edi13 28.08.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Tu jest problem ... dlatego właśnie robimy zabudowane schody bo praktycznie nie ma gdzie postawić telewizora i na tej ścianie najprawdopodobniej on wyląduje, obawiam się jednak, że światło będzie się bardzo odbijać , inna obcja róg koło kominka ale to sie okaże jak bądą mury. Jak kuchnia masz jakąś wizje ... My połączyliśmy gabinet także mam wiekszą przestrzeń, spiżarnie zastawiłam zawsze się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 28.08.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 początkowo też mial byc pod schodami, ale wtedy kanapa musiała by się znależć pod oknami a wtedy nie można bedzie patrzeć na ogród ... zastanawiamy się czy nie postawić pod oknem na takiej niskiej szafce ... ale czy dobraze mieć telewizor pod oknem? My także połączyliśmy kuchnie z gabinetem i zostawiliśmy spiżarkę. Planuję postawić lodówkę i zmywarkę przy ścianie wspólnej za śpiżarką. zlew pod oknem ale bliżej ściany niż pod oknem a kuchenkę naprzeciwko lodówki. lekko odgrodzić kuchnię od jadalni chcę półwyspem z barkiem. Mam nadzieję ze coś zrozumiałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 28.08.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Wszystko haha. U mnie miało być podobnie ale bez barku, ale przeforsowałam jak na razie na ściance od spiżarki słupek piekarnik, mikrofala , płyta 90 cm 5 palnikowa , pod oknem zlew ale gdzie postawie lodówkę ??? nie wiem tym bardziej że przyszłościowo chcę dużą z kostkarką 90 cm szer może uda mi sie wkleić zdjęcie kuchni która zawrócila mi w głowie ale niestety nie do mojego domu moze jedynie coś popatrze http://foto.onet.pl/g1brx,th44cg0to4xn,b1cq7,u.html#b1cq7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p001exp3 29.08.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jesteśmy kolejnymi osobami, które zdecydowały się na budowę tego przepięknego domku.Tydzień temu złożyliśmy do urzędu projekt z prośbą o wydanie pozwolenia na budowę. Obecnie prowadzimy rozmowy z kilkoma wykonawcami. Jeśli ktoś z Was byłby tak miły i zechciał się podzielić swoimi radami na co zwrócić uwagę przy tych rozmowach to będę wdzięczny. Pozdrowienia dla wszystkich Rozetowiczów. Wojtek i Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tech_nik 30.08.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jesteśmy kolejnymi osobami, które zdecydowały się na budowę tego przepięknego domku. Tydzień temu złożyliśmy do urzędu projekt z prośbą o wydanie pozwolenia na budowę. Obecnie prowadzimy rozmowy z kilkoma wykonawcami. Jeśli ktoś z Was byłby tak miły i zechciał się podzielić swoimi radami na co zwrócić uwagę przy tych rozmowach to będę wdzięczny. Pozdrowienia dla wszystkich Rozetowiczów. Wojtek i Aneta Witam w imieniu wszystkich Rozetowiczów! My jesteśmy na tym samym etapie, tzn. rozmawiamy z ekipami. Mamy już kilka rozmów za sobą Z najciekawszych to mogę napisać, generalny wykonawca do stanu deweloperskiego wycenił swoją pracę oraz materiały na 330-350tys. W tym momencie przestaliśmy szukać generalnych wykonawców:-) Zdecydowaliśmy się na wariant gospodarczy. Chcemy jeszcze w tym roku zrobić fundamenty + obsypanie piaskiem wewnątrz, żeby się uleżało przez zimę. W przyszłym roku już do góry na kredycie ile się da maksymalnie. Jak na razie znalazłem ekipę do zrobienia: wykopanie fundamenty (razem z tarasem), zazbrojenie, zalanie (beton z gruchy), wymurowanie fundamentów (razem z tarasem) - robocizna 4 tys. Muszę jeszcze przedzwonić w połowie września i dogadać się na konkretny termin, zobaczymy. Generalnie, robocizna za roboty murarskie do etapu dachu waha się od 30-40tys. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 31.08.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Jak za robociznę zero 4 tys to bardzo tanio biorąc okolice Poznania, Ja za zero płacę 7500 (bez tarasu i okolice Szczecin)z ociepleniem i nikt taniej nie chciał zrobić . Fakt,że te moje Władki robią bardzo dokładnie i jesteśmy zadowoleni .W przyszlości napewno jeszcze z nimi bedziemy wspólpracować - taras , ogrodzenie. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tech_nik 31.08.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Jak za robociznę zero 4 tys to bardzo tanio biorąc okolice Poznania, Ja za zero płacę 7500 (bez tarasu i okolice Szczecin)z ociepleniem i nikt taniej nie chciał zrobić . Fakt,że te moje Władki robią bardzo dokładnie i jesteśmy zadowoleni .W przyszlości napewno jeszcze z nimi bedziemy wspólpracować - taras , ogrodzenie. pozdr Ta ekipa jest pierwsza, która zaproponowała taką cenę, nawet nie negocjowałem. Robili u mojego sąsiada w zeszłym roku, jest zadowolony. Jak pisałem muszę jeszcze przedzwonić i potwierdzić termin. Z kilkoma ekipami też rozmawiałem i ceny wahały się właśnie do 8 tyś za stan zero. Co do ocieplenia fundamentów to postanowiłem, że sam się pobawię i ocieplę w wolnej chwili. Nie jest to jakaś tajemna wiedza żeby sobie nie poradzić Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekmi 02.09.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Pozwólcie że dołącze sie do dyskusji. Dopiero chce kupić projekt ROZETA, wg mnie rozkład pomieszczeń bardzo funkcjonalny. Rozważam jednak zmiany (z łazieni na górze mały pokój a z małej łazienki i garderoby na górze zrobić łazienke z wejściem z holu) Cóż potrzebuje dużo pokoi dla dzieci a łazienka 6.2 m2 powinna wystarczyć. Napiszcie czy ktoś rozważał takie korekty. I jeszcze jedno zamierzam budować w zasadzie za kredyt więc koszty musze ciąć gdzie sie da. Zasadniczo szukałem mniejszego domu ale pokoi potrzebuje dużo a Rozeta jest po prostu śliczna ( podobnie jak Dandys ale tu dach byłby bardzo kosztowny). Czy ktoś próbował zbudowac Rozete pomniejszoną (jak by tak z długości i szerokości po 0.3 lub 0.5 m zbrać to w rezultacie miejsca mniej o kilkanaście m2 ale funcjonalność bez zmian i dach mniejszy i wszystkiego mniej trzeba więc troche taniej, a proporcje domu by pozostały. Dzięku za wszelkie opinie (zwłaszcza te krytyczne bo to za droga zabawa aby wdrażać złe pomysły)slawekmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 04.09.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Pozwólcie że dołącze sie do dyskusji. Dopiero chce kupić projekt ROZETA, wg mnie rozkład pomieszczeń bardzo funkcjonalny. Rozważam jednak zmiany (z łazieni na górze mały pokój a z małej łazienki i garderoby na górze zrobić łazienke z wejściem z holu) Cóż potrzebuje dużo pokoi dla dzieci a łazienka 6.2 m2 powinna wystarczyć. Napiszcie czy ktoś rozważał takie korekty. I jeszcze jedno zamierzam budować w zasadzie za kredyt więc koszty musze ciąć gdzie sie da. Zasadniczo szukałem mniejszego domu ale pokoi potrzebuje dużo a Rozeta jest po prostu śliczna ( podobnie jak Dandys ale tu dach byłby bardzo kosztowny). Czy ktoś próbował zbudowac Rozete pomniejszoną (jak by tak z długości i szerokości po 0.3 lub 0.5 m zbrać to w rezultacie miejsca mniej o kilkanaście m2 ale funcjonalność bez zmian i dach mniejszy i wszystkiego mniej trzeba więc troche taniej, a proporcje domu by pozostały. Dzięku za wszelkie opinie (zwłaszcza te krytyczne bo to za droga zabawa aby wdrażać złe pomysły) slawekmi Musisz to przemysleć czy Ci się opłaci projekt około 2000 zł + adaptacja zmiany konstrukcyjne napewno ok 8 tys. jak nie więcej .Ja chciałam tylko przenieść kotłownie na koniec garażu to za tą zmianę projektant chciał 10 tys .Jak chcesz ciąć koszty to moim zdaniem bezsensu lepiej znaleść inny projekt. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tech_nik 04.09.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Pozwólcie że dołącze sie do dyskusji. Dopiero chce kupić projekt ROZETA, wg mnie rozkład pomieszczeń bardzo funkcjonalny. Rozważam jednak zmiany (z łazieni na górze mały pokój a z małej łazienki i garderoby na górze zrobić łazienke z wejściem z holu) Cóż potrzebuje dużo pokoi dla dzieci a łazienka 6.2 m2 powinna wystarczyć. Napiszcie czy ktoś rozważał takie korekty. I jeszcze jedno zamierzam budować w zasadzie za kredyt więc koszty musze ciąć gdzie sie da. Zasadniczo szukałem mniejszego domu ale pokoi potrzebuje dużo a Rozeta jest po prostu śliczna ( podobnie jak Dandys ale tu dach byłby bardzo kosztowny). Czy ktoś próbował zbudowac Rozete pomniejszoną (jak by tak z długości i szerokości po 0.3 lub 0.5 m zbrać to w rezultacie miejsca mniej o kilkanaście m2 ale funcjonalność bez zmian i dach mniejszy i wszystkiego mniej trzeba więc troche taniej, a proporcje domu by pozostały. Dzięku za wszelkie opinie (zwłaszcza te krytyczne bo to za droga zabawa aby wdrażać złe pomysły) slawekmi Musisz to przemysleć czy Ci się opłaci projekt około 2000 zł + adaptacja zmiany konstrukcyjne napewno ok 8 tys. jak nie więcej .Ja chciałam tylko przenieść kotłownie na koniec garażu to za tą zmianę projektant chciał 10 tys .Jak chcesz ciąć koszty to moim zdaniem bezsensu lepiej znaleść inny projekt. pozdr Zgadzam się z edi. Wszelkie zmiany w projekcie, szczególnie przesuwanie ścian nośnych i zmiana więźby dachowej są nie tylko kosztowne ale i ryzykowne. Lepiej znaleźć inny projekt, który bardziej odpowiada Twoim potrzebom. Szczególnie jeżeli chcesz zabrać po kilkadziesiąt centymetrów z długości i szerokości:-) Wszystko musi być przeliczone od nowa. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekmi 06.09.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 dom mi sie podoba i pewnie go wybiore.Nie wiem co miałoby kosztowac 10 000 przy zmianie położenia kotłowni, ale ostatnio ceny często mnie zaskakują.Na moje oko kocioł gazowy (np wiszący kondensacyjny lub zwykły i wymiennik wody dla cwu) to sie na ścianie w garazu mieści i żadnej przebudowy nie trzeba, a jak by ktoś chciał kocioł węglowy to sam tył garaż wzdłuż tylnej ściany - i wtedy przy duzym samochodzie może być kłopot bo dobrze byłoby oddzielić od garażu jakąś ścianką i na samochód może nie starczyć miejsca (wtedy albo wydłużenie garażu albo idziemy wprost i stawiamy kocioł w garażu przy ścianie bez oddzielania od reszty powierzchni (co nie każdemu pasuje). Ja pewnie też taki wariant wybiore a z kotłowni wg projektu zrobie spiżarke i powiększe wiatrołap. slawekmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekmi 06.09.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 sprawdzałem kocioł gazowy - w garażu odpada- przepisy ne pozwalają, musi być w osobnym pomieszczeniu, ta kotłownia z tyłu garażu to chyba jednak najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterix38 07.09.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 sprawdzałem kocioł gazowy - w garażu odpada- przepisy ne pozwalają, musi być w osobnym pomieszczeniu, ta kotłownia z tyłu garażu to chyba jednak najlepsze rozwiązanie. jESTEM ZASKOCZONY,ŻE JAKIS PROJEKTANT CHCIAŁ TAKIE PIENIĄDZE. jA JAK SIE ORIENTOWAŁEM TO ZA DOSTOSOWANIE OKOŁO 1300 pln ZA ZAPROJEKTOWANIE CZĘŚCIOWEGO PODPIWNICZENIA OKOŁO 700 ZŁOTCYH. MAM PROJEKTANTA, KTÓRY ZA OKOŁO 3000 pln ZAŁATWIA WSZYSTKO DO POZOWLENIA (CZĘŚĆ PAPIERÓW ZAŁATWIŁEM SAM) ORAZ ZMIANY WRAZ Z WYKONANIEM PROJEKTUY CZĘŚCIOWEGO PODPIWNICZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tech_nik 07.09.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 sprawdzałem kocioł gazowy - w garażu odpada- przepisy ne pozwalają, musi być w osobnym pomieszczeniu, ta kotłownia z tyłu garażu to chyba jednak najlepsze rozwiązanie. W takim razie zwróć uwagę na obliczenia więźby dachowej. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi13 12.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 WITAJCIE !!!! Jak ta wasze rozetki ? Tomki, rozemary ..... czekam na fotki u nas stan zero zamknięty , dzis ruszyli z murami MIŁEGO BUDOWANIA pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 17.09.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam wszystkich nowych Rozetowiczów U nas wrescie dach skończony. Zdjęcia bedą może jutro - muszę pojechać na działkę. Wydaje mi sie ze zmniejszanie o kilkadziesiąt centymetrów murów na szerokości i długości spowoduje więcej kłopotów niż oszczędności. My przenieśliśmy kotłownię na koniec garażu - uważam że to był bardzo dobry pomysł. Dzięki temu mamy większy wiatrołap a i kotłownia jest większa i można śmiało umiejscowić tam wszelkie gospodarcze szpargały, narzędzia itp. Ale nie obeszło się bez ponownego przeliczania więźby, komina itp. Architekt część rzeczy przygotował ale w praniu zawsze coś wyjdzie. Np. okazało się że po podniesieniu ścianki kolankowej o jedną cegłę nad kotłownią zmieszczą się tylko małe okna połaciowe. Niestety każda zmiana niesie za sobą jakieś konsekwencje i trzeba sie z tym liczyć. Edi, kuchnia boska ... Rozemary, Bodzio, jak budowy? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaWi 26.09.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witamy wszystkich budujących rozetę. Od dłuższego czasu śledzimy to forum, które jest naprawdę bardzo ciekawe. My również bardzo poważnie zastanawiamy się nad zakupem tego projektu. Wersja, która nam by pasowała to rozeta 2 w lustrzanym odbiciu. Jednak tak jak większość, chcielibyśmy wprowadzić trochę zmian. Największym minusem tego projektu to chyba ta mała kotłownia i dlatego chcielibyśmy przenieść ją na tył garażu, który zostałby odpowiednio powiększony. Zależy nam na tym aby po powiększeniu garażu zachować dwa oddzielne dachy - budynku i garażu- żeby się nie zlicowały. W przeciwnym wypadku powstałaby "stodoła" (bo będzie garaż dwustanowiskowy). Jeszcz mamy problem z oknami połaciowymi, chcielibyśmy maksymalnie je wyeliminować - najlepiej wszystkie. Nie potrafimy znaleźć rozwiązania z doświetleniem w łazience. Może ktoś również borykał się z takimi problemami, bardzo prosimy o radę. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterix38 26.09.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam Faktycznie jak dokładniej sie przyjrzec to kotłownia jest bardzo mała. My do naszej rozety wprowadzilismy kilka zmian o których pisali inni ale jedną z podstawowych jest wykonanie częściowego podpiwniczenia i przeneisienia tam kotłowni. Wejście zdecydowaliśmy się zrobic właśnie z kotłowni w oryginale do podpiwniczenia. Jezeli chodzi o likwidację okien połaciwoych to jest to pewien problem. Zlikwidowalismy dwa okna połaciowe w sypialniach na rzecz normalnych okien 90 w ścianie. Zamiast okien połaciowych możesz zastosować świetliki lub wykonać tzw jaskółki. Ale są za i przeciw przy jaskółkach trzeba zmienić konstrukcję więźby dachowej a dodatkowo zabezpieczyc utworzone w ten sosób kosze, rynny itp. Niestety coś za coś. Okno połaciowe w łazience nam nie przeszkadza (kompromis) pomimo tego, że jestesmy przeciwnikami okien połaciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaWi 27.09.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Dzięki Ci asterix38 za poradę. My chyba jednak też pójdziemy na kompromis i zostawimy okno połaciowe w łazience i pokoju, który jest naprzeciw łazienki. Tak jak Ty też chcemy wstawić okna na ścianie zachodniej. Najbardziej jednak zależało nam na normalnym oknie w łazience - wietrzenie zimą, śnieg na oknie i ciemno w łazience.My również przenosimy kuchnię do pokoju na parterze, podnosimy ściankę kolankową do 1,1 - 1,2m, i kotłownię chcemy przenieść za garaż. Zastanawiamy się również czy nie zlikwidować małej łazienki na poddaszu ale zdania są podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 27.09.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Witajcie, Miło, że coraz więcej osób buduje Rozetę. U nas wreście działa elektryk i murarze kończą ścianki działowe. My przenieśliśmy kotłownie na tył garażu i uważam że to była dobra decyzja. zresztą pisałam już o tym. Zlikwidowaliśmy małą łazienkę, duża będzie "małżeńską" a drugą łazienkę dla córek robimy nad garażem. Zlikwidowaliśmy tylko okno połaciowe w sypialni. Ale wstawiliśmy także okna od strony zachodniej. MaWi, My połączyliśmy połacie garażu i domu. Rzeczywiście jest długa ... Jeżeli chcesz tego uniknąć to tylko poprzez zmianę kąta nachylenia dachu nad garażem. Ale wtedy pomieszczenie nad garażem będzie chyba mniej atrakcyjne. Rozemary, Edi, Bodzio, jak postępy u Was? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts