rozemary 14.09.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Rozetowicze, jakie kosztorysy za domek otrzymaliście, pytam przede wszystkim tych, którzy budowę zlecają firmie?Pierwszy ewentualny wykonawca wycenił swoją pracę na 174 tyś. za stan surowy otwarty ( z dachem bez okien), naszym zdaniem to szaleniec jakiś chyba, ale może się mylimy.Wszystkich, którzy przebrnęli już przez umowę z wykonawcą na budowę ROZETY proszę o jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robjar 19.09.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam.Rozeta jes bardzo ładna ,.Dołączam sie do pytania -Jaki kosztorys za stan suroey zamknięty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio77 20.09.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 cześć wszystkim, ja wybór projektu (utwierdzam się w przekonaniu że słuszny) mam za sobą. Na dniach odbieram pozwolenie na budowę i w tym roku planuję zrobić fundamenty. A propos cen rozmawiałem z kilkoma wykonawcami (małe firmy) i stan surowy - fundamenty, podłogi na gruncie, mury, płyta nad parterem, dach z pokryciem - wyceniali od 24-30 tyś zł + materiały. Zrobiłem kilka małych przeróbek : 1. na parterze zamiast spiżarki i Wc jedna większa łazienka2. garaż 1 i 1/2 tj. pośredni między jedno a dwustanowiskowym i wydłużony o 80 cm. 3. pom. gospodarcze przedłuzone o 50 cm do garażu 4. na piętrze w dwóch pokojach zamiast okien połaciowych okna na ścianie frontowej (nad kuchnią) to na razie tyle, reszta może wyjdzie w trakcie budowy. czy ktoś już rozpoczął budowę ? może jakieś zdjęcia, uwagi ? pozdrawiam Bodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 20.09.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Bodzio, jesteś szczęściarzem, już odbierasz pozwolenie, my ciągle w papierach. Widzę, że zmiany w projekcie mamy bardzo podobne. Cieszę się, że zaczynasz pierwszy,liczę na podpowiedzi. Niestety nam nie uda się zacząc w tym roku i to nawet nie kwestia papierów ale braku ekip - wszystkie polecane są wolne dopiero na wiosnę. Ciekawa jestem, czy zmieniasz coś w elewacji, nam ten niebieski dach nie do końca odpowiada? Wszystkich ludzi dobrej woli, budujących Rozetę także proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio77 20.09.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Rozemary, szczęściarzem to będę jak skończę przynajmniej stan surowy. Kolory to sprawa drugorzedna, mój dach będzie prawdopodobnie z dachówki w kolorze "kasztan", jak się posunę do przodu to cos napisze , hejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jobson 26.12.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witam,Zastanawiam się nad Rozetą. Bardzo ładny domek i funkcjonalny. Chciałbym jednak zobaczyć go w realu. Może macie fotki. Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 27.12.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witaj Jobson,my zaczelismy w listopadzie i na razie tylko stan zero. Od marca ruszamy dalej, może Bodzio 77 lub Przemo+ podrzuciliby trochę zdjęc, sama jestem bardzo ciekawa, jak ten domek wygląda w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
focus123 28.12.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 poszukuję osób, które budują lub będą budować dom Rozeta: http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=opis&id=3994 szukam wszelkich informacji na temat tego domu, gdyż wybór projektu zawęziłem do dwóch: właśnie Rozeta i Wiosenny z MG Projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/wiosenny/index.php jeden z tych domów chcemy wspólnie ze znajomymi wybudować w zabudowie bliźniaczej. chcemy rozpocząć wiosną lub latem, w zależności, jak uda nam się załatwić formalnośći. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
focus123 29.12.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 witam; właśnie znalazłem Wasz wątek o Rozecie....jestem zainteresowany zakupem tego projektu i chciałbym zapytać osoby, które już go kupiły o wymiary (po podłodze) poszczególnych pomieszczeń na dole i na górze. Czy ktoś z Was dysponuje juz może jakimiś zdjęciami z realizacji? dziękuje i pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 29.12.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam, Właśnie kupiliśmy Rozetę i zamierzamy rozpocząć budowę na wiosnę w okolicach Warszawy. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności w urzędach. W samym projekcie zrobimy kilka zmian. Będziemy budować odbicie lustrzane i z garażem dwustanowiskowym. Kotłownie przenosimy na tył garażu dzieki temu powiększy się wiatrołap. Likwidujemy także pokój na parterze gdzie przeniesiemy kuchnię i powiększymy jadalnie i taras. W salonie będzie jedno duże okno zamiast dwóch. Na górze likwidujemy małą łazienkę i powiększamy garderobę. Druga łazienka będzie nad garażem. Bardzo miło wspominamy współpracę z projektantem - p. Marcinem z Domeny - praktycznie na każde nasze pytanie otrzymaliśmy bardzo szczegółowe odpowiedzi. I tutaj nieśmiała prośba do budujących Rozetę o jakieś fotki ... Pozdrawiamy Rozetkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 02.01.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Właśnie kupiliśmy Rozetę i zamierzamy rozpocząć budowę na wiosnę w okolicach Warszawy. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalności w urzędach. W tym tygodniu projekt trafi do adaptacji. W samym projekcie zrobimy kilka zmian. Będziemy budować odbicie lustrzane z garażem dwustanowiskowym. Kotłownie przenosimy na tył garażu dzieki temu powiększy się wiatrołap. Likwidujemy także pokój na parterze, gdzie przeniesiemy kuchnię i powiększymy jadalnie i taras. W salonie będzie jedno duże okno zamiast dwóch. Na górze likwidujemy małą łazienkę i powiększamy garderobę. Druga łazienka będzie nad garażem. Bardzo miło wspominamy współpracę z projektantem - p. Marcinem z Domeny - praktycznie na każde nasze pytanie otrzymaliśmy bardzo szczegółowe odpowiedzi. Projekt jest bardzo śliczny w swojej prostocie i furnkcjonalności. Długo zastanawialiśmy się nad Rozetą braliśmy również pod uwage Dandysa ale przeważyły zalety Rozety. W Dandysie na górze jest zadużo skosów mało ustawne pokoje i bardzo kosztowny dach. Pozdrawiamy Rozetkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 02.01.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witaj tomki 4,cieszę się, że kolejna osoba doceniła walory Rozety, my budujemy na Pomorzu i także odbicie lustrzane.Myślałam również nad zamianą dwóch okien w salonie na jedną witrynę - ciekawa jestem jakie rozmiary tego okna planujecie- ale wciąż nie mogę podjąć ostatecznej decyzji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 02.01.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witaj Rozemary, My też zastanawiamy się nad rozmiarem okna w salonie myślimy około 2,5 m x 1,5 m , ale jutro mamy spotkanie z architektem w celu adaptacji projektu i wspólnie zastanowimy się nad rozmiarem tego okna. Napisz na jakim etapie budowy jest Twoja Rozeta, może masz zdjęcia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 02.01.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witaj Rozemary, My też zastanawiamy się nad rozmiarem okna w salonie myślimy około 2,5 m x 1,5 m , ale jutro mamy spotkanie z architektem w celu adaptacji projektu i wspólnie zastanowimy się nad rozmiarem tego okna. Napisz na jakim etapie budowy jest Twoja Rozeta, może masz zdjęcia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 02.01.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Tomki 4,niestety nie mam jeszcze żadnych ciekawych zdjęc, my rozpoczęliśmy budowę dopiero w listopadzie i jesteśmy na etapie stanu zerowego. Wykonawca zacznie dalsze prace dopiero w marcu, stan surowy otwartyz dachem przewiduje na maj-czerwiec, Może do tego czasu opanuję sztukę wklejania zdjęc i coś podrzucę. Jestem bardzo ciekawa, co doradzi Wam projektantka,ja myślałam o nieco większym oknie takim na 60cm od podłogi, ale nie wiem czy to będzie funkcjonalne. Kusi mnie ładny leśny widok za oknem od strony południowej, ale z drugiej strony nie wiem gdzie wcisnąc telewizor. W projekcie mam przy schodach, ale tam wolę miec jakies siedzisko z widokiem na ogródek, no i nie wiem co robic. Zyczę Wam szybkich i trafnych decyzji bo ja do końca budowy to się chyba zamęczęPozdrawiam Aha, na pewno zrezygnujemy z niebieskiego dachu jak w projekcie, aż tak odważni nie jesteśmy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 02.01.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Rozemary, Nam cały czas chodzi po głowie okno 2,5 - 2,70 x 150 na wysikości 80 cm. My także mamy widok na południe wprawdzie nie na las tylko sąsiednie działki. Masz rację, że fajnie byłoby siedzieć przodem do okna, ale co z tym tv!? Teraz i my mamy na kolejne pół nocy zgryz. Napisz proszę jakie planujesz schody - otwarte, pół otwarte (tzn dół murowany a góra otwarta) czy całe zamurujesz, to jest nasz kolejny problem . Ciekawi też jesteśmy czy zmieniłas wymiary zadaszonej części tarasu. My planujemy poszerzyc go do 2-2,4m. obawiam się, że szybko od p. architekt nie wyjdzemy ... pozdrawiam PS U nas także niebieski dach odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 03.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witaj Tomki 4, widzę, że z Was jeszcze większe nocne Marki ode mnie. Co do schodów to jest to jedna z nielicznych kwestii, które nie budzą naszych wątpliwości- będą całe zamurowane. Mamy dwójkę dzieci z ich rozlicznymi towarzyskimi przyległościami i nie wyobrażamy sobie tych przemarszy o różnych porach dnia przy "otwartej kurtynie". Tarasu nie pogłębiamy kosztem pokoju- trochę nam szkoda powierzchni,zmieniliśmy jednak jego kształt tak, że zachodzi trochę na ścianę południową i skręca na zachodnią - tą od jadalni. W kuchni mam zamiar dodac jeszcze jedno okno na prostopadłej , zachodniej ścianie chcę pod nim postawic stół taki na szybki posiłek bez celebracji,poza tym wydaje mi się, że jak wejdę do domu z wiatrołapu to będzie przestrzenniej z tym oknem i jaśniej. Nie podoba mi się kuchnia od północy- jestem strasznie światłolubna. Wciąż się zastanawiamy nad tym czy zamknąc tą kuchnię całkiem, czy tylko częściowo. Mam teraz prawie otwartą i trochę mnie to zmęczyło. Nasz architekt sugrerował jeszcze dodatkowe okna w sypialni na piętrze i w pokoju naprzeciwko niej - na ścianie zachodniej domu i rezygnację z okien połaciowych w tych pokojach. Nie zdecydowaliśmy się przy adaptacji, ale można podobno jeszcze dokonac takich zmian w trakcie budowy. Napiszcie proszę o pomysłach Waszej p. architekt, może to rzuci jakieś światło na wiele różnych naszych wątpliwości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 03.01.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Rozemary, Niestety ostatecznej decyzji jakie okna niepodjeliśmy. Na ścianie południowej chceny mieć 2,5 - 2,7 x 1,5 to zalezy jeszcze od tego jaki wymiar jest bardziej "typowy", w jadalni 1,5 - 1,8x1,5. Problem mamy z wielkością okien wychodzacych na taras. Napewno nie bedziemy robic przesuwanych, chyba jedno skrzydło zamkniemy na stałę tylko drugie bedzie otwierane do wewnątrz. Zastanawiamy się także nad oknem w kuchni. Nie bedziemy robić okna na wprost wiatrołapu. Chcemy zrobić jedno duże od północy. Naszym problemem jest wysokość okna i na jakiej wysokości je umieścic. Napisz proszę jak zaplanowałaś. Czy myślałaś juz o wielkości okien w sypialniach od strony zachodniej? Nasza p. architekt zaproponowała na 1,5x1,5, ale naszym zdaniem to ciut przydużo. Zastanawiam się także czy w sypialni od południa jednak to okno nie zabierze ściany, na której można by coś postawic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozemary 04.01.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Tomki 4, w kuchni okna zostawiamy na projektowanej wysokości, zrobimy parapet z blatu kuchennego, zlewozmywak planuję trochę z boku okna, więc bateria nie powinna przeszkadzać. Co do okien na górze nie podjęliśmy jeszcze decyzji, czy je robić - nie rozwazaliśmy jednak nigdy takich szerokich. Uważamy, że 1,2 x1,5 będą wystarczające - tam przecież nie ma zbyt dużo miejsca.Ostatnio skłaniamy się ku drzwiom tarasowym przesuwanym, ale ostatecznie decydujące będą możliwości finansowe. Jaką kuchnię planujecie- otwartą, zamkniętą- jesteście już zdecydowani? My swoją na pewno powiększymy o ten ciąg mebli kuchennych wyrysowanych w projekcie, gdy kuchnia jest w jadalni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 05.01.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Rozemary, Ja także chciałabym mieć parapet - blat kuchenny, mam tylko nadzieje że nie bede musiała dopasowywać wysokości szafek do okna ... Te okna to prawie spać nie daja. Ostatnia koncepcja to likwidacja polacówki w naszej sypialni i okno od zachodu, natomiast w sypialniach dziewczynek zostawić jak jest. Wczoraj pojawiła sie nowa koncepcja okna w jadalni - może zrobić duże na granicy kuchni i jadalni. Wtedy w jadalni zmiesciłaby sie jakaś komoda, kuchnia byłaby doswietlona od zachodu i wchodzac do domu byłby widok na okno ... Kuchnia ma być zabudowana od jadalni czymś w rodzaju wyspy lub barku (zależy od finansów) tak aby optycznie zrobić podział i zyskać jescze jakiś blat - miejsce żeby przysiąść. Kuchnia naszczęście jest jakby ustalona - zobaczymy jak bedzie przy wybieraniu szafek... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts