Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety niewiele mogę pomóc, bo nie mam piwnicy. Ale pamiętam jak rozważaliśmy z kierbudem budowę piwnicy i powstało wtedy pytanie o kominek - stwierdził wówczas kategorycznie, że strop tego nie wytrzyma i koniecznie trzeba go będzie podeprzeć - choćby tylko podciągami, ale trzeba.

Pozdrawiam,

Wojtek.

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Bardzo podoba nam się projekt Rozeta. Czy ktoś może buduje ten dom w woj. dolnosląskim, opolskim, wielkopolskim? Zalezy nam, aby na żywo zobaczyć "na żywo" choć elewację. Będziemy wdzięczni za odpowiedź. K&A

Witam !!!

My wybudowaliśmy rozetkę w wielkopolskim pod poznaniem i nie ma problemu żeby zobaczyć a gdzie i jak to możemy się umówić

Witam Tomi

a czy ja mogłabym również umówić się jakoś w weekend ewentualnie na obejrzenie Rozetki,

z Łodzi do Poznania nie jest az tak daleko dla nas, a poza tym jakoś w łodzkim rozetki nikt nie budował, mój adres @ [email protected],

z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam !!!

Myślę,że nie powinno być problemu odezwę się ok piątku

Pozdrawiam

Niestety niewiele mogę pomóc, bo nie mam piwnicy. Ale pamiętam jak rozważaliśmy z kierbudem budowę piwnicy i powstało wtedy pytanie o kominek - stwierdził wówczas kategorycznie, że strop tego nie wytrzyma i koniecznie trzeba go będzie podeprzeć - choćby tylko podciągami, ale trzeba.

Pozdrawiam,

Wojtek.

Dzięki. Ale nie chodziło mi o komin od kominka tylko z kotłowni (pomieszczenia obok garażu) niestety zrezygnowaliśmy z piwnicy z uwagi na warunki gruntowe i oczywiście kasę.

Pozdrawiam,

Wojtek.

Dzięki. Ale nie chodziło mi o komin od kominka tylko z kotłowni (pomieszczenia obok garażu) niestety zrezygnowaliśmy z piwnicy z uwagi na warunki gruntowe i oczywiście kasę.

He, mi też chodziło oczywiście o komin a nie o kominek (niefortunne przejęzyczenie). Skoro nie masz jednak piwnicy to nie bardzo rozumiem o co chodzi ze wzmocnieniem stropu?

Pozdrawiam,

Wojtek.

Pozdrawiam,

Wojtek.

He, mi też chodziło oczywiście o komin a nie o kominek (niefortunne przejęzyczenie). Skoro nie masz jednak piwnicy to nie bardzo rozumiem o co chodzi ze wzmocnieniem stropu?

Pozdrawiam,

Wojtek.

W projekcie komin z kotłowni posadowiony jest na płycie stropowej. Pytanie czy płyta wytrzyma ciężar komina nie będzie pękać. Przy założeniu, że strop cały jest monolit. Zasięgałem opinii i róznie mówią. Widziałem, że niektórzy Kier bud. każą robic fundament i zaczynaja od samego dołu.

Witam Wszystkich,

przymierzamy się do budowy Rozety (z podwójnym i przedłużonym garażem) w woj. łódzkim,początek jesień tego roku

byłoby super móc ja obejrzeć (w wersji z pojedyńczym lub podwójnym garażem) nawet tylko z zewn., czy ktoś w tym samym województwie ją buduje-będę bardzo wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam,

PS wpisy na tym forum pozwoliły nam podjąć decyzję że jednak rozeta (po tysiacach innych przejrzanych projektach), dzięki za wszelkie informacje

Hej!

Nasz projekt to nie 100% Rozeta, ale bardzo podobny. Budujemy w Rąbieniu. Mamy już więźbę, więc coś tam można już zobaczyć. Zapraszamy.

W oryginalnej Rozecie kominek jest przewidziany na środku ściany. My go przesuwamy pod górny bieg schodów, który niestety jest widoczny. Dlatego nie bardzo wiemy, jak wykonać obudowę, żeby to ładnie wyglądało.

Jeśli ktoś z Was wstawił kominek pod schody, to chętnie zobaczę to rozwiązanie.

Z góry dziękuję[/img]

Witajcie Rozetowicze

Ile weszło Wam m2 klinkieru na kominy?

Jakie wyłazy dachowe macie zainstalowane?

Jaki system przesuwania zastosowaliście w swoich oknach tarasowych?

Dobrzy ludzie mi podpowiedzieli, żeby się nie bawić w wyłaz dachowy, bo można wyjść przez Fakro (podobno skrzydło się wyjmuje rach-ciach). Uwierzyłem i nie robię. Czas pokaże, czy to mądry pomysł.

Drzwi na taras zamówiliśmy harmonijkowe tzn. takie, które można otworzyć w całości na jedną stronę. To się chyba nazywa System330, ale nie jestem pewien.

Całe drzwi podzielone są na trzy skrzydła:

- lewe można otworzyć samo, jako normalne drzwi,

- po otwarciu środkowej klamki całe jadą na prawą ścianę.

Jeszcze ich nie mamy - będą pod koniec września.

Witajcie Rozetowicze

Ile weszło Wam m2 klinkieru na kominy?

Jakie wyłazy dachowe macie zainstalowane?

Jaki system przesuwania zastosowaliście w swoich oknach tarasowych?

Dobrzy ludzie mi podpowiedzieli, żeby się nie bawić w wyłaz dachowy, bo można wyjść przez Fakro (podobno skrzydło się wyjmuje rach-ciach). Uwierzyłem i nie robię. Czas pokaże, czy to mądry pomysł.

Drzwi na taras zamówiliśmy harmonijkowe tzn. takie, które można otworzyć w całości na jedną stronę. To się chyba nazywa System330, ale nie jestem pewien.

Całe drzwi podzielone są na trzy skrzydła:

- lewe można otworzyć samo, jako normalne drzwi,

- po otwarciu środkowej klamki całe jadą na prawą ścianę.

Jeszcze ich nie mamy - będą pod koniec września.

Dzięki za info. O tym rozwiązaniu z oknem nie myślałem. A jak ze szczelnością będzie? Tych uszczelek to jest troszke.

Co do wyłazu oczywiście przez każde okno połaciowe możesz wyjść tylko musi zrobić większą komunikację dachową, pozbywasz się oświetlenia (częściowego) na stryszku i elementu przewietrzania.

Witam,

Bardzo podoba nam się projekt Rozeta. Czy ktoś może buduje ten dom w woj. dolnosląskim, opolskim, wielkopolskim? Zalezy nam, aby na żywo zobaczyć "na żywo" choć elewację. Będziemy wdzięczni za odpowiedź. K&A

Witam !!!

My wybudowaliśmy rozetkę w wielkopolskim pod poznaniem i nie ma problemu żeby zobaczyć a gdzie i jak to możemy się umówić

Witam Tomi

a czy ja mogłabym również umówić się jakoś w weekend ewentualnie na obejrzenie Rozetki,

z Łodzi do Poznania nie jest az tak daleko dla nas, a poza tym jakoś w łodzkim rozetki nikt nie budował, mój adres @ [email protected],

z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam !!!

Myślę,że nie powinno być problemu odezwę się ok piątku

Pozdrawiam

http://images39.fotosik.pl/5/477b9d880c9f88bam.jpg

• 2 weeks później...
Witam,

Kochani może wy powiecie na jakiej wysokości jest w waszej Rozecie okno w kuchni przed posackami. Ja mam na 96cm i chyba za nisko .

Dziękuję i pozdrawiam.

My sobie ustaliliśmy okno na wysokości 90cm od gotowej posadzki, a posadzka ma razem prawie 18cm (10cm styropianu, 6 wylewki i prawie 2 wykończenia). Czyli przed wylewkami mieliśmy 108cm, ale być może u Ciebie nie ma potrzeby dawania aż 10cm styropianu pod wylewkę.

Pozdrawiam,

Wojtek.

Witajcie Rozetowicze !

Czy ktoś budował, buduje Rozetę w woj. zachodniopomorskim lub ościennym. Jeśli tak, to czy wpuści za progi niezdecydowanych acz zauroczonych projektem tego domku. Żona i ja będziemy wdzięczni. Mój e-mail [email protected]

Z góry dziękuję i pozdrawiam, życząc wszystkim budującym szybkiego zakończenia prac i samych szczęśliwych chwil w nowym domku.

edi-k

Witam wszystkich, którzy wybudowali bądż budują rozetę

mamy już kupiony projekt rozeta 2, w którym będą zmany jakie wykonuje większość budujących czyli pomieszczenie gospodarcze na tyle garażu,

chcemy też powiększyć garderobę przenosząc łazienkę nad garaż,

mam jeszcze problem z łązienką na dole, bo chciałabym żeby był w niej prysznic-potrzebny jeśli przyjadą goście i będą spać na dole, ale spiżarnia jest dla mnie bardzo ważna - stąd pomysł przeniesienia jednego z tych pomieszczeń do pomieszczenia, które powstanie z przestrzeni pod schodami i części pomieszczenia gospodarczego

nadal mam obiekcje i nie mogę się zdecydować :(

jednakże cieszę się, że znalazłam to forum, bo bardzo już dużo się z niego dowiedziałam

pozdrawiam wszystkich

zielonogórzanka

Witaj w gronie Rozetowiczów. Fajnie, że można wymieniać doświadczenia jednakże nawet wtedy pojawiają się inne uwarunkowania, które wymagają zmian. My wydawało się, że przemyśleliśmy wszystkie aspekty ale niestety tylko nam się wydawało. Sa dyskusje z budowalńcami, oni mają sowje wizje i czsami nei przemyślisz lub nie zdążysz przemyśleć a oni już zrobili. I wtedy jest klops i myślenice co zrobić. Oczywiście w trakcie prac zmini się koncepcja budowy czy też zagospodarowania i wtedy też mogą pojawić się dyleamty. Ale ogólnie proces budowalny to wyzwanie i przyjemność aczkolwiek niektórzy go opisują jak swoją traumę.

Ale zagospodarowanie pomieszczenia pod schodami jest jak najbardziej trafne. Pragnę zwrócić uwagę, abyś zwróciła uwagę i obniżyła w tej części ścianę fundamentową, zyskasz na wysokości.\

W realu zaprojektowana spiżarnia jest drastycznie mała wiec wydaje się sensowane połączenie z łazienką i wstawienie kabiny.

Garderoba połączona z łazienką. Dwie łazienki to wystarczająco - oczywiście to jest moje zdanie.

Jak niezależy Ci na dużym pomieszczeniu nad garażem to rozważ zmiane modelu schodów.W części pomiesczenia nad garażem można zrobić stopnicę i cofną do niego trochę ściankę z wejściem.