MaWi 27.09.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 My jeszcze nie budujemy, chcemy zacząć w przyszłym roku i zazdrościmy wszystkim tym, którzy mają już chociażby mury. Bardzo chciałabym ostatecznie nawet zlicować ściany garażu i budynku ale żeby dach nie był wspólny. Myślę, że osiągnę to poprzez podniesienie ścianki kolankowej, chociaż zdania architektów są różne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 27.09.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 hej postępy na bieżąco w galerii jutro leją strop nad garażem jak nauczę się wklejać zdjęcia to coś wrzucę narazie tylko w albumie http://foto3.m.onet.pl/_m/6a55a8c8f5b097e5321c45be8fc5ac4f,5,19,0.jpg no udało się http://foto1.m.onet.pl/_m/0a6d1a0afe84733ee295cec9f325df01,5,19,0.jpg z przodu troche ciemne ale robiłam wieczorkiem pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 27.09.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Edi, Teraz jest ten fajny moment kiedy wrescie widać ze coś sie dzieje pamiętam jak sie cieszyłam. Trzymam kciuki. MaWi, Niech Wam tylko dobrze przeliczą wieźbę. U nas okazało sie ze zmieszczą sie tylko małe okna połaciowe od strony południowej Mysiałam więc przenieść łazienkę i pralnie na stronę południową Dowiedziałam sie tego dopiero od dekarzy, dobrze ze jeszcze mogłam zmienić zamówienie na okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 27.09.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 a jakie okna wstawiłaś ja myśle o 160 ale nie wiem czy nie będa za wielkie i śmiesznie wygladać http://foto0.m.onet.pl/_m/d924072298fcc3c4c1940f6f6972eb40,5,19,0.jpg ale sie rozpędziłam garaż w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 27.09.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Wszędzie mamy 140 tylko nad garażem te dwa są 98. Też myślam o 160 ale mąż stwierdził ze takie wystarczą inapewno nie są za małe. Najlepiej bedzie widać jak zrobią ścianki działowe. mam nadzieję ze do końca tygodnia skończą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio77 27.09.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Witam Rozetkowiczów, u mnie dom już pokryty dachem - w załaczeniu link do albumu http://Bodzio77.fotosik.pl/albumy/188732.html - nic dodać nic ujać Pozdrawiam Bodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 28.09.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Bodzio, czyżby na dachu był Roben? Ścianek działowych nie skończyli pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaWi 29.09.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dzisiaj natrafiłem w onet.pl Nowy Dom-projekty na wypowiedź Mariusza,który pisze że właśnie buduje rozetę,ale drugi raz by jej nie wybrał,bo jest to dom bardzo trudny w budowie i bardzo drogi(wbrew temu co twierdzi projektant).Przytaczam z grubsza treść,bo nie potrafie jeszcze wklejać linków Prośba do Was Rozetowicze o w miarę pilną odpowiedź,bo w poniedziałek żona chce kupić już projekt.Miały być Truskawki 2G,ale się okazało,że przystosowanie do naszych potrzeb i oczekiwań byłoby zbyt trudne i kosztowne.RATUNKU!W poniedziałek chcemy podjąć ostateczną decyzję,a wybieramy projekt juz pół roku(zaczynam mieć dość,bo w każdym coś nie pasuje ) i przejrzeliśmy ich baaardzo wiele-wydaje mi się że już tysiące. Ps.Gwoli wyjaśnienia-piszemy razem z moją "lepszą połową" pod jedną nazwą użytkownika(zależy kto ma czas) dlatego niekiedy jest nieoczekiwana zmiana płci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio77 29.09.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 tomki 4 , podobne do robena? Nie, to terra harmonica creatona, w promocji - roben był droższy a teoretycznie jest klasyfikowany niżej. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio77 29.09.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Do Mawi,a na czym ta trudność budowy rozety miałaby polegać? Znowu jakiś domorosly budowlaniec miał przemyślenia ? U mnie murowała bardzo porządna i prosta ekipa kilkuosobowa i nie mieli żadnych trudności, również dach jest jednym prostszych. A co do kosztów są związane z prostotą i wg mojej wiedzy i rozmów ze znajomymi rozeta jest stosunkowo tania. Mam swoje koszty i możemy je porównać z innymi domami jeśli ktoś ma ochotę B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 01.10.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witajcie ! W sobotę na onecie również przeczytałam bardzo negatywna wypowieć o rozecie a to że projektant zapomniał o kominie wentylacyjny - to prawda , mała kuchnia tez prawda i wiele innych. Na etapie wybierania projektu nie jestesmy w stanie wszystkiego przewidzieć , wyobrazić sobie. Mi się rozeta podoba, jej funkcjonalność komunikacja do minimum , spiżarka,garaż. Nie analizowałam, że mała kotłownia , wiatrołap .Teraz widzę ,wiatrołap to tylko się okręcić ha ,ale po co więcej zjąć buty powiesić kurtkę , kotłownia no rzeczywiście pieca na groszek czy inne paliwa stałe nie wstawisz - przystosowana kotłownie na gaz . My jestesmy na etapie stropów nad garażem .Co moge powiedzieć o rozecie o kosztach i trudności stan zero z przyłaczami ok 30tys czy to dużo ?? nie wiem tak wyszło . Generalnie koszty materiałów są wysokie do lat ubiegłych , wykonawcy tez się cenią .Przeraża mnie rama stalowa przy dachu napewno to bedzie duży koszt - tomki , bodzio jak wam to poszło ??? Dachówkę mam zamówiona creatona czarna terra harmonika TAKĄ JAK BODZIO wyceniona na 31tys z oknami i rynnami , Bodzio a jak u ciebie dachówkę wycenili jak pamietasz ile za m2. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaWi 01.10.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Decyzja nareszcie podjęta(między innymi dzięki Wam-Rozetowicze).Dzisiaj zamówiliśmy projekt Rozety . Do Bodzia-trudność i kosztowność mają polegać między innymi na tym że jest "mnóstwo podciągów i trzpieni" i bardzo drogie wzmocnienie dachu stalą.Jestem ciekawy czy to wzmocnienie jest faktycznie takie drogie,a jezeli tak to czy nie da się jakoś go zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio77 01.10.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 hej Edi, u mnie podobnie - dachówka z oknami (3 szt. dachowych) i rynnami ok. 31-32 tys. A propos belek stalowych - nie stosowałem ich. Kierownik budowy i wykonawca powiedzieli mi że to przesada w małym domku i mam tylko konstrukcję więźby z drewna. Stoi, wygląda solidnie i nie widzę negatywów. Cieśle połaczyli ją wg swojego doświadczenia (solidniej i bardziej spięta) a nie wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio77 01.10.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Mawi, myślę że bedziecie zadowoleni - ja nadal jestem i uważam wybór za trafny. Pewnie można mieć większą kotłownię, wiatrołap itd itp ale ja nie chciałem domu kolosa tylko mały (?) domek i z pewnymi wymiarami trzeba się pogodzić. Obecnie mieszkam w bloku, 52 m2 i żyję a domek jest duzo większy i ma inne zalety - otoczenie, ogród itp itd. Słupy i podciągi to tylko kilka kubikow betonu więcej i kilka metrów zbrojenia - w całości kosztów drobiazg. Poza tym dobry wykonawca może pewne elementy projektu skorygować, poprawić. U mnie wyrzuciłem skrajne słupy w ścianach. Strop żelbetowy opiera się na scianach nośnych i zbedne są dodatkowe słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaWi 02.10.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Już jestem zadowolony,że w końcu wybraliśmy i zamówiliśmy.Rozeta była wśród faworytów(zaraz po Truskawkach).Bardzo podoba nam się jej bryła i przyszły (po modyfikacji) układ pomieszczeń,bo będzie najbliższa naszych oczekiwań.Projektu,który mógłby zostać bez zmian nigdzie nie mogliśmy znaleźć-mimo że szukaliśmy takiego długo.Już zacząłem dostawać kręćka.Pytaliśmy przedtem , czy ten dom jest faktycznie drogi w budowie,bo nie należymy do krezusów (jak pewnie większość),a forum i wypowiedzi na Onecie wzbudziły nasz niepokój.Pytanie do Rozetowiczów-zmienialiście strop na monolit? Doczytałem i obejrzałem,że Bodzio77 zmienił,a co do pozostałych to nie mogłem doczytać.Mam nadzieję ,że w przyszłym roku (papierkologia) dołączymy do rzeczywiście budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterix38 06.10.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Witajcie ! W sobotę na onecie również przeczytałam bardzo negatywna wypowieć o rozecie a to że projektant zapomniał o kominie wentylacyjny - to prawda , mała kuchnia tez prawda i wiele innych. ..... . Witaj Edi a o jaki komin wentyalcyjny chodzi, z którego pomieszczenia? Na moim projekcie sa kanały wentylacyjne z kuchni i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 08.10.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witajcie, Wreście trafiłam na to forum na onecie. Wydaje mi się, że jednak większość wypowiedzi była raczej pozytywnych niż negatywnych. Fakt, trochę betonu poszło - czy więcej czy mniej niż w innych domach podobnej wielkości to nie wiem bo innych nie budowałam Myślę że sprawy konstrukcji, stropów itp to i tak trzeba modyfikować w zależności od miejsca gdzie sie buduje. Projektant zabezpieczył się na maxa. Jęśli chodzi o pomieszczenia, to wydaje mi się że jakie są każdy może sprawdzić. My chodziliśmy wszędzie z miarką i porównywaliśmy wielkości. Stąd nasza decyzja o przeniesieniu kotłowni za garaż i likwidacja pokoju na dole na rzecz kuchni Nie oszukujmy się przy tej powierzchni użytkowej pałacu nie stworzymy ... Podobnie jak Bodzio mieszkamy obecnie we czwórkę w 52m2 - rozeta jest właściwie cztery razy większa więc o czym tutaj dyskutować. Murarze dokańczają murowanie ścianek. Schowek pod schodami jest bardzo fajny. Zmieszczą się np rowery. Elektryk też już kończy. Chyba w tym tygodniu zaczniemy tynkować MaWi - zmieniając ściankę kolankową pamiętajcie jeszcze o schodach. W związku za zmianami jakie dokonaliśmy mamy teraz 18 schodków o wielkości 17x27 są niższe o dwa centymetry niż w projekcie. pozdrawiam serdecznie http://tomki4.fotosik.pl/albumy/193439.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 08.10.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 asterix38 jak dobrze pamietam to chodziło o komin w pomieszczeniu gospodarczym. Tomki dzieki wielkie za zdjecie schowka pod schodami . U nas stropu nie zalali na sobote nikt nie miał wolnej pompy , wstepnie na wtorek zamówiona.Byle tylko pogoda dopisała pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaWi 08.10.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Już się nauczyłem wklejać (wystarczyło zapytać żony).Myślę że to ułatwi znalezienie. http://nowydom.onet.pl/1,46,6,20228192,80514775,235252,0,forum.html Szkoda że dopiero teraz .Rozetę w postaci projektowej już mamy i myślimy intensywnie teraz nad urządzeniem wnętrza.Za kilka dni chcemy dać do adaptacji i zrobienia zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 08.10.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 MaWi, Właśnie sobie uświadomiłam że ścianka kolankowa nie musi mieć wpływu na wysokość schodów Sorry my robiliśmy wszelkie zmiany w styczniu a że i zmienialiśmy schody i podnosiliśmy ściankę kolankową to jakoś wydało mi się ze to ma jakiś związek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts