Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pytanko do IWONAARTUR

ile Wam wyszlo elewacji i parapetow ?

Jestescie chwilke przed nami i bardzo chcialbym skorzystac w Waszego doswiadczenia, nawet po to zeby wyliczyc wstepne koszty

Jakby co to moje GG: 2310 albo telefonik

Pozdrawiam

Skonczylismy tynki, czesciowo podlogowke no i teraz walcza panowie regipsy :)

Plan mamy optymistyczny - czyli na swieta

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam , na wiosne zaczynamy budowe i zastanawiamy sie z czego budowac nasi ludzie proponuja nam Porotherm PROFI 25 + 15 ocieplenia co o tym sadzicie , z tego co sie orientuje to jest to technologia na klej i to tylko 1 mm jak ktos wie jak to wyglada w praktyce to bede wdzieczny za wpisy . Pozdro ( asterixa robi wrazenie dobra robota ) Edytowane przez piorun

zrobisz jak chcesz ale to jest jednak nowosc i nie wiadomo jak sie zachowa budynek po kilku latach

a zaprawa to nie jest az taki wielki koszt no i tez jak ekipa konkretna to czas tez nie jest problemem

ja bralem pod uwage Ytonga albo porotherm

Ytong bo:

1.szybciej (wieksze bloczki)

2. nie trzeba takiego ocieplenia

ale:

1 drozszy

2 jak zle zaizolujesz fundamenty - bedziesz mial problem

porotherm bo:

1 tanszy

2 i tak chcialem dac 15cm styropianu

ale:

1 pozniej klopocik z powieszenie czegos na scianie :)

W twoim przypadku jesli chodzi o sciany to roznica jesli praktycznie zadna z tym ze bedziesz krolikiem doswiadczalnym, ale to jest tylko MOJE I WYLACZNIE ZDANIE, zrobisz jak bedziesz uwazal

Pozdrawiam

Ja jestem przeciwnikiem ścian jednowarstwowych, bo trudno jest murarzom idealnie zrobić tą pierwszą warstwę, a każdy minimalny odchył potem to mostki termiczne. Po drugie każde naruszenie takiej ściany (np. otwór pod puszkę na gniazdko, kanał pod kanalizację, itp. ) to następny mostek termiczny, jak przyłożysz rękę do np. gniazdka w ścianie jednowarstwowej, to czujesz powiew chłodnego powietrza, a takich otworów jest w domu cała masa.

Nie ma to jak 2 albo i trzy warstwowe ściany.

pytanko do IWONAARTUR

ile Wam wyszlo elewacji i parapetow ?

Jestescie chwilke przed nami i bardzo chcialbym skorzystac w Waszego doswiadczenia, nawet po to zeby wyliczyc wstepne koszty

Jakby co to moje GG: 2310 albo telefonik

Pozdrawiam

Witamy , przepraszam, że wcześniej nie odpowiedzieliśmy na twoje pytanie, ale z ręką na sercu jakoś nie doczytaliśmy.. :-) Elewacji wyszło nam 250 m2 a parapetów około 4 m2

Witam,

mam pytanie - już zdecydowaliśmy się na rozetę z podwójnym garażem:)

zrezygnowaliśmy z pokoju na dole na rzecz większej kuchni i jadalni :)

mam pytanie gdzie robicie pralnie ? Czy jeżeli przeniesiemy kotłownie za garaż czy w pomieszczeniu gospodarczym na parterze będzie miejsce na pralkę suszarkę i inne takie? :)

pozdrawiam :)

Witamy ,

wiesiek10 co do waszego pytania"Czy jeżeli przeniesiemy kotłownie za garaż czy w pomieszczeniu gospodarczym na parterze będzie miejsce na pralkę suszarkę i inne takie?"

Też mieliśmy taki pomysł , ale postanowiliśmy , że pralnio-suszarnia zrobimy nad garażem. Wyszło fajne pomieszczenie i nawet mamy miejsce na saunę. Zastanówcie się czy warto ganiać z praniem z góry na dół?

Pozdrawiamy :-)

Witam, nasza Rozeta jest z pojedynczym garażem powiększonym z tyłu o kotłownie. Pomieszczenie nad garażem jest bardzo duże, tak że my podzieliliśmy na pralnie i gabinet.

Jeżeli mogę coś doradzać to przy Rozecie z podwójnym garażem wogóle bym się nie zastanawiała nad zostawianiem pralni przy wiatrołapie, ponieważ wtedy wiatrołap jest bardzo mały. Nad garażem będzie miejsce na gabinet, pralnie a może nawet saunę:) - też by mi się marzyła....:)

Tylko rzeczywiście trzeba się zastanowić nad bieganiem z praniem po schodach.

Pozdrawiam i życzę udanych decyzji