MaWi 22.09.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witajcie ! Asterix-masz 1000% racji.Nam się też wydawało,że mamy wszystko przemyślane , a tu budowlańcy się pośpieszyli i zrobili spocznik schodów trochę za nisko ,pomieszczenie pod schodami zaczęli zamurowywać itp,itd. Część z tego udało się "odkręcić",a część niestety nie i trzeba teraz kombinować co dalej z tym zrobić.Powoli zamykamy stan surowy, więc już trzeba się pogodzić z niektórymi rzeczami. Najbardziej nas wkurza,że tyle kasy kosztuje budowa,a z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić że nie będzie tak jak by się chciało mieć. Jako ciekawostkę mogę napisać że ostatnio polecany na "białej liście trójmiejskiej" hydraulik zrobił nam jeden z pionów kanalizy w szafie suwanej która będzie w wiatrołapie .Miał w ręku projekt i jakoś mu tak wyszło-pomyliły się strony.Od kilku miesięcy jedzie do nas to obejrzeć i nie może dojechać(umawia się i oczywiście nie pojawia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ECS 22.09.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam Wszystkich, przymierzamy się do budowy Rozety (z podwójnym i przedłużonym garażem) w woj. łódzkim,początek jesień tego roku byłoby super móc ja obejrzeć (w wersji z pojedyńczym lub podwójnym garażem) nawet tylko z zewn., czy ktoś w tym samym województwie ją buduje-będę bardzo wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam, PS wpisy na tym forum pozwoliły nam podjąć decyzję że jednak rozeta (po tysiacach innych przejrzanych projektach), dzięki za wszelkie informacje Hej! Nasz projekt to nie 100% Rozeta, ale bardzo podobny. Budujemy w Rąbieniu. Mamy już więźbę, więc coś tam można już zobaczyć. Zapraszamy. Witam, bardzo dziękuję za propozycję, chętnie z niej skorzystam, proszę podać mi na siebie jakieś namiary emailowo [email protected], ustalimy telefonicznie kiedy byłoby to dogodne dla Pana, jeszcze raz dziękuję Pozdrawiam ECS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ali_cja 23.09.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 dziękuję za rady asterix38 zastanawiałam się nad schodami ze spocznikiem, ale wówczas trzeba dodać stopni i schody "zbliżają" się do kuchni, muszę jeszcze to przemyśleć, właściwie są tylko trzy stopnie "skośne" więc skłaniałam się do tego żeby zostało tak jak jest w projekcie, czy to co ty proponujesz: "można zrobić stopnicę i cofną do niego trochę ściankę z wejściem", to to samo o czym ja myślałam? stopnica to tosamo co spocznik? jeśli chodzi o łazienki to chcemy tą dużą mieć tylko dla siebie- czyli wejście od strony sypialni nie od korytarza- taki ekskluzywny pomysł miałam- do którego jeszcze przekonuję męża, wielkiego zagorzałego fana przesiadywania z gazetą w wc, a ponieważ mam trójkę dzieci i w tym dwie dziewczynki stąd druga łazienka na piętrze dla dzieciaków jest niezbędna; dzięki za pomysł o obniżeniu podłogi pod schodami nie pomyślałam o tym; dla mnie budowa domu to wielkie wyzwanie, wiele wyborów, których trzeba dokonać - między tym co ekonomiczne , dostępne cenowo i pasujące do naszych gustów a ja należę do osób, które długo się zastanawiają zanim podejmą decyzję i na końcu i tak nie jestem pewna czy dobrze wybrałam:( pozdrawiam ps. mój język budowlany nie jest zbyt fachowy, ale pewnie z czasem się podszkolę pozdrawiam Alicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterix38 26.09.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Alicja Spokojnie jeszcze trochę i poznasz język budowlańców nawet ten zakazany.Co do schodów to oczywiście chodziło o spocznik. Schody z tego samego miejsca lecz spocznik w części garażowej. Dach to dopiero wyzwanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobsoonx2 03.10.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam po kilku miesiącach. U mnie aktualnie etap stawiania dachu za 2 tygodnie... Co preferujecie jeżeli chodzi o materiał?Polecają Robena Fleming - dachówka średzka falista - miedziana lub Creaton kera-pfanne antracyt angobowany. Niektórzy jeszcze chwalą Braas. Co Wy na to? Roobsoonx [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterix38 03.10.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam po kilku miesiącach. U mnie aktualnie etap stawiania dachu za 2 tygodnie... Co preferujecie jeżeli chodzi o materiał? Polecają Robena Fleming - dachówka średzka falista - miedziana lub Creaton kera-pfanne antracyt angobowany. Niektórzy jeszcze chwalą Braas. Co Wy na to? Roobsoonx [/img] Po pierwsze rzecz gustu, kolor, rodzaj. Po drugie cena. Myśmy wybrali RuppCeramikę Sirius 13 antracyt angobowany. Jest ok aczkolwiek osiłki z transportu potrafia i dać radę dobrym dachówkom. Zrzucałem z wysokości 3 metrów i rozbijały się róznie niektóre na tylko na pół ine na 5 części. Każda dachówka ceramiczna jest dobra. Mnie się obiło, że w robenie coś z zazmkami szwankuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotomaniak 09.10.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Witam.Właśnie zaczynam budowę projektu wzorowanego na Rozecie2 . Mam pytanie jaka jest wysokość ścianki kolankowęj w oryginalnym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterix38 12.10.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Witam. Właśnie zaczynam budowę projektu wzorowanego na Rozecie2 . Mam pytanie jaka jest wysokość ścianki kolankowęj w oryginalnym projekcie. W projekcie ścianka kolankowa jest na dwa pustaki + wieniec i oczywiście zaprawa. Wychodzi więc jakieś 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotomaniak 12.10.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Dzięki u mnie w projekcie jest 3 pustaki + wieniec ,chyba tak zostanie sugerując się tym że kilka osób pisało na tym forum że podnosi ścianki w gotowych projektach. Zobacze w trakcie budowy jak to będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikeonur 12.10.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Co jakiś czas warto porównać "finansową karuzelę". Licząc każdy gwoździk i deseczkę, wyszło nam za wykonanie (materiał + robocizna): - fundamenty + mury (ceramika), brak tarasów, - ocieplenie fundamentów + ocieplenie budynku styro 15cm + siatka i "zacierka" (bez tynku), - więźba + dachówka ceramiczna MeyerHolsen Tandem Stara czerwień, rynny + 6x okna dachowe, - stolarka okienna + brama garażowa (nie ma drzwi wejściowych i do kotłowni), - instalacja alarmowa (Satel Integra 32 i 10xPIR), - szambo 10m3, chyba nic nie pominąłem - 250tys.PLN Jeśli ktoś z Was ma za sobą następujące etapy, to chętnie poznam kwoty: - instalacja elektryczna, - tynki wew. - "obróbka" schodów na poddasze na gotowo, - ocieplenie dachu + KG, - sufity podwieszane na poddaszu. Budujemy koło Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p001exp3 13.10.2008 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Witam,1. Elektryka na surowo - 8kpln z materiałem. Ogólnie 30pln za punkt lub 45 jeśli kable mają iść w ścianach.2. Tynki maszynowe cementowo-wapienne - 25pln/m2 - jakieś 15kpln.3. Schody - drewniany trep z drewna egzotycznego (merbau) - 12,5kpln.4. Ocieplenie poddasza i sufitów + instalacja płyt g-k ze szpachlowaniem - 45pln/m2, czyli jakieś 24kpln z materiałem.5. Posadzki - również maszynowe, 15pln/m2 + materiał, razem jakieś 9kpln. Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekDorota 13.10.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Ciekaw jestem efektu koncowego- moge prosic o podesłaniu kilku zdjec z realizacji? Witam, gratuluje asterix38 oby tak dalej, Mam pytanie do wszystkich rozetowiczów, czy zachowaliście tarasy zaprojektowane w projekcie oraz czy zmiane kształtu tarasu trzeba nanosić na projekcie ( chcemy przenieść stopnie z donicą na lewą strone wychodząc z jadalni , a łuk na wprost drzwi tarasowych- działkę mamy w prostokącie i lepiej nam pasuje). Pozdrowienia dla wszystkich zapracowanych rozetowiczów. Witajcie My zrezygnowaliśmy w całości z zaprojektowanego tarasu. Bedziemy wykonywali go w kształcie kwadratu z drewno egzotycznego ryflowanego tak aby taras stanowił część trawnika ( tzw. gładkie przejście) Wystawał będzie poza obrys z każdej (tj.2) stron na około 1,5 m. Zamontujemy również markizę. Wygląda na to, że dzisiaj skończą kwestie izolacji wewnętrznej, zagęszczania i ułożenia kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aantolka 20.10.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witam serdecznie wszystkich Rozetowiczow . Nasza Roozee powstanie w ok. Rzeszowa , . Mam pytanie dot. zmian adaptacyjnych , Czy moze ktos robil otwarte schody tzn bez klatki schodowej tylko schody otwarte na salon ?? za info i ewentualne fotki bylabym bardzo wdzieczna pozdrowionka z podkarpacia Gaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobsoonx2 23.10.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Jak rozwiązaliście klinkier na kominie, dosyć blisko przychodzi tam krokiew i na grubość jest problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterix38 24.10.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Jak rozwiązaliście klinkier na kominie, dosyć blisko przychodzi tam krokiew i na grubość jest problem... To nie powinno mieć dużego znaczenia. Rozstaw krokwi mozna skorygować. Ja na komin systemowy dałem cegłę kształtkę czyli 1/2 normalnej i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobsoonx2 27.10.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Raczej będzie płytkaklinkierowa na Schiedlu - oczywiście z odpowiednim podkładem... http://images26.fotosik.pl/288/ed24d0b04134fd8dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobsoonx2 31.10.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Jakie okna preferujecie na dach? http://images42.fotosik.pl/25/377ab85facc9f51am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikeonur 01.11.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Jak rozwiązaliście klinkier na kominie, dosyć blisko przychodzi tam krokiew i na grubość jest problem... To nie powinno mieć dużego znaczenia. Rozstaw krokwi mozna skorygować. Ja na komin systemowy dałem cegłę kształtkę czyli 1/2 normalnej i jest ok. My na komin systemowy daliśmy warstwę styropianu (plus siatka i klej) i boki będą obrobione tak, jak elewacja. Jednak mamy problem z wymyśleniem "czapki": - to nie jest komin pojedynczy, tylko są dwa dymowe i kilka wentylacyjnych. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak najładniej zakończyć komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikeonur 01.11.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Wybudowaliśmy fundamenty z bloczka, są pomalowane takim czarnym mazidłem. Na tym jest styropian 10cm, siatka i klej. Teraz szykujemy się, żeby to obsypać. Czy możecie napisać, co jeszcze dawaliście na zewnątrz (folia, folia tłoczona itp.). Ze względu na warunki gruntowe wyszliśmy wysoko z fundamentami (ławy lane na równo z ziemią). Teorii jest wiele, ale chciałbym poznać Wasze dokonania w tej materii. P.S. Jak można wkleić obrazek w treści postu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobsoonx2 01.11.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Dodatkowo mamy na fundamentach specjalną folię do fundamentów, bardzo grubą, w zasadzie to izolacja fundamentowa z wypustkami. Zdjęcia najlepiej umieścić gdzieś na serverze np. "fotosik" potem wklejasz specjalny link do forum. Zobacz http://www.fotosik.pl lub podobne tematy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts