Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie !

Asterix-masz 1000% racji.Nam się też wydawało,że mamy wszystko przemyślane , a tu budowlańcy się pośpieszyli i zrobili spocznik schodów trochę za nisko ,pomieszczenie pod schodami zaczęli zamurowywać itp,itd.

Część z tego udało się "odkręcić",a część niestety nie i trzeba teraz kombinować co dalej z tym zrobić.Powoli zamykamy stan surowy, więc już trzeba się pogodzić z niektórymi rzeczami.

Najbardziej nas wkurza,że tyle kasy kosztuje budowa,a z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić że nie będzie tak jak by się chciało mieć.

Jako ciekawostkę mogę napisać że ostatnio polecany na "białej liście trójmiejskiej" hydraulik zrobił nam jeden z pionów kanalizy w szafie suwanej która będzie w wiatrołapie :evil: .Miał w ręku projekt i jakoś mu tak wyszło-pomyliły się strony.Od kilku miesięcy jedzie do nas to obejrzeć i nie może dojechać(umawia się i oczywiście nie pojawia).

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich,

przymierzamy się do budowy Rozety (z podwójnym i przedłużonym garażem) w woj. łódzkim,początek jesień tego roku

byłoby super móc ja obejrzeć (w wersji z pojedyńczym lub podwójnym garażem) nawet tylko z zewn., czy ktoś w tym samym województwie ją buduje-będę bardzo wdzięczna za pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam,

PS wpisy na tym forum pozwoliły nam podjąć decyzję że jednak rozeta (po tysiacach innych przejrzanych projektach), dzięki za wszelkie informacje

Hej!

Nasz projekt to nie 100% Rozeta, ale bardzo podobny. Budujemy w Rąbieniu. Mamy już więźbę, więc coś tam można już zobaczyć. Zapraszamy.

Witam,

bardzo dziękuję za propozycję, chętnie z niej skorzystam, proszę podać mi na siebie jakieś namiary emailowo [email protected], ustalimy telefonicznie kiedy byłoby to dogodne dla Pana,

jeszcze raz dziękuję

Pozdrawiam

ECS

dziękuję za rady asterix38

zastanawiałam się nad schodami ze spocznikiem, ale wówczas trzeba dodać stopni i schody "zbliżają" się do kuchni, muszę jeszcze to przemyśleć, właściwie są tylko trzy stopnie "skośne" więc skłaniałam się do tego żeby zostało tak jak jest w projekcie,

czy to co ty proponujesz:

"można zrobić stopnicę i cofną do niego trochę ściankę z wejściem", to to samo o czym ja myślałam? stopnica to tosamo co spocznik?

jeśli chodzi o łazienki to chcemy tą dużą mieć tylko dla siebie- czyli wejście od strony sypialni nie od korytarza- taki ekskluzywny pomysł miałam- do którego jeszcze przekonuję męża, wielkiego zagorzałego fana przesiadywania z gazetą w wc, a ponieważ mam trójkę dzieci i w tym dwie dziewczynki stąd druga łazienka na piętrze dla dzieciaków jest niezbędna;

dzięki za pomysł o obniżeniu podłogi pod schodami nie pomyślałam o tym;

dla mnie budowa domu to wielkie wyzwanie, wiele wyborów, których trzeba dokonać - między tym co ekonomiczne , dostępne cenowo i pasujące do naszych gustów :-? a ja należę do osób, które długo się zastanawiają zanim podejmą decyzję i na końcu i tak nie jestem pewna czy dobrze wybrałam:(

pozdrawiam

ps. mój język budowlany nie jest zbyt fachowy, ale pewnie z czasem się podszkolę

pozdrawiam

Alicja

Witam po kilku miesiącach. U mnie aktualnie etap stawiania dachu za 2 tygodnie... Co preferujecie jeżeli chodzi o materiał?

Polecają Robena Fleming - dachówka średzka falista - miedziana lub Creaton kera-pfanne antracyt angobowany. Niektórzy jeszcze chwalą Braas. Co Wy na to?

Roobsoonx

[/img]

Witam po kilku miesiącach. U mnie aktualnie etap stawiania dachu za 2 tygodnie... Co preferujecie jeżeli chodzi o materiał?

Polecają Robena Fleming - dachówka średzka falista - miedziana lub Creaton kera-pfanne antracyt angobowany. Niektórzy jeszcze chwalą Braas. Co Wy na to?

Roobsoonx

[/img]

Po pierwsze rzecz gustu, kolor, rodzaj. Po drugie cena. Myśmy wybrali RuppCeramikę Sirius 13 antracyt angobowany. Jest ok aczkolwiek osiłki z transportu potrafia i dać radę dobrym dachówkom. Zrzucałem z wysokości 3 metrów i rozbijały się róznie niektóre na tylko na pół ine na 5 części. Każda dachówka ceramiczna jest dobra. Mnie się obiło, że w robenie coś z zazmkami szwankuje.

Co jakiś czas warto porównać "finansową karuzelę".

Licząc każdy gwoździk i deseczkę, wyszło nam za wykonanie (materiał + robocizna):

- fundamenty + mury (ceramika), brak tarasów,

- ocieplenie fundamentów + ocieplenie budynku styro 15cm + siatka i "zacierka" (bez tynku),

- więźba + dachówka ceramiczna MeyerHolsen Tandem Stara czerwień, rynny + 6x okna dachowe,

- stolarka okienna + brama garażowa (nie ma drzwi wejściowych i do kotłowni),

- instalacja alarmowa (Satel Integra 32 i 10xPIR),

- szambo 10m3,

chyba nic nie pominąłem - 250tys.PLN

Jeśli ktoś z Was ma za sobą następujące etapy, to chętnie poznam kwoty:

- instalacja elektryczna,

- tynki wew.

- "obróbka" schodów na poddasze na gotowo,

- ocieplenie dachu + KG,

- sufity podwieszane na poddaszu.

Budujemy koło Łodzi.

Witam,

1. Elektryka na surowo - 8kpln z materiałem. Ogólnie 30pln za punkt lub 45 jeśli kable mają iść w ścianach.

2. Tynki maszynowe cementowo-wapienne - 25pln/m2 - jakieś 15kpln.

3. Schody - drewniany trep z drewna egzotycznego (merbau) - 12,5kpln.

4. Ocieplenie poddasza i sufitów + instalacja płyt g-k ze szpachlowaniem - 45pln/m2, czyli jakieś 24kpln z materiałem.

5. Posadzki - również maszynowe, 15pln/m2 + materiał, razem jakieś 9kpln.

Pozdrawiam,

Wojtek

Ciekaw jestem efektu koncowego- moge prosic o podesłaniu kilku zdjec z realizacji?

Witam,

gratuluje asterix38 oby tak dalej, :lol:

Mam pytanie do wszystkich rozetowiczów, czy zachowaliście tarasy zaprojektowane w projekcie oraz czy zmiane kształtu tarasu trzeba nanosić na projekcie ( chcemy przenieść stopnie z donicą na lewą strone wychodząc z jadalni , a łuk na wprost drzwi tarasowych- działkę mamy w prostokącie i lepiej nam pasuje).

Pozdrowienia dla wszystkich zapracowanych rozetowiczów.

Witajcie

My zrezygnowaliśmy w całości z zaprojektowanego tarasu. Bedziemy wykonywali go w kształcie kwadratu z drewno egzotycznego ryflowanego tak aby taras stanowił część trawnika ( tzw. gładkie przejście) Wystawał będzie poza obrys z każdej (tj.2) stron na około 1,5 m. Zamontujemy również markizę.

Wygląda na to, że dzisiaj skończą kwestie izolacji wewnętrznej, zagęszczania i ułożenia kanalizacji.

Witam serdecznie wszystkich Rozetowiczow .

Nasza Roozee powstanie w ok. Rzeszowa , . Mam pytanie dot. zmian adaptacyjnych , Czy moze ktos robil otwarte schody tzn bez klatki schodowej tylko schody otwarte na salon ?? za info i ewentualne fotki bylabym bardzo wdzieczna :)

pozdrowionka z podkarpacia

Gaga

Jak rozwiązaliście klinkier na kominie, dosyć blisko przychodzi tam krokiew i na grubość jest problem...

To nie powinno mieć dużego znaczenia. Rozstaw krokwi mozna skorygować.

Ja na komin systemowy dałem cegłę kształtkę czyli 1/2 normalnej i jest ok.

My na komin systemowy daliśmy warstwę styropianu (plus siatka i klej) i boki będą obrobione tak, jak elewacja.

Jednak mamy problem z wymyśleniem "czapki":

- to nie jest komin pojedynczy, tylko są dwa dymowe i kilka wentylacyjnych.

Czy ktoś może podpowiedzieć, jak najładniej zakończyć komin?

Wybudowaliśmy fundamenty z bloczka, są pomalowane takim czarnym mazidłem. Na tym jest styropian 10cm, siatka i klej. Teraz szykujemy się, żeby to obsypać.

Czy możecie napisać, co jeszcze dawaliście na zewnątrz (folia, folia tłoczona itp.). Ze względu na warunki gruntowe wyszliśmy wysoko z fundamentami (ławy lane na równo z ziemią).

Teorii jest wiele, ale chciałbym poznać Wasze dokonania w tej materii.

P.S. Jak można wkleić obrazek w treści postu?