Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie centralne rolet zewnetrznych

Recommended Posts

Kochani entuzjaści inteligentnych instalacji elektrycznych,

zamierzam wykonać centralne sterowanie dla rolet zewnętrznych i dziś Pan Elektryk zaskoczył mnie pytaniem:

robimy sterowanie kablem 230V czy niskonapięciowym?

Dla mnie róznica jest żadna ale widocznie ma to jakies znaczenie.

Chodzi o podnoszenie i opuszczanie wszystkich rolet z jednego miejsca w domu i może ktos wytłumaczyłby czym sie te systemy róznią.

Nie mam siły przebic sie przez wątek "dla entuzjastów" (wstyd sie przyznac, że mało co rozumiem :oops: )

zamierzam wykonać centralne sterowanie dla rolet zewnętrznych i dziś Pan Elektryk zaskoczył mnie pytaniem:

Chodzi o podnoszenie i opuszczanie wszystkich rolet z jednego miejsca w domu i może ktos wytłumaczyłby czym sie te systemy róznią.

Nie mam siły przebic sie przez wątek "dla entuzjastów" (wstyd sie przyznac, że mało co rozumiem :oops: )

Witaj Chatte, sterowanie niskonapięciowe może zrealizować sobie entuzjasta, ale firmy montujące rolety robią sterowanie przy pomocy sterowników zasilanych i sterowanych zapięciem 230V lub zasilane napięciem 230V i sterowane radiowo (przez sterowniki wbudowane już w napędy).

Jeśli wybierzesz sterowanie przewodowe (tańsze i pewniejsze), to niech elektryk wykona okablowanie wg poniższego schematu:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Sterowanie_rolet.GIF

Moduły sterowników RCS mogą być montowane w pogłębianych puszkach pod włącznikami poszczególnych rolet.

Do instalacji między sterownikami, centralnym włącznikiem lub zegarem sterującym należy użyć przewodu YDYp 5 x 1,5o , a do silników rolet 4 x 1,5

Trzeba pamietać, aby przewód sterujący dociągnąć też do centrali alarmowej. Umożliwi to sterowanie roletami również z poziomu systemu alalmowego (np. zamykanie rolet po uzbrojeniu systemu i otwieranie po rozbrojeniu) :wink:

• 8 months później...

Witaj Chatte, sterowanie niskonapięciowe może zrealizować sobie entuzjasta, ale firmy montujące rolety robią sterowanie przy pomocy sterowników zasilanych i sterowanych zapięciem 230V lub zasilane napięciem 230V i sterowane radiowo (przez sterowniki wbudowane już w napędy).

Jeśli wybierzesz sterowanie przewodowe (tańsze i pewniejsze), to niech elektryk wykona okablowanie wg poniższego schematu:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Sterowanie_rolet.GIF

Moduły sterowników RCS mogą być montowane w pogłębianych puszkach pod włącznikami poszczególnych rolet.

Do instalacji między sterownikami, centralnym włącznikiem lub zegarem sterującym należy użyć przewodu YDYp 5 x 1,5o , a do silników rolet 4 x 1,5

Trzeba pamietać, aby przewód sterujący dociągnąć też do centrali alarmowej. Umożliwi to sterowanie roletami również z poziomu systemu alalmowego (np. zamykanie rolet po uzbrojeniu systemu i otwieranie po rozbrojeniu) :wink:

off topic

ZBYCH ile kosztuje moduł RCS5 i czy zastosowac ten czy inel ST-0P

Za jeden ST-0P kupisz sobie dwa RCS5 :wink:

jeszcze jeden problem mnie nurtuje

jakie osprzęt berkera by nie trzeba było trzymac klawisza przy zamykaniu i czy da się podłaczyć do tego zegar sterujący rolloteca berkera ?

Ja z tego jeszcze mniej rozumiem

Rezi mam pytanie ile kosztuje taki system z berkera tzn przycisk podtynkowy , zegar

Byłam dziś w firmie pokazali mi somfy a cena mnie powaliła z nóg :-?

Będę szukać dalej

Pojawiła się tu kwota

RSC5 kosztowały nas 57 zł za sztukę cóz to takiego?

Mi powiedziano 300 za przycisk do poszczególnej rolety do tego zegar dla całości

Rezi mam pytanie ile kosztuje taki system z berkera tzn przycisk podtynkowy , zegar

Będę szukać dalej

Pojawiła się tu kwota

Mi powiedziano 300 za przycisk do poszczególnej rolety do tego zegar dla całości

berkera na 14 rolet+ zegar główny+1 grupwy wyliczono na ponad 5500

robiąc na RCS wyszło mi wstępnie max 1500 zł

Za jeden ST-0P kupisz sobie dwa RCS5 :wink:

jeszcze jeden problem mnie nurtuje

jakie osprzęt berkera by nie trzeba było trzymac klawisza przy zamykaniu i czy da się podłaczyć do tego zegar sterujący rolloteca berkera ?

No przecież nie trzeba trzymać przycisku :roll:. Moduł ma funkcję podtrzymania :).

Da się podłączyć rollotec-a Berkera.

Będę szukać dalej

Pojawiła się tu kwota

Jeśli nie masz jeszcze tynków i możesz wykonać okablowanie, to zdecydowanie polecam to zrobić (wg schematu zamieszczonego wyżej)

Moduł RCS5, to elektroniczny moduł sterujący jedną roletą. Zapewnia automatykę rolety i sterowanie grupowe.

Najtańszy system sterowania rolet na rynku!

I polski :)

e tam, na przekaźnikach zrobi sie taniej - pod warunkiem, że samemu

jeszcze można to podłączyć i wysterować integrą satele a ostatnio nawet natknąłem sie na takie cudo http://alarmy1.pl/product_info.php/cPath/10_11/products_id/711

Pozdrawiam

e tam, na przekaźnikach zrobi sie taniej - pod warunkiem, że samemu

jeszcze można to podłączyć i wysterować integrą satele

Na samych przekaźnikach nie zrobisz podtrzymania.

a ostatnio nawet natknąłem sie na takie cudo http://alarmy1.pl/product_info.php/cPath/10_11/products_id/711

A gdzie to "cudo" bo ja widzę tylko wielokanałowy pilot zdalnego sterowania :roll: