Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Razem z narzeczoną zastanawiamy się na budową Rozety, tzn dół chyba będzie Dandysa a góra Rozety z dachem dwuspadowym z uwagi na koszty. Przed ostateczną decyzją chcielibyśmy zobaczyć domki na żywo, gdyby Ktoś chciał pokazać swój domek z dachem będziemy wdzięczni. Mieszkamy na wschodzie, dojedziemy w okolice Lublina, Warszawy, Białegostoku. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jo ze Ślunsko, także ni pomoga w łoglondaniu :)

A tak serio...

Znajomy postawił Dandysa przy pomocy Skanska - koszty masakryczne, ale gospodarczo pewnie 1/3 byłoby taniej... Dandys jest trochę szerszy na dole, ale góra jest mniejsza od Rozety.

Ja postawiłem Rozetę z zastosowaniem podobnego układu jak w Dandysie, ale podniosłem ścianę kolankową o 2 dodatkowe Ytongi i z pokojów 12m2 porobiły się prawie 16m2, z 17m2 poszło na ponad 20m2, łazienka z 9m2 na prawie 14m2... Garaż poszerzyłem i wydłużyłem o 1m i nad garażem z 12m2 mam prawie 30m2... Także dobrze jest od razu pomyśleć nad tymi zmianami. Niestety 2 dodatkowe Ytong na wysokość to prawie 4 palety Ytonga x 32szt... koszt ok 12-13kzł + podniesienie nad garażem...

Roobsoonx

• 2 weeks później...

U nas stan zero zaraz będzie zakończony,

rozglądałam się już za oknami i wydaje mi się, że w zestawieniu stolarki brakuje okna z garderoby

zamieniłam dwa okna w kuchni na jedno i teraz myślę, że wrócę do wersji pierwotnej przede wszystkim, dlatego, że ma tam być zlew i oczywiście blat razem z oknem a tu bateria, która nie pozwoli takiego okna otworzyć;

zdecydowaliśmy się zamiast okien w salonie na drzwi 1500 x 2300;

tyle o zmiana a tu już kłopoty z innej strony

w sobotę byliśmy zobaczyć jak tam postępy na budowie nikogo nie było tylko sąsiad, który buduje się obok i oskarżył naszą ekipę, że coś ukradli i że wc sobie zrobili z jego budowy:(

nie wiemy, co zrobić, sąsiad już pokazał się z nienajlepszej strony, bo zwalił humus bez pozwolenia na naszą działkę, a ekipa wg nas jest ok, ale nigdy nie wiadomo, piszę to dlatego, że przy budowie domu mogą być naprawdę różne problemy nie tylko finansowe-może macie jakąś radę jak wyjść z takiej nieciekawej sytuacj?

pozdrawiam wszystkich

Alicja

Witam!!

Jestem z Chojnic, Czy ktoś buduje rozetę w promieniu ok80km ? Czy jest możliwość obejrzenia domku. Mam już kupiony projekt i baaardzo chciałabym zobaczyć domek w rzeczywiastości

Witamy !!!!!!!! :D

Jeśli mieścimy się w 80km to zapraszamy. Mieszkamy w okolicach Bydgoszczy.

Pozdrawiamy

Ludkowie

Jaki kolor rynny sugerujecie do Creaton kera-pfanne antracyt angabowany?

Ciemny brąz czy grafit (chodzi o rynny Marley)????

Trudno się zdecydować... Okna też będą brązowe, brama garażowa również - nie wiem czym się do końca kierować, bo dachówka w słońcu jest ciemnobrązowa, a w deszczu ciemnografitowa, prawie czarna...

Roobsoonx

Ktoś się pytał - buduję na Śląsku!!!

http://images24.fotosik.pl/298/157b6b22cadaf0d0m.jpg

Buduję z pokojem na dole. Spokojnie wystarczy miejsca na kuchnię oraz jadalnię (16m2). ALe oczywiście lepiej by było jakbyś na live zobaczyła efekt przestrzeni - zdjęcia tego nie oddadzą.

No i pytanie, czy zamkniesz przestrzeń kuchenno-jadalną od saloonu... Jak zamkniesz to przestrzennie saloon i kuchnio-jadalnia będzie dużo mniejsza.

Roobsoonx

Witajcie

My wybudowaliśmy z pokojem. Ale cały czas mamy dylemat czy nie będzie za mało miesjca jest jeszcze czas na zmiany. Tym bardzie mamy rozterkę bo architektka wnetrz przedstawiła nam kponcepcje bez pokoju. I powstał temat do dyskusji i dylemat. Sami nie wiemy są za i przeciw. Wydaje się, że 16 m2 powinno wystarczyć ale czy aby napewno? czy ma być ścisk czy nie.

Czy ktoś buduje rozetę z pokojem na dole? Jak wtedy wygląda kuchnia z jadalnią. Jeżli tak to prosze o komentarz a najlepiej o zdjęcia. Pokójten jest mi potrzebny ale jednak cały czas mam dylemat

Witam,

może te zdjęcia wam pomogą, należą do Danuci z extradomu ( mam nadzieję , że się nie pogniewa :lol: ) Wprawdzie jest to Dandys ale rozmieszczenie pomieszczen jest taki same.

Pozdrawiam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9210e5d7694f5894.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/667f46e65c387291.html

A już myślałam, że wszyscy rezygnują z tego pokoju ... teraz jest mi troszkę lepiej. Rzeczywiście jeżeli przestrzeń między jadalnią i kuchnią a salonę zostawię otwartą to będzie inne wrażenie. Tylko żeby normalny stół do jadalni się zmieścił i aby można swobodnie się poruszać, mam zamiar o pół metra wydłużyć kuchnio-jadalnię kosztem pokoju i tarasu po troszeczkę z każdego może to polepszy sytuację Czy dobrze myślę?

Iwono, w dandysie kuchnia z jadalnią jest o metr dłuższa, to jest właśnie ta różnica

Witam , może ja wam pomogę :lol:

Mieszkamy w domku od 4 miesięcy , zlikwidowalismy pokój na dole . Myślę, że to była najlepsza decyzja . Przestrzeń robi wrażenie, nie obijamy się w kuchni ,spokojnie walczymy we dwoje. Jadalnia duża i wygodna. Byłam u znajomych ,którzy mają pokój na dole - jak dla mnie porażka, małe klitki, ale to moje zdanie .

pozdr :wink:

Witajcie Rozetowicze :)

My własnie jestesmy na etapie adaptacji naszej Roozee i mamy problem z kuchnia i jadalnia . Prosze bardzo o podpowiedz. Koniecznie chcemy zachowac pokój na dole ale obowiamy się czy nie będzie ciasno jesli kuchnia i jadalnia będš tylko na tych 16 metrach i jeszcze okno na taras (Ciasno w przypadku gosci itd). Czy ma ktos moze zdjecia jak wyglada Rozeta z zewnatrz i wewnatrz z zamknietym podcieniem ogrodowym, to pozwoliloby troszke powiekszyc jadalnie i nie byłoby ciasno z dojœciem do dużego wyjœcia na taras . Szkoda troche tego podcienia i boje sie że to zepsuje wyglad budynku, ale jesli mialoby byc wygodniej moze warto, plis o rade jak to wyglada ?? dziekuje z góry i pozdrawiam z Podkarpacia wszystkich budujacych i tych którzy juz mieszkajš w swojej Rozetce :)

Aga

• 3 weeks później...

Witam wszystkich budujących Rozetę.

Czy ktoś z Was ma może pod ręką powierzchnię ścian zewnętrznych (do ocieplenia styropianem), oraz ilość stali przy zalożeniu że strop jest żelbetowy?

Przymierzamy się do budowy Rozety z pojedynczym garażem i szukamy wstępnie materialów bo ceny zimowe są wysoce przekonywujące.

Powodzenia w Nowym Roku.

Pozdrawiam

Witam , może ja wam pomogę :lol:

Mieszkamy w domku od 4 miesięcy , zlikwidowalismy pokój na dole . Myślę, że to była najlepsza decyzja . Przestrzeń robi wrażenie, nie obijamy się w kuchni ,spokojnie walczymy we dwoje. Jadalnia duża i wygodna. Byłam u znajomych ,którzy mają pokój na dole - jak dla mnie porażka, małe klitki, ale to moje zdanie .W moim albumie zdjęcia zapraszam może coś pomogą

pozdr :wink:

:evil:

Witam wszystkich budujących Rozetę.

Czy ktoś z Was ma może pod ręką powierzchnię ścian zewnętrznych (do ocieplenia styropianem), oraz ilość stali przy zalożeniu że strop jest żelbetowy?

Przymierzamy się do budowy Rozety z pojedynczym garażem i szukamy wstępnie materialów bo ceny zimowe są wysoce przekonywujące.

Powodzenia w Nowym Roku.

Pozdrawiam

Witaj

Nam wystarczylo 3,5 tony. Trochę zostało fi 10 i fi 6. Przy Rozecie z garażem dwustanowiskowym i wydłużonym o metr.