Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I co tym fantem zrobić? :o

Melioracja wyparła się go. Zdjeła z ewidencji i już, czyli jestem w zgodzie z prawem. Z drugiej strony obowiązuje przepis, że nie mozna niszczyć urządzeń melioracyjnych. Z trzeciej strony zbieracz ten moze słuzyć jako odbiornik deszczówki.

I tu mam problem zapomnieć o nim (zniszczyć) czy go przebuować na długości 20 m. i będzie działał dalej.

https://forum.murator.pl/topic/55178-przez-%C5%9Brodek-dzia%C5%82ki-przebiega-zbieracz-melioracyjny/

Majster poradził mi żeby tm zbieraczem zupełnie się nie przejmować. Zostawić go tam gdzie jest czyli przebiegać ma pod domem. Przy robieniu fundamentów połaczyć go ze sobą i niech sobie tam zostanie.

Zbieracz znaduje się około 70 cm pod ziemią, dom bez piwnicy, posadzka 50 cm nad gruntem czyli w odległości 1,20 od zbieracza.

:roll:

Hmm, sam nie wiem.

Co o tym sądzicie?

Ja mam tak połączone przejście przez ścianę fundamentową w narożniku. Gdyby miało przechodzić przez ławę to bym robił obejście. Połączyłem normalną rurą kanalizacyjną i owinąłem połaczenie geowłókniną.

Oczywiście łaczenie na zewnątrz fundamentu, a w fundamencie połączenie na kielich, tak jak w kanalizacyjnym połączeniu.

Pozdrawiam