Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy wszystkich sympatyków i budowniczych "Rozetki" :D Postanowilismy dołączyć do Waszego grona i dzielić się z Wami naszymi doświadczeniami z budowy - jeśli tylko będziecie mieli ochotę takowe z nami wymieniać!

Budowe zaczęliśmy pod koniec kwietnia (troszkę długo zjęło nam ujawnienie się :)) Na chwilę obecną mamy wylany strop nad parterem i czekamy na podmurówkę poddasza - ma to nastąpić w tym tygodniu. Jak dotąd nie mieliśmy zbyt dużych problemów z budową, choć jak sami wiecie zawsze "coś" wychodzi w trakcie. Kilka razy Wasze doświadczenia pomogły nam podjąć decyzję - dzięki!

Pozdrawiamy Wszystkich!

Aga i Staszek

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy wszystkich sympatyków i budowniczych "Rozetki" Postanowilismy dołączyć do Waszego grona i dzielić się z Wami naszymi doświadczeniami z budowy - jeśli tylko będziecie mieli ochotę takowe z nami wymieniać!

Budowe zaczęliśmy pod koniec kwietnia (troszkę długo zjęło nam ujawnienie się ) Na chwilę obecną mamy wylany strop nad parterem i czekamy na podmurówkę poddasza - ma to nastąpić w tym tygodniu. Jak dotąd nie mieliśmy zbyt dużych problemów z budową, choć jak sami wiecie zawsze "coś" wychodzi w trakcie. Kilka razy Wasze doświadczenia pomogły nam podjąć decyzję - dzięki!

Pozdrawiamy Wszystkich!

Aga i Staszek

Witam Was wszystkich.

Moje rozpoczęcie budowy trochę się przedłuża i Wam strasznie zazdroszcze jak przeglądam zdjęcia z budowy.

Ponieważ Nasze projekty sa w zasadzie takie same mam pytanie o ocenę zmiany mojego parteru.Mój dom ma wymiary 13,28 x 11,73 Wasz 13,88 x 10,63 .

Oto on :

http://img232.imageshack.us/img232/7858/dandysparterrq1.gif

Czy takie przestawienie pomieszczeń i ich usytuowanie się zmieszczą i nie stworzy się przez to zagracona klitka ?Jeśli chodzi o schody w wiatrołapie chciałabym drewniane otwarte.Mogę nawet przenieść kotłownie na tył garażu i przesto powiększyć wiatrołap i może znależć miejsce na zlikwidowaną spiżarnię ?

Co myślicie o tych zmianach ?

Pozdrawiam i prosze o więcej zdjęć.

Witajcie rozetowicze.

Po dlugich i ciężkich rozważaniach nad wyborem właściwego projektu zdecydowalismy się na rozetę z garażem dwustanowiskowym. Dzięki forum mogłem obejrzeć niektóre domy juz wybudowane. Dzięki szczególne Bodziowi, Darkisowi i Sailowi.Teraz dalsze kroki i decyzje. Może się uda i nie będzie ciężko.

• 2 weeks później...

aneta; nie wiem co planujesz na podaszu ale 2 lazienki na dole??? ja bym z 1 rezygnowal. Przy tak malej kuchni spizarnia to bedzie dobry pomysl.A moze ja wtedy troszke powiekszysz :)

wiatrolap wg mnie zdecydowanie za maly. Ja przyzwyczailem sie do tego ze w wiatrolapie sa szafki na buty + duze szafki na wierzchnie okrycia a u ciebie nie widze na to miejsca . Takie szafki to jest bardzo wygodne rozwiazanie

ile was kosztowal stan surowy otwarty; tzn robocizna wszelaka czyli takze kopanie dolu pod fundamenty...bez materialow? Przy jakiej powierzchni uzytkowej, jaki wariant rozety. Oczywiscie jakies info z tego roku , zalozenie ze ekipa robi wszystko nawet jak jej cos brakuje to sama jezdzi do hurtowni itd

mi za rozete z uzytkowym poddaszem z dwuwarstwowego (porothermu) o powierzchni 170m + garaz dwustanowiskowy 36 m i nad nim strych 20 m uzyt. zazyczyli 60 tys netto bez konstrukcji dachowej i polozenia dachu. Ekipa solidna tylko ta cena jakas chora. Moja rozeta zostala o 1,5 m wydluzona wzdluz kalenicy

No a moze u kogos konczy jakas fajna ekipa za 1,5 msc... w okolicach Trojmiasta

WITAM WSZYSTKICH ROZENTOWICZóW

Po długich i ciężkich bojach wszystko zostało dopięte.

Ostateczna wersja naszej Rozetki przedstawia się następująco:

1. Parter

*zamknięty podcień ogrodowy i wyjście na taras przez okno balkonowe 180x230

*kuchnia przeniesiona do pomieszczenia 1/3, a okna w jadalni pom. 1/4

powiększone do 120X180 zrozdzielone ,,słupkiem" 900

*wc połączone ze spiżarką w łazieneczkę

2. Podasze

*garderoba powiększona o łazienkę pom. 2/7

* nad garażem powstanie pokój wypoczynkowy - dołożyliśmy dwa okna dachowe

* wszystkie okna dachowe zmieniliśmy na 78x140

Ściany konstrukcyjne to beton komórkowy 24 plus 20 cm styropian

Niestety lipcowa aura spowodowała ,,mały" ok. 3 tyg. poślizg w rozpoczęciu inwestycji :oops: i jak się okazało to nie koniec niespodzianek.

Gazownia przysłała nam pisemko, w którym informuje nas, że nie jest wstanie określić terminu wybudowania i przyłączenia do sieci gazowej - ogrzewanie i cwu legło w gruzach. :oops: :evil: :oops:

Czy ktoś rozważał ogrzewanie swojego gniazdka pompą ciepła ??????

lub ma sprawdzone informacje na temat tego systemu.

Darek nasza Rozetka w stanie surowym z dachem to 62 tys. netto.

Pozdrawiam wszystkich

rAFAł

Edi,

cieszę się że rozpoczeliście wrescie budowę, teraz rozpoczął sie ten moment kiedy coś widać.

My już po cieśli. obecnie murarz kończy szczyty i bedzie robił ścianki działowe ... mam nadzieję ze nie bedzie tego robić cały miesiąc ... W połowie miesiąca mają wejść z dachówka. zdecydowaliśmy sie na miedzianego Robena. mam nadzieję ze będzie OK. Trochę zmieniliśmy na górze. Oddaliśmy kawałek naszej garderoby starszej córce dzieki temu bedzie miała wnękę 3x0,7m gdzie stanie zabudowana szafa na ubrania i książki. My natomiast swoją częśc otworzymy na sypialnie. likwidujemy także okno połaciowe w naszej sypialni i w pokoju starszej córki. Powiększamy więc okno z garderoby i dodajemy okno w zachodnim szczycie w pokoju córki. Uff ale sie rozpisałam... :D

dołożyłam kilka nowych zdjęć do albumu http://tomki4.fotosik.pl/albumy/193439.html

Rozemary, Bodzio, co u Was słychać?

serdecznie pozdrawiam

tomki

• 2 weeks później...

Halo witajcie Rozetowicze!

Coż, nasza mała Rozetka rośnie i rośnie. Troszkę późno się ujawniamy ale... Fajnie było poczytać Wasze opinie i porady, które niejednokrotnie rozjaśniły nam drogę :D Na razie rozgryzamy jak umieścić zdjęcia z naszej budowy, uzbierało się ich kilka!

Pozdrawiamy Wszystkich

Aga i Staszek

Witajcie,

Gratulujemy wszystkim rozpoczęcia budowy ... :D

Rzeczywiście sezon urlopowy i budowlany w pełni. U nas kończą kłaśc dachówkę. Czekamy na murarza aby skończył murowanie wewnątrz ścianek działowych. Właściwie to czekamy aby zaczął ... :evil: Podobno ma sie pojawić w najbliższym czasie.

Mamy też już wymurowane odrodzenie. Musimy tylko zdecydować czy robić metalowe czy drewniane sztachety ... i nie możemy sie zdecydować :(

Właściwie to cały czas musimy coś zdecydować, chyba już tym decydowaniem się zmęczyliśmy. Byliśmy nawet na krótkim urlopie, może dzieki temu bedziemy szbciej sie decydować. :-? :roll:

Edi, okna połaciowe zrobiliśmy 78/140 tylko w pralni i łzience nad garażem robimy mniejsze bo takie duże sie nie zmieściły, a w projekcie jest 78/160 innych wymiarów nie znalazłam.

wkleiłam kilka nowych zdjęć z dzisiejszej sesji do albumu

http://tomki4.fotosik.pl/albumy/193439.html

Rozemary, Bodzio co u Was słychać?

pozdrawiam serdecznie :D

Tomki śliczny ten wasz domek :))))))) Mój rośnie , ławy wylane i teraz idzie w górę. Ceramikę na cały dom już mamy, więźba zamówiona z dachówką jeszcze czekany . Na razie jest dyskusja na temat schodów betonowe czy drewniane.

Tomki poradzcie !!!!! Chodzi mi o przestrzeń pod schodami , chciałambym zrobić tam schowek, ale z wejściem z garażu , jak to wyglada z i salonu jak zamuruje ścianę ale tylko do połowy aby nie było efektu klatki schodowej. A teraz garaż ile macie okien i czy jest w miarę jasno? Pozdr

Edi, my także robimy schowek pod schodami z wejściem od garażu. Niestety nasz murarz nie zdążył jeszcze wymurować scianki od strony salonu. Mnie wydaje się że bedzie OK jakoś nie wyobrażam sobie otwartych schodów - zaraz widzę jak zbiera mi sie kurz i musze zasuwać po kontach z odkurzaczem :roll:

Jeszcze nie zdecydowaśmy się czy zrobimy barierkę czy może coś pogobnego do tego na zdjęciu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d409cdae1698770a.html

okna w garażu mamy dwa 90/90 i jest jasno chociaż są od strony wschodniej.

pozdrawiam :D

Edi, my także robimy schowek pod schodami z wejściem od garażu. Niestety nasz murarz nie zdążył jeszcze wymurować scianki od strony salonu. Mnie wydaje się że bedzie OK jakoś nie wyobrażam sobie otwartych schodów - zaraz widzę jak zbiera mi sie kurz i musze zasuwać po kontach z odkurzaczem :roll:

Jeszcze nie zdecydowaśmy się czy zrobimy barierkę czy może coś pogobnego do tego na zdjęciu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d409cdae1698770a.html

okna w garażu mamy dwa 90/90 i jest jasno chociaż są od strony wschodniej.

pozdrawiam :D

Mamy te same myśli hahha.... jednak likwidujemy jedno okno w garażu a wstawiamy drzwi na ogród . Pytanie o strop jaki daliście, ze zdjęć widać ,że zrezygnowaliście z lanego ? czy duża jest róznica cenowa między lanym a gotowym

Edi,

wydaje mi się że w projekcie też jest terriva a tylko przy schodach jest monolit. A może zmieniliśmy konstrukcję przy adaptacji ... nie pamiętam. Jaka różnica cenowa jest to nie mam pojęcia. :-?

U nas w garażu są dwa okna na ścianie wschodniej, natomiast z garażu jest wejście do kotłowni a tam drzwi na ogród.

Ja natomiast zastanawiam sie gdzie postawić telewizor w salonie, masz już jakiś pomysł ? :D Zaczynam powoli zastanawiać sie nad instalacją elektryczną i chyba dla świętego spokoju zrobię wszędzie gniazdka ... tylko co powie na to elektryk :-?

pozdrawiam serdecznie