Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedź. :D

Asterix38: Czy jakoś można uniknąć "kiepskiego zabiegu" czy jesteśmy na niego skazani? Myślę o obniżeniu stopni do wysokości 17,5cm (wydłużenie całych schodów), ale nie wpłynie chyba to na zasadniczą zmianę zabiegu. Ale pewien nie jestem, bo nie rozmawiałem jeszcze z fachowcem od schodów.

Pozdrawiam

Niestety bez zmiany konstrukcji chyba nic z tego. Może poprzez regulację wysokości i ilości stopni coś wyjdzie. Teraz rozważyłbym schody na wprost do pokoju nad garażem i wykonanie zabiegu w jego początkowej części natomiast po bokach mozna by było ustawić szafy.

Witajcie

Mamy już wstawione okna i moja sugestia dla tych co budują albo będa budować. Okna do kotłownii i łazienki na parterze (my połaczylismy wc i spiżarkę) dajcie szersze zamiast 60 minimum 80, ramy zabierają trochę światła.

Co do pozostałych mogą być - są wystarczajace. Na ścianie szczytowej w sypialniach wstawiliśmy okna 130x 120 dzielone zamiast połaciowych. Bez podziału było by więcej światła. Natomiast polecam okno przesuwne w systemie HS - moim zdaniem super to wygląda - warto było dopłacić.

Witam

Decyzja zapadła po wielu trudach i analizach tysiąca projektów wiodący nadal był projekt rozeta i ten projekt zamówiliśmy. :lol: Trochę zmian wprowadzimy i to takich jak większość „rozetowiczów” jednak pokój na dole zostawimy. Chciałam wszystkim podziękować którzy podzielili się swoim uwagami, spostrzeżeniami dotyczącymi budowy są to bardzo cenne rady. Życzę wszystkim wytrwałości w budowie. Pozdrawiam :wink:

Witajcie

Mamy już wstawione okna i moja sugestia dla tych co budują albo będa budować. Okna do kotłownii i łazienki na parterze (my połaczylismy wc i spiżarkę) dajcie szersze zamiast 60 minimum 80, ramy zabierają trochę światła.

Co do pozostałych mogą być - są wystarczajace. Na ścianie szczytowej w sypialniach wstawiliśmy okna 130x 120 dzielone zamiast połaciowych. Bez podziału było by więcej światła. Natomiast polecam okno przesuwne w systemie HS - moim zdaniem super to wygląda - warto było dopłacić.

Jak pozbyliście się trzpieni żelbet. (poz.7.8) podtrzymujących płatwie? Też myśleliśmy o większych oknach, ale architekt przerabiający projekt wstawił nam tylko 60/120, bo były trzpienie.

Witajcie

Jak pozbyliście się trzpieni żelbet. (poz.7.8) podtrzymujących płatwie? Też myśleliśmy o większych oknach, ale architekt przerabiający projekt wstawił nam tylko 60/120, bo były trzpienie.

Witam

Słupki żelbetowe można oprzeć na nadprożach okien.

Witajcie

Słupy pod płatwiami połączyłem belką też laną i zbrojoną.

• 3 weeks później...
Czy ktoś z szanownych "Rozetowców" zrealizował lub ma zamiar zastosować ogrzewanie podłogowe wodne? Co najlepiej zastosowć, na co uważać i jaki jest koszt takiej inwestycji w Rozecie?

Witaj

My zastosowaliśmy tylko częściowo tj. w łazienkach, wiatrołapie i jadalnii.

Co do kosztów to trudno powiedzieć gdyż pałcę za całość wod-kan i co + kotłownia

Czy ktoś z szanownych "Rozetowców" zrealizował lub ma zamiar zastosować ogrzewanie podłogowe wodne? Co najlepiej zastosowć, na co uważać i jaki jest koszt takiej inwestycji w Rozecie?

Witaj

My zastosowaliśmy tylko częściowo tj. w łazienkach, wiatrołapie i jadalnii.

Co do kosztów to trudno powiedzieć gdyż pałcę za całość wod-kan i co + kotłownia

My rozważamy takie samo rozwiązanie. Zastosowaliście rury Pex-AL-Pex i mieszacz w kotle gazowym czy jakiś inny system? Jaką wygląda przekrój Waszej podłogi na gruncie pod ogrzewanie podłogowe? Jaką daliście grubość izolacji w górnej łazience, czy nie powstała różnica poziomu z powierzchnią na górze (4 cm styropianu to chyba trochę mało)? Czy ogrzewanie już po testach, jak się sprawdza?

Hejka

Od jakiegoś czasu śledzę ten wątek i myślę ,że nadszedł czas się dołączyć.

Temat interesuje mnie o tyle że kupiliśmy projekt Rozeta i zamierzamy w tym roku zacząć budowę własnego gniazda ;). Piszę "zamierzamy"; bo: działka- jest, projekt po adaptacji - jest ,pozwolenie na budowę - brak :roll: .

Jesteśmy na etapie rozglądania się za ekipą do SSZ – bo mam nadzieję ,że uda się jednak „zamknąć” stan surowy przed zimą (a nie tylko stan "zero" ) stąd moja prośba - moglibyście podać ile kosztowała Was robocizna za stan surowy (otwarty bądź zamknięty) z lokalizacją budowy i w jakim czasie udało się wybudować Wasze "Rozety".

Za każde info z góry dzięki.

Hejka

Od jakiegoś czasu śledzę ten wątek i myślę ,że nadszedł czas się dołączyć.

Temat interesuje mnie o tyle że kupiliśmy projekt Rozeta i zamierzamy w tym roku zacząć budowę własnego gniazda ;). Piszę "zamierzamy"; bo: działka- jest, projekt po adaptacji - jest ,pozwolenie na budowę - brak :roll: .

Jesteśmy na etapie rozglądania się za ekipą do SSZ – bo mam nadzieję ,że uda się jednak „zamknąć” stan surowy przed zimą (a nie tylko stan "zero" ) stąd moja prośba - moglibyście podać ile kosztowała Was robocizna za stan surowy (otwarty bądź zamknięty) z lokalizacją budowy i w jakim czasie udało się wybudować Wasze "Rozety".

Za każde info z góry dzięki.

Witaj

Nasza rozeta z garażem dwustanowiskowym powstała w 3,5 miesiąca. Ale jest to czas prowadzenia robót bez wliczania przerw technologicznych, przerw natomiast było około 2,5 miesiaca. Z tego jeden miesiąc z winy budowlańców. Koszt z ociepleniem ścian kolankowych i podbitką 208k. Koszt zależy to też od materiałów jakich użyjesz a czas od budowalńców i ich ilości ( u nas okresowo było nawet 10 ale przeważnie 6.

Witam wszystkich rozetowiczów.

zapewne się powtarzam z moim zapytaniem ale dopiero przystepuję do formalności i interesuje mnie przyblizony koszt budowy tego domu.

Jeśli ktoś mógłby mi podać taki orientacyjny byłbym dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam Krzysztof

Witaj

Nasza rozeta z garażem dwustanowiskowym powstała w 3,5 miesiąca. Ale jest to czas prowadzenia robót bez wliczania przerw technologicznych, przerw natomiast było około 2,5 miesiaca. Z tego jeden miesiąc z winy budowlańców. Koszt z ociepleniem ścian kolankowych i podbitką 208k. Koszt zależy to też od materiałów jakich użyjesz a czas od budowalńców i ich ilości ( u nas okresowo było nawet 10 ale przeważnie 6.

Wielkie dzięki za odpowiedź :D

My z budową najprawdopodobniej ruszymy z początkiem września (garaż jednostanowiskowy) -- myślę że powinniśmy się wyrobić przed zimą....

zapewne się powtarzam z moim zapytaniem ale dopiero przystepuję do formalności i interesuje mnie przyblizony koszt budowy tego domu.

Pozdrawiam Krzysztof

Trudno jest określić gdyż jest to bardzo uzależnione od stosowanych materiałów (szczególnie dach, okna itp.)

My do tej pory (prawie stan deweloperski tzn. dach, okna, brama garażowa, drzwi zewnętrzne, elektryka, wod kan, tynki wewnętrzne, posadzki, wylane tarasy wydalaiśmy ok. 380 tys. (koszty bez przyłącza wody, szamba i elektryki)

Brakuje jeszcze ocieplenia skosów w pokojach na górze, tynków zewnętrznych, pieca c.o., grzejników i kominka) :( nie mówiąc już o wykończeniu zewnętrznycm tzn. ogrodzenia, podjazdów itp.

Pozdrawiam Krzysztof

Trudno jest określić gdyż jest to bardzo uzależnione od stosowanych materiałów (szczególnie dach, okna itp.)

My do tej pory (prawie stan deweloperski tzn. dach, okna, brama garażowa, drzwi zewnętrzne, elektryka, wod kan, tynki wewnętrzne, posadzki, wylane tarasy wydalaiśmy ok. 380 tys. (koszty bez przyłącza wody, szamba i elektryki)

Brakuje jeszcze ocieplenia skosów w pokojach na górze, tynków zewnętrznych, pieca c.o., grzejników i kominka) :( nie mówiąc już o wykończeniu zewnętrznycm tzn. ogrodzenia, podjazdów itp.