Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Was!

Papiery na pozwolenie złożone w starostwie,wykonawca z grubsza wybrany :) (na 99% a umowa zaraz po nowym roku).

Jeszcze przed nami wybór wykonawców instalacji.W związku z tym pytanie do Was: ile płaciliście\będziecie płacić za instalację wod/kan/co i ile za elektrykę z alarmem? Wiem że to zależy ale podajcie proszę tak circa.

Wasze kwoty dotyczące stanu surowego pomogły mi w wyborze i negocjacjach,więc może i tu mnie poratujecie.

pozdr.

MaWi

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

asterix38,

nam poszły jakieś 35 palet porothermu 25. Wydaje mi się, że dyskutowaliśmy już na tym wątku na ten temat. Spróbuj się cofnąć i dwie - trzy strony to może bedzie więcej szczegółów, ja już tak dobrze nie pamietam.

MaWi,

Mąż umawiał się od punktu i to też różnie w zależności od tego jaki był punkt. Tak było i z elektrykiem, hydraulikiem i alarmem.

A my powoli dłubiemy. Wszystko przez ten mróz :evil:

A co u innych budowniczych, robicie przerwę świąteczną czy działacie dalej ...

pozdr :D

Tak była mowa o bloczkach i porotermie 25. Niestey nie ma 30. Mi wychodzi jakieś 2600 na ściany zewnętrzne. Ale dzięki.

MaWi a jakie dałeś ocieplenie?

Czy ktoś z Was może podzielić się info jakie grubości ma ścianę pomiędzy pokojem a kuchnią z jadalnią. W projekcie jest 12 mnie się wydaje, że trochę za mało biorąc pod uwagę schowanie rur czy powieszenie szafek.

Czy ktoś z Was już wybierał kocioł na gaz ziemny?

Jeszcze nie mam nawet fundamentów,więc i ocieplenia :lol: ,ale planuję 19 cm Max-a i 15-16 cm styro.

Czy nikt z Was nie może podać nawet przybliżonych kosztów instalacji?Pytanie na liście płac wykonawców jest chyba bezsensowne,bo tam stawki za punkt, a mi chodzi o koszt w Rozecie(całkowity z osprzętem).Mam ofertę od mojego ewentualnego wykonawcy,ale chyba cośkolwiek drogo.

pozdr

MaWi

asterix38

Nie mamy śianki pomiędzy pokojem a kuchnią i nie mamy gazu - więc nic nie pomogę :wink:

MaWi

przykro mi, że wykonawca zrezygnował. Może znajdziesz lepszego, czego Ci życzę. My czasami żałujemy że nasz murarz się jednak zgodził nam budować. Może nie byłoby tyle poprawek :roll:

Wczoraj zamontowali nam okna i drzwi garażowe, taki sobie prezent pod choinkę zafundowaliśmy... :D Może w święta zamieszcze jakieś fotki w albumie.

Wszyskim budującym życzymy Wesołych, Rodzinnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i spełnienia marzeń w Nowym Roku

pozdrawiamy serdecznie

tomki

• 2 weeks później...

Witam,

wkońcu znalazłam na forum kogoś kto buduje rozete w okolicach Poznania. Ja dopiero przymierzam się do kupna projektu i zasatanawiam się (pewnie tak jak większość:)) czy to dobtu wybór, ale szczerze mówiąc po przejrzeniu chyba tysięcy projektów ten weydaje się najbardziej spełniać moje oczekiwania, choć nie do końca.

Jestem ciekawa na jakim etapie budowy teraz jesteście i jak to wygląda cenowo w naszej oklolicy? Ja chciałabym zacząc jesienią z fundamentami - a na razie czekam na uzbrojenie działki.

Gdyby była możliwość obejrzenia waszego domu chociaż z zewnątrz, to byłabym bardzo zadowolona, gdyż nie ma to jak zobaczyć coś w rzeczywistości.

Na razie zamieszczane na forum zdjecia już i tak dały mi pewne wyobraźenie ale tylko pewne :)

I ma jeszcze jedno pytanie czy ktoś wstawiał moze w salonie duże tarasowe okno zamiast dwóch małych? Ja chciałbym to zrobić ale nie zabardzo pasuje to do elewacji zewnętrznej? Chyba, że się mylę

Pozdrawiam

Magda

Witam w imieniu wszystkich Rozetowiczów!

My jesteśmy na tym samym etapie, tzn. rozmawiamy z ekipami. Mamy już kilka rozmów za sobą:-) Z najciekawszych to mogę napisać, generalny wykonawca do stanu deweloperskiego wycenił swoją pracę oraz materiały na 330-350tys. W tym momencie przestaliśmy szukać generalnych wykonawców:-)

Zdecydowaliśmy się na wariant gospodarczy. Chcemy jeszcze w tym roku zrobić fundamenty + obsypanie piaskiem wewnątrz, żeby się uleżało przez zimę. W przyszłym roku już do góry na kredycie ile się da maksymalnie. Jak na razie znalazłem ekipę do zrobienia: wykopanie fundamenty (razem z tarasem), zazbrojenie, zalanie (beton z gruchy), wymurowanie fundamentów (razem z tarasem) - robocizna 4 tys. Muszę jeszcze przedzwonić w połowie września i dogadać się na konkretny termin, zobaczymy.

Generalnie, robocizna za roboty murarskie do etapu dachu waha się od 30-40tys.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie!

mag mar

rok temu mieliśmy projekt w adaptacji, a budowe rozpoczeliśmy w kwietniu, rzeczywiście sporo przed tobą ale jeszcze jesteście na etapie kiedy się jest pełnym zapału. Nam powoli sił brakuje. planujemy przeprowadzkę latem, może się uda ... Mam nadzieję że ta bezczynnośc będzie trwała tylko chwilę :roll:

Witam.

Po przejrzeniu setek projektów, ROZETA trafia w 99,99 % w nasze oczekiwania. Bylismy bardzo mile zaskoczeni, kiedy znalezlismy dokładnie to czego oczekujemy, czyli:

powierzchnia uzytkowa w granicach 120-140 m2

połączona kuchnia z jadalnią i salonem, do tego spiżarnia.

Pokój na dole

Toaleta na dole koniecznie z oknem

Garaż na 2 auta z wejsciem do domu

2 łazienki u góry

2 pokoje u góry + sypialnia z łazienką i balkoniem, choc balkon nie był jakąś koniecznością

A pokój nad garazem, to juz w ogole najmilsza niespodzianka w tym projekcie, bo obeszłoby sie bez niego, ale jak jest to super - bedzie on pełnił role strychu.

U gory mała zmiana - łazienkę chcemy połączyc z garderoba, aby powstała wieksza łazienka z wiekszym oknem niz jest w projekcie- bedzie to łazienka z wejsciem od hallu, natomiast duza łazienka bedzie miała wejscie tylko od sypialni i napewno nie bedzie tam pralki ;) Za garderobe natomiast bedzie słuzyl osobny pokoj.

Planuje równiez zlikwidowac balkon, ktory ma wejscia z dwoch pokoi jednoczesnie.

I to tylko tyle, nie przeanalizowałam dokładnie jeszcze okien, ale to z czasem.

Narazie jestesmy na etapie wybierania projektu, ale nie sądze, ze jakikolwiek inny projekt "przebije" te piekna i funkcjonalną ROZETE.

Bardzo sie ciesze, ze trafilam na to forum, znalazłam tutaj wiele cennych informacji o tym domku, jak i troche wskazówek :)

troszke sie rozpisałam, ale naprawde jestestem zachwycona tym projektem.

Pozdrawiamy wszytskich "rozetkowiczów" :)

Witaj Kasia_Rafal w naszym gronie!

Zastanów się nad tą likwidacją balkonu-tez chciałem to zrobić(koszta),ale żona,architekt i kierbud mnie przekonali że wyjdzie wtedy stodoła.Będziemy robić obydwa balkony,mimo tego,że ten od drogi potrzebny jest tylko jako ozdoba.

Pozdrawiam

MaWi

MaWi dzieki za odpowiedz. Jak dla mnie ten balkon jest ok, nie pasuje mi w nim tylko to, ze wejscie jest jednoczesnie od dwoch pokoi i musze sie dokładnie zastanowic, czy rzeczywiscie tak chcemy.

Doczytałam dziś jeszcze o tym schowku pod schodami z wejsciem od garazu - to jest swietny pomysł !!! Pewnie z niego skorzystamy.