś ma pomysł co zrobić? Pozdrawiam, K.Urzędnik nie może nakazać Ci wyłączania z produkcji rolniczej całej działki, wyłączasz tylko tyle ile potrzebujesz. Chyba, że źle zrozumiałeś, i nie chodzi o wyłączenie z produkcji rolniczej, tylko o zmiane przeznaczenia zwana potocznie "odrolnieniem". Ale to sa dwie rózne oddzielne sprawy i kazda załatwia sie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qba67 06.08.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Wyłączenie z prod. rolnej- Biuro Mienia Miasta i Skarbu Państwa- Chałubińskiego Wwa. Nagrałem go specjalnie na telefonie. Zamierza teraz wydać odmowę, bo ja nie chcę zmienić wniosku na 100%. Bo jego zdaniem (w rozmowie tel) na pozostałej części i tak nie będzie produkcji rolnej. Po 3 miesiącach wezwał mnie 2 miesiące temu do zmiany dołączonego do wniosku projektu zagospodarowania terenu na "prawidłowy". Dodałem jeszcze jedną pieczątkę ale nie zwiększyłem powierzchni. Teraz zapewne zrobi to samo. Pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts