Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sobie radzicie ze spłatą kredytu?

delor

Recommended Posts

Zastanawiałam się w którym dziale zamieścić to pytanie i wyszło, że w tym :)

Pytanie właściwie dotyczy tych, którzy już wybudowali i zaczęli spłacać kredyt. Tylko czy są jeszcze na forum :-?

Sama biorę kredyt na wiele lat (chyba oszalałam ).Jestem ciekawa czy to duże wyrzeczenie, czy da się wytrzymać.Rozumiem, że posiadanie domu rekompensuje wiele ale jak to jest naprawdę.

Pozdrawiam wszystkich kredytobiorców :)

Nad wysokością raty chyba zastanawiałaś się przed kredytem. Jeśli chodzi o mnie to mieszkam 3 rok. Ratę kredytu mam w wysokości czynszu jaki płaciłam do spółdzielni. Uznałam, że mieszkając w mieście czynsz i tak musiałabym płacić, bez względu na to czy mam pracę czy nie. Tak, że teraz mieszkam w domu z czynszem :lol: i jest ok.

NIgdy nie należy liczyć na to , że to co kupimy za kredyt "zrekompensuje" nam pustą michę.

Kredyt trzeba brać taki, żeby generalnie nie wpływał na płynność finansową Twojego gospodarstwa domowego. Ja sobie obiecałam, że nie doprowadzę do stanu, że znienawidzę swój dom, bo będę sobie wszystkiego odmawiać. I dlatego biorę kredyt a nie buduję z "bieżących" dochodów. A ratę trzeba dostosować do możliwości.

Na pewno inaczej płaci ratę 2000 pln miesięcznie osoba zarabiająca 4.000 tysiące a inaczej zarabiająca 14.000....:)KALKULATOR i rozsądek.

Moje podejście jest takie:

1. Oddzielić pieniądze "budowlane" od pieniędzy "na życie"

2. Z tej drugiej grupy określić maksymalną wielkość raty (ja założyłem sobie ~1500).

Ustawiłem sobie zlecenie stałe, które co miesiąc przelewa mi 1500 na konto celowe na spłatę kredytu. Rata w tej chwili to ok. 1100, tak więc co miesiąc zostaje górka ok 400. Ponieważ mam duży kredyt w CHF na 35 lat liczę, że z tej górki powstanie bufor zabezpieczający mnie przed wzrostem raty ponad 1500 lub umożliwi wcześniejszą spłatę kredytu. Bufor można oczywiście inwestować tak, aby oprocentowanie takiej inwestycji było wyższe niż oprocentowanie kredytu.

Takie rozwiązanie zapewnia komfort psychiczny.

Mysle,ze nie najgorszym rozwiazaniem jest pozostawienie obecnego mieszkania i wynajecie go po przeprowadzce do domu.Wiem,wiem zaraz beda komentarze ze wynajmowac to strach,bo ludzie sa tacy jacy sa,itd.

Coz zawsze jest cos za cos i pewne ryzyko istnieje,my jednak mamy zamiar tak zrobic.Oczywiscie nie wszyscy maja takie mozliwosi.

Myślę, że warto zastosować skandynawskie podejście do kredytu na dom -stać mnie na kredyt (dom), który nie przekracza moich dwu i pół rocznych dochodów netto. Jeśli biorę kredyt wyższy (lepszy, większy dom) to oznacza, że chcę żyć ponad stan.

Czyli mając ok 5 tys. netto bezpieczny próg wynosi 150 tys. czyli rata ok 600-650 zł w CHF na 30 lat.

tu sie nie zgodze. Jestem zwolennikiem rat malejacych. Dlatego, ze teraz ja i zona mamy prace wiec moge splacac wieksze raty. Nie wiem co bedzie za 5 lat, moze strace prace a moze bede zarabiac mniej. Wtedy raty tez beda mniejsze.

takie podejście ma oczywiście swoje + ale biorąc pod uwagę że rata równa jest jednak mniejsza można tą różnicę inwestować przy 100000pln mojego kredytu z symulacji wynikało, że w ratach równych zapłaciłabym o 7000 więcej odsetek. w ciągu 25 lat odkładając 200-300 pln miesięcznie można napewno osiągnąć znacznie lepszą stopę zwrotu niż 7%

Gość 2mm

takie podejście ma oczywiście swoje + ale biorąc pod uwagę że rata równa jest jednak mniejsza można tą różnicę inwestować przy 100000pln mojego kredytu z symulacji wynikało, że w ratach równych zapłaciłabym o 7000 więcej odsetek. w ciągu 25 lat odkładając 200-300 pln miesięcznie można napewno osiągnąć znacznie lepszą stopę zwrotu niż 7%

rata równa jest mniejsza ale w początkowym okresie spłat. Z pewnością pod koniec spłat rata malejąca bedzie niższa niż rata równa. Jest oczywiste że przy systemie rat równych spłaca się trochę więcej odsetek niż przy ratach malejących. Oczywiście pojęcie rata = spłata kapitału kredytu + odsetki.

A jak bedziesz odkładać 200 zł/mies przez 25 lat przy stopie 7% (pomijam podatki, inflację itp) to po tych latach będziesz mieć około 162 tys. Po co zatem kredyt? :D

Masz racje, ale to piekna teoria. Myslisz ze latwo jest odlozyc 200-300 zlotych jesli ma sie inne wydatki, dziecko dom, ogordek itp.? :) Jak musze zplacic rate to musze i koniec nie ma ze boli, a tak raz bym odlozyl 200 zlotych innym razem kupil cos do domu itp.

Zycie to nie bajka :D

2mm moja teoria "inwestycyjna" to duże uproszczenie.

chodziło mi o to że każdy z nas jest w stanie zainwestować/zarobić więcej przez okres spłaty kredytu (nawet przy założeniu że rata równa zrówna się z malejącą po 12-15 latach) niż te 7000 zaoszczędzone na ratach malejących.

Gość 2mm
2mm moja teoria "inwestycyjna" to duże uproszczenie.

chodziło mi o to że każdy z nas jest w stanie zainwestować/zarobić więcej przez okres spłaty kredytu (nawet przy założeniu że rata równa zrówna się z malejącą po 12-15 latach) niż te 7000 zaoszczędzone na ratach malejących.

z tym się akurat zgadzam.