Chatte 03.06.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Kochani entuzjaści inteligentnych instalacji elektrycznych, zamierzam wykonać centralne sterowanie dla rolet zewnętrznych i dziś Pan Elektryk zaskoczył mnie pytaniem: robimy sterowanie kablem 230V czy niskonapięciowym? Dla mnie róznica jest żadna ale widocznie ma to jakies znaczenie. Chodzi o podnoszenie i opuszczanie wszystkich rolet z jednego miejsca w domu i może ktos wytłumaczyłby czym sie te systemy róznią. Nie mam siły przebic sie przez wątek "dla entuzjastów" (wstyd sie przyznac, że mało co rozumiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.06.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Kochani entuzjaści inteligentnych instalacji elektrycznych, zamierzam wykonać centralne sterowanie dla rolet zewnętrznych i dziś Pan Elektryk zaskoczył mnie pytaniem: robimy sterowanie kablem 230V czy niskonapięciowym? Dla mnie róznica jest żadna ale widocznie ma to jakies znaczenie. Chodzi o podnoszenie i opuszczanie wszystkich rolet z jednego miejsca w domu i może ktos wytłumaczyłby czym sie te systemy róznią. Nie mam siły przebic sie przez wątek "dla entuzjastów" (wstyd sie przyznac, że mało co rozumiem ) Witaj Chatte, sterowanie niskonapięciowe może zrealizować sobie entuzjasta, ale firmy montujące rolety robią sterowanie przy pomocy sterowników zasilanych i sterowanych zapięciem 230V lub zasilane napięciem 230V i sterowane radiowo (przez sterowniki wbudowane już w napędy). Jeśli wybierzesz sterowanie przewodowe (tańsze i pewniejsze), to niech elektryk wykona okablowanie wg poniższego schematu: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Sterowanie_rolet.GIF Moduły sterowników RCS mogą być montowane w pogłębianych puszkach pod włącznikami poszczególnych rolet. Do instalacji między sterownikami, centralnym włącznikiem lub zegarem sterującym należy użyć przewodu YDYp 5 x 1,5o , a do silników rolet 4 x 1,5 Trzeba pamietać, aby przewód sterujący dociągnąć też do centrali alarmowej. Umożliwi to sterowanie roletami również z poziomu systemu alalmowego (np. zamykanie rolet po uzbrojeniu systemu i otwieranie po rozbrojeniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.02.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Kochani entuzjaści inteligentnych instalacji elektrycznych, zamierzam wykonać centralne sterowanie dla rolet zewnętrznych i dziś Pan Elektryk zaskoczył mnie pytaniem: robimy sterowanie kablem 230V czy niskonapięciowym? Dla mnie róznica jest żadna ale widocznie ma to jakies znaczenie. Chodzi o podnoszenie i opuszczanie wszystkich rolet z jednego miejsca w domu i może ktos wytłumaczyłby czym sie te systemy róznią. Nie mam siły przebic sie przez wątek "dla entuzjastów" (wstyd sie przyznac, że mało co rozumiem ) Witaj Chatte, sterowanie niskonapięciowe może zrealizować sobie entuzjasta, ale firmy montujące rolety robią sterowanie przy pomocy sterowników zasilanych i sterowanych zapięciem 230V lub zasilane napięciem 230V i sterowane radiowo (przez sterowniki wbudowane już w napędy). Jeśli wybierzesz sterowanie przewodowe (tańsze i pewniejsze), to niech elektryk wykona okablowanie wg poniższego schematu: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Sterowanie_rolet.GIF Moduły sterowników RCS mogą być montowane w pogłębianych puszkach pod włącznikami poszczególnych rolet. Do instalacji między sterownikami, centralnym włącznikiem lub zegarem sterującym należy użyć przewodu YDYp 5 x 1,5o , a do silników rolet 4 x 1,5 Trzeba pamietać, aby przewód sterujący dociągnąć też do centrali alarmowej. Umożliwi to sterowanie roletami również z poziomu systemu alalmowego (np. zamykanie rolet po uzbrojeniu systemu i otwieranie po rozbrojeniu) off topic ZBYCH ile kosztuje moduł RCS5 i czy zastosowac ten czy inel ST-0P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 19.02.2007 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Co prawda, ja nie ZBYCH, ale odpowiem, bo juz mam instalację zrobiona wg powyższego schematu i co najwaznieszje - działa.!!!RSC5 kosztowały nas 57 zł za sztukę (łacznie z wysylką z Poznania do Warszawy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.02.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 dzięki za szybka odp.... będe miał spokojnieszą nockę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 ZBYCH ile kosztuje moduł RCS5 i czy zastosowac ten czy inel ST-0P Za jeden ST-0P kupisz sobie dwa RCS5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Co prawda, ja nie ZBYCH, ale odpowiem, bo juz mam instalację zrobiona wg powyższego schematu i co najwaznieszje - działa.!!! RSC5 kosztowały nas 57 zł za sztukę (łacznie z wysylką z Poznania do Warszawy). Ooo, to fajnie, że w końcu się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.02.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 ZBYCH ile kosztuje moduł RCS5 i czy zastosowac ten czy inel ST-0P Za jeden ST-0P kupisz sobie dwa RCS5 jeszcze jeden problem mnie nurtuje jakie osprzęt berkera by nie trzeba było trzymac klawisza przy zamykaniu i czy da się podłaczyć do tego zegar sterujący rolloteca berkera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 19.02.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja z tego jeszcze mniej rozumiem Rezi mam pytanie ile kosztuje taki system z berkera tzn przycisk podtynkowy , zegar Byłam dziś w firmie pokazali mi somfy a cena mnie powaliła z nóg Będę szukać dalej Pojawiła się tu kwota RSC5 kosztowały nas 57 zł za sztukę cóz to takiego? Mi powiedziano 300 za przycisk do poszczególnej rolety do tego zegar dla całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.02.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja z tego jeszcze mniej rozumiem Rezi mam pytanie ile kosztuje taki system z berkera tzn przycisk podtynkowy , zegar Byłam dziś w firmie pokazali mi somfy a cena mnie powaliła z nóg Będę szukać dalej Pojawiła się tu kwota RSC5 kosztowały nas 57 zł za sztukę cóz to takiego? Mi powiedziano 300 za przycisk do poszczególnej rolety do tego zegar dla całości berkera na 14 rolet+ zegar główny+1 grupwy wyliczono na ponad 5500 robiąc na RCS wyszło mi wstępnie max 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 ZBYCH ile kosztuje moduł RCS5 i czy zastosowac ten czy inel ST-0P Za jeden ST-0P kupisz sobie dwa RCS5 jeszcze jeden problem mnie nurtuje jakie osprzęt berkera by nie trzeba było trzymac klawisza przy zamykaniu i czy da się podłaczyć do tego zegar sterujący rolloteca berkera ? No przecież nie trzeba trzymać przycisku . Moduł ma funkcję podtrzymania . Da się podłączyć rollotec-a Berkera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja z tego jeszcze mniej rozumiem Rezi mam pytanie ile kosztuje taki system z berkera tzn przycisk podtynkowy , zegar Byłam dziś w firmie pokazali mi somfy a cena mnie powaliła z nóg Będę szukać dalej Pojawiła się tu kwota RSC5 kosztowały nas 57 zł za sztukę cóz to takiego? Mi powiedziano 300 za przycisk do poszczególnej rolety do tego zegar dla całości Jeśli nie masz jeszcze tynków i możesz wykonać okablowanie, to zdecydowanie polecam to zrobić (wg schematu zamieszczonego wyżej) Moduł RCS5, to elektroniczny moduł sterujący jedną roletą. Zapewnia automatykę rolety i sterowanie grupowe. Najtańszy system sterowania rolet na rynku! I polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 19.02.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Zbychu rewelacja Mało tego jestem jeszcze przed elektryką Dopiero wstawiam okna Czy mogę to gdzieś kupić w necie Już drukuję wątek mężowi i mu to przekażę Miał w życiorysie technikum elektryczne to moze coś zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 19.02.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Najtańszy system sterowania rolet na rynku! I polski e tam, na przekaźnikach zrobi sie taniej - pod warunkiem, że samemu jeszcze można to podłączyć i wysterować integrą satele a ostatnio nawet natknąłem sie na takie cudo http://alarmy1.pl/product_info.php/cPath/10_11/products_id/711 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Najtańszy system sterowania rolet na rynku! I polski e tam, na przekaźnikach zrobi sie taniej - pod warunkiem, że samemu jeszcze można to podłączyć i wysterować integrą satele Na samych przekaźnikach nie zrobisz podtrzymania. a ostatnio nawet natknąłem sie na takie cudo http://alarmy1.pl/product_info.php/cPath/10_11/products_id/711 A gdzie to "cudo" bo ja widzę tylko wielokanałowy pilot zdalnego sterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 19.02.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Zbychu jak tego szukać w necieChatte pisała coś o ściąganiu z Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 19.02.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 A gdzie to "cudo" bo ja widzę tylko wielokanałowy pilot zdalnego sterowania do tego jest wyżej centralka odbiorcza Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 19.02.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Na samych przekaźnikach nie zrobisz podtrzymania. wspominalem o satelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 19.02.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Zbychu jak tego szukać w necie Chatte pisała coś o ściąganiu z Poznania? coś znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 19.02.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Zbychu jak tego szukać w necie Chatte pisała coś o ściąganiu z Poznania? http://www.put.poznan.pl/~wlopar/pliki1/Info05_RCS.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts