Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A my mamy taki dach... :)

http://foto2.m.onet.pl/_m/3cb2e5ebf21d7197fbb1deed44879c6a,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/9d31c2c2c869709c9c1c1d60e644eb3f,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/95d34e243a198f18f372a8b192343055,10,19,0.jpg

Pozdrawiamy wszystkich Rozetowiczów!!!

Hej,

może Wy mi pomożecie późną wiosną zamierzam zacząć budowę domu i mam z tym pewien problem od pół roku nie potrafię się zdecydować który projekt wybrać. Przeszłam już przez projekty domów Retro, Impresja, Natalia aktualnie zastanawiam się nad projektem Barwny z muratora w wersji 1 z garażem dwustanowiskowym ( plus wykusz) http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=467 a Dandysem z extradom http://www.extradom.pl/projekt-domu-DANDYS-ID-3690.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona= również z garażem dwustanowiskowym. Moje pytanie jest następujące, który z tych domów będzie tańszy w budowie, będziemy budować systemem gospodarczym ( większość prac będziemy robić sami) więc zależy nam na kosztach. Zdecydowanie bardziej podoba mi się układ w Dandysie, kuchnia, jadalnia są większe niż w Barwnym, jesteśmy rodziną 4 osobową więc myślę że taki domek powinien nam wystarczyć tylko ta kasa :-? powierzchnia dachu jest podobna, nie wiem ile drewna potrzebne będzie na dach, w Barwnym dodatkowym kosztem jest stalowa konstrukcja na dach ( w najgorszym razie drewniana) , nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę więc proszę o pomoc :lol:

Mar_mar: podaj maila, podeślę pare fotek środka, ale jeszcze full stan surowy, dopiero od połowy lutego zaczyna się "balet" w środku... :-?

Pozdrawiam

Roobsoonx

Mój mail: [email protected]

Czekam na wszelkie zdjęcia z niecierpliwością :o

Czy ktoś już mieszka w Rozecie?

Chcielibyśmy zobaczyć zdjęcia środka, przede wszystkim chodzi mi o kuchnię i jadalnie już z meblami i stołem, żeby zobaczyć jej wielkość. Nie możemy zrezygnować z pokoju na dole więc mamy obawy czy taka kuchnia będzie w miarę funkcjonalna i czy trzeba coś kombinować żeby ją powiększyć.

Może ktoś wrzuci fotki na forum albo na maila :lol:

mnie rónież bardziej pododba się dandys, ale w linku przesłąnym przez Ciebie ma on garaż 1-stanowiskowy, chyba że chcesz go przedłużyć? jeśli tak, to garaż, w którym samochody stoją obok siebie, a nie jeden za drugim jest znacznie wygodniejszy.

inne uwagi:

- barwny wygląda jednak na tańszy zwłaszcza w zakresie dachu - mniej załamań, nie ma lukarn, balkonów...

- dandys ma przydatną garderobę, a barwny nie

- w dandysie fajny jest ten strych na półpiętrze, można tam urządzić np pralnię albo w bardziej rozrywkowej wersji salę bilardową :)

Dziękuję za odpowiedź, żeby projekty indywidualne były tańsze coś bym z nich skleciła :lol: Co do linku Dandysa niestety nie ma wizualizacji z garażem dwustanowskowym są tylko rzuty. Już byłam zdecydowana na tego Barwnego ale wydaje mi się że jak wcisnę stół między kuchnią a salonem to będzie ciasno stąd pomysł z wykuszem a co za tym idzie z otwartą kuchnią ( ale jakoś nie jestem do końca przekonana), kominek wyrzuciłabym w róg salonu ( lewy), na górze z tego kawałka 17 zrobiłabym garderobę a 17 powiększyła kosztem 18 ( chyba nie umiem tłumaczyć :lol: ). Teraz jeszcze na to wszystko rzuciła mi się w oczy Rozeta 2 http://www.dobry-dom.pl/projekt99,1632/gotowe_projekty_domow/rozeta_2.html , ze względu na dach pewnie najtańsza, tylko ciut za szeroka na naszą działkę, ciekawe czy jakbym jej pół metra zabrała z szerokości garażu to wjadą 2 samochody, w zamian bym go wydłużyła o 1 m robiąc z tyłu pomieszczenie gospodarcze :-?

kombinujesz z tymi zmianami w barwnym :) ja doradzam jak najmniej zmian; to co wydaje się łatwe i fajne na papierze powoduje potem sporo komplikacji. nie o wszystkim pomyslisz Ty i architekt nanoszący zmiany. moim zdaniem najeży albo 1) wybrac projekt naprawdę bliski potrzebom i zmiany zrobic kosmetyczne 2) zrobic projekt indywidualny z prawdziwego zdarzenia

rozeta 2 fajna. ma tani w wykonaniu dach dwuspadowy, podrażany niestety przez lukarny/balkony. ale ja bym nie rezygnował przynajmniej z jednej (frontowej), żeby dom nie wyglądał jak totalna stodoła :) irytuje brak łazienki na parterze.

a jakiej szerokości jest ten garaż?

i jakie planujesz ogrzewanie?

Czy ktoś już mieszka w Rozecie?

Chcielibyśmy zobaczyć zdjęcia środka, przede wszystkim chodzi mi o kuchnię i jadalnie już z meblami i stołem, żeby zobaczyć jej wielkość. Nie możemy zrezygnować z pokoju na dole więc mamy obawy czy taka kuchnia będzie w miarę funkcjonalna i czy trzeba coś kombinować żeby ją powiększyć.

Może ktoś wrzuci fotki na forum albo na maila :lol:

Być może to Wam da jakiś obraz. Co prawda to jest z projektu dandys ale to ta sama jak w Rozecie. http://moj.extradom.pl/Galeria/Galeria.aspx?uid=4694

Ano kombinuję :lol: Ogrzewanie gaz + DGP. W rozecie nie rezygnowałabym z żadnej lukarny bo ciemno będzie chyba że wcisnę kilka veluxów i na to samo wyjdzie, a garaż ma 556 cm szerokości plus jakaś wnęka z boku na regał. Znalazłam jeszcze Hektora http://www.extradom.pl/projekt-domu-HEKTOR-ID-4372.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=hektor oczywisćie garaż na 2 samochody tylko mąż upiera się przy pokoju na dole. Ogólnie zależy mi na domu ładnym, tanim w budowie i utrzymaniu ( pewnie jak każdy), z dużą kuchnią i jadalnią, salon ok 30 m, taras, natomiast na górze duża łazienka i 3 pokoje z przynajmniej jedną garderobą a jak znajdzie się jeszcze miejsce na pralnię i suszarnię to będę wniebowzięta :lol: Chyba jestem za bardzo wymagająca :) Do tego dom nie może być dłuższy jak 15,5 m i szerszy jak 16 m może ktoś ma jakiś inny projekt pasujący moim marzeniom :lol:

Witam,

Kochani mam pytanie czy robicie doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka. Niestety zapomnieliśmy o tym i teraz musimy kuć. Ponoć jest to konieczne przy kominku, ale czy wymagane dla wszyskich rodzajow wkladów kominkowych? . edi13 ponieważ masz ten etap za sobą , może poradzisz mi czy doprowadzenie powietrza łączyli rurą spiro z wkładem kominkowym , czy jakoś innaczej to rozwiązali ?.

Pozdrawiamy :lol:

MŚ pochwal się co to za brama garażowa, jaki kolor, czy na pilota i jaka cena... Bo ja namierzyłem z Miroli wcenie ok 4500zł brutto (pilot), ale szukam innych ofert.

Masz foty ze środka? Możesz rzucić?

Jest to brama bez pilota Wiśniowski 240x210 - 2290zł jeśli ma być z pilotem to trzeba dodać 800zł.

Zdjęcia wnętrza muszę dopiero porobić i potem wrzucę...

Pozdrawiam!!!

Może mieszkańcy Rozety dokończyli by zdanie :

Gdybym budowął(a) Rozetę drugi raz to... :)

Pozdrawiam

Ruszamy od wiosny

To może zmniejszyłbym podcień od strony ogrodu i być może od strony wejścia. Dlaczego: ponieważ po wykonaniu dachu wychodzi zadaszenie + podcień około 2,6 m. A pozostałe to rzecz gustu.

Hej Witajcie :)

Ostatnio myœlę wcišż o kuchni w Rozetce. Rysuje ja w tych programach do projektowania i nie moge tam wstawic wszystkiego tak jak bym chciala. Zrezygnowalismy z dwóch okienek, mamy jedno większe tuż nad zlewem, mamy tez zachowany pokój. Nie wiem jak rozplanowac te 16 m zeby kuchnia byla fajna i aby wszystko w niej bylo . Widziałam zdjęcia kuchni z jadalnia ale powiększonej o pokój , my pokoj chcemy koniecznie , ale fajnie byloby gdyby w kuchni z jadalnia tez bylo ok.

Prosze bardzo jesli ktos z Was miałby fotki kuchni z zostawionym pokojem ( i oczywiscie chciał ja pokazac :) ) , takiej 16 m , Zalezy mi na tym żeby zobaczyc jak wyglšda rozmieszczenie sprzetów AGD, gdzie mozna włozyc np mikrofalówke piekarnik itp, no i jak wyglada stół i dostęp do duzego okna w jadalni. mail : [email protected]

dziekuje i pozdrawiam :)

A.

Ps. Wiem ze kuchnie zaplanuje projektant juz w projekcie kuchni, ale do tego jeszcze troche a jestesmy na takim etapie ze moze jeszcze udaloby sie cos zmienic , cos przesunac zeby bylo wiecej miejsca :)

Witam

Zastanawiamy się poważnie z żoną nad kupnem projektu Rozeta ale jest osoba, która twierdzi, że będzie on niefunkcjonalny. Może wypowiedzą się osoby, które już mieszkają w Rozecie. Prosiłbym jeśli to możliwe o podesłanie zdjęć Rozety w środku już wykończonej na maila [email protected].

Pozdrawiam

Drodzy Rozetowicze! Mamy mały dylemat może ktoś dokonał podobnych zmian, a mianowicie zastanawiamy się nad wydłużeniem okien w salonie do 230 czyli ich wymiary to 150/230 a zrezygnowanie z bocznego wyjścia na taras czyli 90/230. Budowę zaczynamy z początkiem marca a nadal nie wiemy co z tymi oknami zrobić.

Witam, my zdecydowaliśmy się na na jedno duże okno w salonie zamiast dwóch małych. Będzie miało wymiar 340/230 i wtedy zrezygnujemy z bocznego wyjścia.

Wiem że trochę może wyglądać to mało proporcjonalnie na zewnątrz, ale stwierdziliśmy że takie duże przeszklenie centralnie na środku ściany bardzo nam się podoba, a to w końcu w środku w domu spędza się większość życia a nie na zewnątrz:):)

Fundament już są a zaczynamy murować w od przyszłego poniedziałku tak że pod koniec miesiąca powinny już pierwsze efekty tej zmiany być widoczne.

Moim zdaniem zmiana na okna 150/230 też na pewno wyjdzie na korzyść:):):)

Powodzenia