Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie - jakie tynki planujecie u siebie?

Ja robię maszynowe, cementowo-wapienne. Przekonał mnie kierownik budowy twierdząc, że gipsowe są zbyt mało trwałe. Poza tym zbudowałem z silki na klej bez pionowych spoin i tynk tradycyjny, jako mocniejszy, jest tu wskazany. Co o tym myślicie?

Planuje tradycyjne. Z gipsowymi to są różne problemy miękkie, zbyt gładkie, wchłaniające zapachy. Ale wszystko zalezy jak ekipa położy.

Witajcie Rozetowicze

Mam dylemat czy okna w projekcie 78x160 nie są za duże ( za długie) czy wystarczająco jest doświetolne pomieszenie przy oknach 78x140.

Wiem, że najczęściej takie okna są stosowane. Czy ktoś z Was ma fakro z tym nowym nawiewnikiem. Ciekawy jestem jak to sie sprawdza.

Witaj !!!

My również mieliśmy taki dylemat i faktycznie w sklepie dziwili się że takie duże okna mamy ale zdecydowaliśmy się na 78x160 i jesteśmy tymi oknami zachwyceni.

Polecam z czystym sumieniem okna wg projektu, bo i tak po zamontowaniu na duże nie wyglądają. W czwartek będę na budowie to zrobię kilka zdjęć tylko napiszcie jak się je wkleja.

Pozdrawiam

A podnosiliście ściankę kolankową?

Pytanie - jakie tynki planujecie u siebie?

Ja robię maszynowe, cementowo-wapienne. Przekonał mnie kierownik budowy twierdząc, że gipsowe są zbyt mało trwałe. Poza tym zbudowałem z silki na klej bez pionowych spoin i tynk tradycyjny, jako mocniejszy, jest tu wskazany. Co o tym myślicie?

Planuje tradycyjne. Z gipsowymi to są różne problemy miękkie, zbyt gładkie, wchłaniające zapachy. Ale wszystko zalezy jak ekipa położy.

Jak najbardziej tradycyjne.

Witajcie Rozetowicze

Mam dylemat czy okna w projekcie 78x160 nie są za duże ( za długie) czy wystarczająco jest doświetolne pomieszenie przy oknach 78x140.

Wiem, że najczęściej takie okna są stosowane. Czy ktoś z Was ma fakro z tym nowym nawiewnikiem. Ciekawy jestem jak to sie sprawdza.

Witaj !!!

My również mieliśmy taki dylemat i faktycznie w sklepie dziwili się że takie duże okna mamy ale zdecydowaliśmy się na 78x160 i jesteśmy tymi oknami zachwyceni.

Polecam z czystym sumieniem okna wg projektu, bo i tak po zamontowaniu na duże nie wyglądają. W czwartek będę na budowie to zrobię kilka zdjęć tylko napiszcie jak się je wkleja.

Pozdrawiam

Tak daliśmy dwie cegły więcej niż zakłada projekt i dzięki temu zyskaliśmy piękne ustawne pokoje oraz sporo miejsca na strychu.Wejście na strych zrobiliśmy w garderobie powiększoną o łazienkę z której zrezygnowaliśmy tak więc wyłaz na strych nie psuje nam wnętrza.

Witajcie Rozetowicze

Witaj !!!

Pozdrawiam

Tak daliśmy dwie cegły więcej niż zakłada projekt i dzięki temu zyskaliśmy piękne ustawne pokoje oraz sporo miejsca na strychu.Wejście na strych zrobiliśmy w garderobie powiększoną o łazienkę z której zrezygnowaliśmy tak więc wyłaz na strych nie psuje nam wnętrza.

W sumie z tym wejściem na strych to niezły pomysł. Muszę to rozważyć. Dzięki za podpowiedź.

Witajcie!

Tomi - podnosiliście ściankę kolankową o wysokość dwóch pustaków (ok.50 cm )? Pytam, bo cały czas się z żoną wahamy czy podnosić o jeden pustak, czy o dwa.Obawiamy sie trochę czy przy dwóch nie bedzie cośkolwiek za wysoko.

Następne pytanie do wszystkich:ile macie lub planujecie mieć okien połaciowych w "lotniskowcu" nad garażem i kotłownią - my wahamy się między dwoma a trzema.Tu obawiamy się ,że przy dwóch będzie za ciemno.

Witaj MaWi

Faktycznie podnieśliśmy o ok. 50cm i nie żałujemy a za wysoko nie mamy ponieważ i tak podwieszaliśmy sufity a dzięki temu, że daliśmy dwie więcej u dzieciaków w pokojach można pięknie ustawić narożnikowe biurka a przy wysokości jaka jest w projekcie jest ni w kij ni w oko z ustawieniem czegokolwiek pod ścianką bo automatycznie załamanie jest niżej.A tak pod oknem pięknie mogą stać biureczka i mają naturalne światło z okien dachowych. U nas na osiedlu na ok 50 domów pewnie z 5 nie podwyższyło sobie tej ścianki specjalnie jeździliśmy i sprawdzaliśmy.

Witajcie,

my podnieśliśmy o 1 pustak ,a pod skosami planujemy ustwić łóżka i przy tej wysokości idzie swobodnie wstać. Też baliśmy się , że dając 2 pustaki więcej dom zmieni wygląd. A tak jest ok!

co do okien nad garażem zrobiliśmy dwa okna na ścianie szczytowej , mamy nadzieję ,że wystarczy - okaże się w "praniu". :wink:

pozdrowienia dla wszystkich rozetowiczów :D

IWONAARTUR:

Witajcie,

my podnieśliśmy o 1 pustak ,a pod skosami planujemy ustwić łóżka i przy tej wysokości idzie swobodnie wstać. Też baliśmy się , że dając 2 pustaki więcej dom zmieni wygląd. A tak jest ok!

co do okien nad garażem zrobiliśmy dwa okna na ścianie szczytowej , mamy nadzieję ,że wystarczy - okaże się w "praniu".

pozdrowienia dla wszystkich rozetowiczów

He - to tak samo jak my. Nad garażem będzie u nas sala bilardowa, więc połaciowych okien nie chcieliśmy, żeby niepotrzebnie nie rozświetlać tego pomieszczenia.

A podniesienie ścianki kolankowej nie zmienia zasadniczo wyglądu budynku.

Pozdrowionka.

Każdy z budowalńców to jak artysta ma sowje sposoby i zasady i trzeba nad nimi nieźle pracować by chcieli cos zmienić. ja chciałem lać z gruchy a oni nie będą robili sami. Natomiast wynegocjowałęm u nich na chudziaku zbrojenie fi 6. zobaczymy jak będzie dalej.

Mam pytanie na jakiej wysokości od chudziaka robiliście okna?

U mnie odległość okna od chudziaka to 97cm, ale mam przewidziane 17cm posadzki na gotowo.

Podniosłem sobie tylko okna w kuchni, żeby zintegrować parapety z blatem, który ma być na wysokości 90cm.

Przy okazji pytanie: jak zamierzacie ocieplić poddasze użytkowe? Mnie kierbud namawia na wełnę 15cm i kolejne 5cm w stelarzu. Mówi też, że na dużych powierzchniach dobrze jest dawać płytę gipsowo-kartonową podwójnie, żeby sufit nie pękał.

Pozdro,

Wojtek.

Nie zastanawiałem się głębiej nad grubością ocieplenia ale napewno te 15 + 5 to minimum. Ja planuję nad garażem iść skosem i ocieplić 20+5 lub 15+10 zalezy jak wyjdzie. Natomiast nad częścia mieszkalną to w skosach 15+5 apodłoga strychu dodatkowo 10 lub 15.

Co do płyt to też słyszałem o podwójnym układaniu. Podobno ma to zabezpieczyć przed pękaniem. Wydaje mi się, że to nie jest pewne. Moi znajomi mają po jednej warstwie i już jakiś czas mieszkają i nic im się nie dzieje.

Witam,

Czy ktoś z Was może pokusił się o zrobienia zestawienia materiałów potrzebnych do budowy tego domu? Za jakiekolwiek informacje odnośnie takiego zestawienia materiałów (może być cokolwiek - stan 0, stan surowy otwarty/ zamknięty...) będę bardzo wdzięczny!

Z góry dziękuję

Witaj

Z tymi materiałami to może być problem bo każdy coś zmieniał.

Ja robiłem głębokość posadowienia 1,20 m;szerokość ław 60 cm; szerokość ścian fundamentowych 30 cm; garaż wydłyżony o 1 m; ściana fundamentowe w osi 2, beton B20

i Tak wyszło:

ławy fundamentowe - 24 m3

ściany fundamentowe - 21m3

chudziak - trudno policzyć - robili sami

dysperbit 5 x 20kg

Styrodur 5 cm - 60 m2

Folia kubełkowa - 70 mb

folia 40 cm pod pustaki - 100 mb

Gwoździe 20 kg (70 i 100)

Deski szalunkowe - 7 m3

Kołki do szalunków - 200 sztuk

Stemple - około 300 sztuk