Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie centralne rolet zewnetrznych

Recommended Posts

Zbychu rewelacja

Mało tego jestem jeszcze przed elektryką

Dopiero wstawiam okna :wink:

Czy mogę to gdzieś kupić w necie

Już drukuję wątek mężowi i mu to przekażę

Miał w życiorysie technikum elektryczne to moze coś zrozumie.

Wszelkie informacje na temat modułów RSC, jak również dane kontaktowe znajdziesz na stronie producenta BISTER

Na samych przekaźnikach nie zrobisz podtrzymania.

wspominalem o satelu

Ja sobie zrobię sterowanie rolet na satelu, Ty też, ale wielu nie.

Tu dyskutujemy na temat niezależnego systemu sterowania rolet, który może podłączyć każdy kumaty elektryk.

Do zrobienia tego na Integrze już potrzeba nieco więcej, bo i Integra i wiedza :)

Do zrobienia tego na Integrze już potrzeba nieco więcej, bo i Integra i wiedza :)

Integra i tak sie przyda w domu do alarmu a jak już jest Integra to można zdobywać wiedze ;)

Oczywiście, że Integra się w domu przyda, ale nie każdego kręci takie dłubanie.

Co innego podłączenie gotowego modułu, którego nie trzeba programować. Podłączasz i działa :)

Z tego co wiem od ZBYCHa, RCS-y są różne, różnste :wink:

My kupiliśmy wariant najprostszy - RSC5. Cena - taka jak pisałam. Nie wiem , który RCS wybrałeś, ale np RCS4 z pamięcia, jest o jakieś 20 PLN droższy.

Opiszę, jak to u mnie wykonano:

Pan elektryk wykonał wg schematu z(z początku tego wątka) instalację elektryczną i przy każdym oknie z roletami , w miejscu przycisku zamontował głeboką puszkę - własnie na RCS. Puszka do centralnego sterowania rolet jest zwykła i nie wymaga sterownika - tylko włącznik roletowy.

Te RCS-y montował mój mąż wg instrukcji od producenta. Przyciski - standardowe do rolet z Berkera coś ok. 25zł/szt. Berker ma dwa rodzaje przycisków roletowych - z podtrzymaniem i bez. Duże rolety i centralny włącznik mamy z podtrzymaniem, coby sie paluszek zbytnio nie zmęczył. Nie bawiliśmy się w zegar (na razie), bo do tego etapu może dojdziemy po zamieszkaniu.

witam !

dopiero w maju startujemy z budowa, ale tym bardziej staram sie wszystko juz rozplanowac i z wielkim zainteresowaniem wchlaniam wszelka mozliwa wiedze m.in. z dzialu szeroko rozumianej automatyki.

rozpracowujac automatyke rolet zewnetrznych znalazlem na stronie ELMES-u http://www.elmes.pl/elmes.html, sterownik ST6H. Nie umiem podac bezposredniego linku.

Czy ktos to moze juz zastosowal ?

pzdr, KK

PS.

no to pierwszy post za mna, :D

Powiedzcie mi a czy można np wziąść klawisze podtynkowe np eldy

http://www.elda.com.pl/produkty/zdjecia_katalogowe/viva/ramki_podwojna_pozioma.jpg

z zegarem berkera rolloteca lub z

http://bank.muratordom.pl/images/Vol0002/19144.jpg

Czy to wszystko będzie chodzić razem .

Muszę szybko wybrać włączniki a nie mam o tym zielonego pojęcia.

Zbychu możesz mi powiedzieć co i jak. Nie wiem czy dostanę od ręki Berkera.

Chcę to od razu założyć bo się boje że fachowcy jak zaczną się bawić kablekami to mi silniki przepalą

jeszcze jedno co spowodowało że z butów wyskoczyłem

zadzwoniłem w sprawie ceny takiej roletki z silniczkiem

i cena tego silniczka jest conajmniej zabójcza od 430 - 450 pln netto :o (silniki niemieckie)

podobno włoskie i polskie odpowiedniki praktycznie nie sa stosowane ze względu na problemy z podnoszeniem rolet w zimie :(

macie jakieś inne zastosowane silniki w swoich roletach ile kosztowały ?

cena tego silniczka jest conajmniej zabójcza od 430 - 450 pln netto (silniki niemieckie)

podobno włoskie i polskie odpowiedniki praktycznie nie sa stosowane ze względu na problemy z podnoszeniem rolet w zimie

Ja mam dwa silniki firmy ACM (wloskie), i nie mam problemow. Jeden silnik mial uszkodzony wylacznik krancowy, wymienili, i teraz od 2 lat dziala bez zarzutu (podnoszone i opuszczane codziennie). Takie silniki mozna bylo kiedys kupic w jakiejs firmie na Slasku po 200 zl, ale nie moge tej firmy teraz znalezc, a kupilbym jeszcze kilka. Gdyby ktos mial namiary na te napedy (w rozsadnej cenie) to bylbym wdzieczny.

Maciej

Trochę może zboczę z tematu, ale nikt nie poruszył jednej ważnej kwestii.

U mnie w łazience wyłącznik roletowy jest dokładnie nad wanną. Niestety takie umiejscowienie wyłącznika naraża go na zalanie wodą, np. z prysznica. Był to dla mnie dodatkowy argument aby do sterowania rolet zastosować niskie napięcie 12V/24V. Napięcie 12V/24V nikogo nie zabije, a w moim przypadku z 230V mogłoby być rożnie.

Pewnie zaraz odezwą się głosy, że w takim razie trzeba by zrezygnować z gniazdek w łazience. Zwróćcie jednak uwagę, że gniazdka posiadają specjalne klapki chroniące przez wodą, a włączniki nie.

U mnie w łazience wyłącznik roletowy jest dokładnie nad wanną. Niestety takie umiejscowienie wyłącznika naraża go na zalanie wodą, np. z prysznica. Był to dla mnie dodatkowy argument aby do sterowania rolet zastosować niskie napięcie 12V/24V. Napięcie 12V/24V nikogo nie zabije, a w moim przypadku z 230V mogłoby być rożnie.

Pewnie zaraz odezwą się głosy, że w takim razie trzeba by zrezygnować z gniazdek w łazience. Zwróćcie jednak uwagę, że gniazdka posiadają specjalne klapki chroniące przez wodą, a włączniki nie.

na a jaki jest problem zeby zastosowac sterowanie niskonapięciowe ?

na a jaki jest problem zeby zastosowac sterowanie niskonapięciowe ?

Praktycznie żaden.

• 7 years później...
Może to rozwiązanie będzie prostsze - Smart868

https://www.youtube.com/watch?v=_4maRPVS4Bs

Warto zobaczyć i może wykorzystać w praktyce. Powodzenia!

Przepraszam o co ci chodzi?Odpowiadasz na post z 03-06-2006 19:03 tym bardziej ,że autor już w następnym poście z 20-02-2007 08:21 wykonał to co zamierzał.

Opiszę, jak to u mnie wykonano:

Pan elektryk wykonał wg schematu z(z początku tego wątka) instalację elektryczną i przy każdym oknie z roletami , w miejscu przycisku zamontował głeboką puszkę - własnie na RCS. Puszka do centralnego sterowania rolet jest zwykła i nie wymaga sterownika - tylko włącznik roletowy.

Te RCS-y montował mój mąż wg instrukcji od producenta. Przyciski - standardowe do rolet z Berkera coś ok. 25zł/szt. Berker ma dwa rodzaje przycisków roletowych - z podtrzymaniem i bez. Duże rolety i centralny włącznik mamy z podtrzymaniem, coby sie paluszek zbytnio nie zmęczył. Nie bawiliśmy się w zegar (na razie), bo do tego etapu może dojdziemy po zamieszkaniu.

Edytowane przez niktspecjalny