Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po ile kupowaliście kable?

Recommended Posts

Ja tu czegoś nie rozumiem i mam straszny mętlik w głowie.

Weźmy na przykład taki kabel: YDYP 3x2,5 450/750 V

Otwieram sobie cenniki producentów:

- TeleFonika: 7062 zł / km, czyli 7,06 / m

- NKTcables: 7062 zł / km, czyli 7,06 / m

- Eltrim: 5332 zł / km, czyli 5,33 / m

oczywiście ceny netto, czyli + 22% VAT

Tymczasem taki sam kabel (to samo oznaczenie) w sklepie kosztuje 2,5 zł.

Jak to jest? Producenci dają 50-70% rabatu? O co tu chodzi?

Ja w LeroyMerlin za kabel 3x2.5 w izolacji 450/750V za rolke 100m dalem 180zl. Chodzilem po kilku hurtowniach i w jednej malo mnie zbutów nie wyrwalo za taki kabel chcieli 650zl w innej 320zl. Wiec najlepiej przed kupnem sprawdzic ceny w okolicy zeby pozniej sie nie rozczarowac ze gdzies byl tanszy.

dobrze poszukaj

ceny potraią sie bardzo róznić między hurtowniami

ale rób to szybko ceny kabli pędzą do góry i póki składy mają z starych dostaw to mozesz miec je po starej cenie każda nowa partia ma być droższa

w hurtowni z którą współpracuje ceny juz skoczyły o 7 % i chłopaki mówią ze jeszcze pójdą do góry

Ja tu czegoś nie rozumiem i mam straszny mętlik w głowie.

Weźmy na przykład taki kabel: YDYP 3x2,5 450/750 V

Otwieram sobie cenniki producentów:

- TeleFonika: 7062 zł / km, czyli 7,06 / m

- NKTcables: 7062 zł / km, czyli 7,06 / m

- Eltrim: 5332 zł / km, czyli 5,33 / m

oczywiście ceny netto, czyli + 22% VAT

Tymczasem taki sam kabel (to samo oznaczenie) w sklepie kosztuje 2,5 zł.

Jak to jest? Producenci dają 50-70% rabatu? O co tu chodzi?

Normalna polityka utrzymywania sieci dystrybucji - wytwórnia daje takie ceny, żeby zniechęcić do kupowania bezpośrednio u nich (no, chyba że ktoś się bardzo upiera) bo wiedzą, że więcej zarobią sprzedając więcej dzieląc się zyskiem z dystrybutorem, niż prowadząc mały sklepik fabryczny z super cenami.

Natomiast hurtownik (który często jest też sprzedawcą detalicznym) daje taki rabat, żeby nie stracić klienta i jednocześnie cośtam zarobić.

Teraz exemplum

Fabryka produkuje kable - koszt produkcji wynosi powiedzmy 50 gr/mb. Cena dla hurtowni wynosi 1 zł/mb a dla klienta detalicznego 5 zł/mb. Hurtownia ma tę samą cenę końcową 5 zł/mb, ale od tej ceny może dać rabat np. 50%, sprzedać kabel po 2,50 a i tak być do przodu.

I wszyscy są zadowoleni - fabryka ma zbyt (duży zbyt, sprzedając do kilkluset hurtowni w całym kraju), hurtownia ma zarobek, klient ma rabat :lol:

dobrze poszukaj

ale rób to szybko ceny kabli pędzą do góry i póki składy mają z starych dostaw to mozesz miec je po starej cenie każda nowa partia ma być droższa

w hurtowni z którą współpracuje ceny juz skoczyły o 7 % i chłopaki mówią ze jeszcze pójdą do góry

Prosciu, gdzie w naszym pięknym mieście najlepiej kupować kabelki?

dobrze poszukaj

wišże sie to z cenami miedzi, które ostatnio ostro szły do góry, ale sie uspokoiły. więc jesli ktos ma jeszcze czas, niech sie wstrzyma z kupowaniem ...

pozdr

Ceny miedzi na światowych rynkach (w tym polskim) idą do góry bardzo szybko:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Skoki-notowan-miedzi-bija-rekordy-wszech-czasow-1437927.html

Jak ktos planuje instalacje (elektryczna, CO z miedzi), niech robi zapasy czym prędzej, póki hurownie sprzedają zapasy po starych cenach.

Ja w LeroyMerlin za kabel 3x2.5 w izolacji 450/750V za rolke 100m dalem 180zl. Chodzilem po kilku hurtowniach i w jednej malo mnie zbutów nie wyrwalo za taki kabel chcieli 650zl w innej 320zl. Wiec najlepiej przed kupnem sprawdzic ceny w okolicy zeby pozniej sie nie rozczarowac ze gdzies byl tanszy.

A może taki kabel z Leroya jest gorszej jakości? Może to tak jak np. z kafelkami czy panelami, można kupić w markecie za 15 zł, a można w sklepie za 40?

Witam :)

A może taki kabel z Leroya jest gorszej jakości? Może to tak jak np. z kafelkami czy panelami, można kupić w markecie za 15 zł, a można w sklepie za 40?

A dlaczego?

Ma być zgodny z normami dla producentów. A czy faktycznie jest czy nie, to tego na budowie nie sprawdzisz. Dobrego, markowego przewodu też.

Trochę Was podrażnię i powiem, że w niemiaszkowie te przewodziki kosztują jakieś 60% ceny polskich.

A podobno Polska miedzią stoi. Ale z igielitem to widocznie jest już problem.

Ceny miedzi na światowych rynkach (w tym polskim) idą do góry bardzo szybko:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Skoki-notowan-miedzi-bija-rekordy-wszech-czasow-1437927.html

Jak ktos planuje instalacje (elektryczna, CO z miedzi), niech robi zapasy czym prędzej, póki hurownie sprzedają zapasy po starych cenach.

stare info ;-) w zeszłym tygodniu miedŸ na giełdzie w stanach tak poleciała w dół, że prewencyjnie wstrzymano na chwilę handel tym metalem. wzrosty cen wzięły się nie ze wzrostu kosztów wydobycia czy wytwarzania, ale z czystych spekulacji.

jesli faktycznie ktos potrzebuje kable czy rury za pare dni czy tygodni - czas sie spieszyc. ale za kilka miesiecy znów zdrowe mechanizmy konkurencji powinny dac o sobie znac i ceny powinny spaœć ...

ja w każdym razie zapasów nie robię ;-)

ale troche nie na temat sie zrobiło ... :)