aprilka1000 28.11.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 AMBRA witamy .Budujemy 15 km za Gdanskiem. pare minutek drogi. Wlasnie zakonczylismy etap fundamentow, a po zimie ostro ruszamy z cala reszta. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majad 30.11.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Witam Przeglądam forum bardzo często - bardzo praktycznych rad oczywiście można się dowiedzieć naomiast napisałam do tej pory niewiele, ale postaram sie nadrobić Więc dla przypomnienia : Budujemy Rozetke z garażem 2 stanowiskowym poszerzonym jeszcze o metr w okolicach Poznania. Zmienilismy toszkę w naszym domku a mianowicie: - zrezygnowaliśmy z tarasu na dole - dzięki temu mamy większą jadalnie i kuchnie (niestety pokój na dole musiał zostać ) -powstał taras ale niestety cały odkryty i baardzo duży - połączyliśmy spiżarke i wc na dole w jedno pomieszczenie - łazienke -zabudowaliśmy część kuchni dzieki temu na korytarzu możemy postawić szfke typu komandor -zmieniliśmy trochę bieg schodów tzn zabieg zrobiliśmy w pokoju nad garażem, ogólnie po powiększeniu garażu powstał bardzo duży pokój więc stwierdziliśmy z mężem ze troszke go zabierzemy na schody ale dzieki temy nie będziemy mieć widocznego obniżenia przez schody w salonie - równiez w pokoju nad garażem zrezygnowaliśmy z okien dachowych i zrobiliśmy po jednym wypuście i tam będą normalne okna ok 147*140 o ile dobrze pamiętam - w garażu zamontujemy 2 bramy garażowe o szerok 2,5 - zmieniliśmy rozmiar okien , w salonie zrobiliśmy większe okno 2,7*2,3, w kuchni i jdalini też powiększyliśmy A obecnie dopiero pokryliśmy dach papą, neistety nie mamy jeszcze okien ani drzwi - jeżeli polecacie jakieś firmy to chętnie skorzystam z rad. Edytowane 30 Listopada 2010 przez Majad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea1b 02.12.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Witam Majad, mam ogromną prośbę. Proszę wklej zdjęcia tego rozwiązania ze schodami. Bardzo ciekawy pomysł, nie widziałm żeby ktoś wcześniej na to wpadł Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia i Zbyszek 02.12.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Witam.mając dużo miejsca nad garażem lepszym rozwiązaniem jest zrobić schody bez zabiegu (dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze). Prowadzi się schody prosto na strop garażu na stropie spocznik dowolnej wielkości i trzy schodki (znów proste) na piętro. Dzięki spocznikowi nad garażem można łatwiej podzielić przestrzeń, bo tworzy nam się coś w rodzaju przedpokoiku z drzwiami do pomieszczeń( lub pomieszczenia) nad garażem. Schody mogą być betonowe lub (w naszym przypadku) drewniane. Z własnego doświadczenia powiem, że wygląda to dobrze i praktycznie. Nieciekawie wygląda wejście do pokoju nad garażem ze schodów zabiegowych (widzieliśmy taką wersję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea1b 03.12.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Super rozwiązanie:) Jesteśmy obecnie na etapie szukania działki w okolicach Gdańska co nie jest łatwe i naszym faworytem w projektach jest Rozeta ( tu juz zmiany nie będzie). Pozazdrościć wszystkim, którzy ten domek już mają i jednocześnie pogratulować Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majad 08.12.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 niestety szukałam zdjęć tych schodów ale nie mam akurat takiego ujęcia przy najbliższej okazji zrobie i na pewno wrzuce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea1b 08.12.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Super:) z pewnością rzucę okiem .... z ciekawością pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majad 14.12.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 niestety cos mi nie wychodzi wrzucenia zdjecia jeżeli ktoś będzie zainteresowany wysle na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea1b 15.12.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 WItam Majad:) ja jak najbardziej, bardzo proszę o wysłanie na [email protected] Z góry bardzo dziekuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorun 15.12.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Dzieki za foty . Ogólnie z zona zdecydowalismy sie na schody drewniane bez tej scianki działowej od salonu , wydaje nam sie ze bedzie wieksza przestrzen i lekość . Ale do tego jeszcze nam daleko , w przyszłym roku zaczynamy budowe . Edytowane 17 Grudnia 2010 przez piorun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea1b 18.12.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Ja równiez dziekuję za zdjęcia:) fantastyczne rozwiązanie...A co sądzicie na temat szerokości schodów? Czy jest wystarczająca... zastanawiam się czy nie warto ich poszerzyć? A może już ktoś ma taką zmianę?Proszę o opinie:)Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonn 19.12.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Witam, Planuję budowę domu wg projektu Rozeta na wiosnę przyszłego roku. Aktualnie oczekuję na wydanie pozwolenia na budowę. Ponieważ dużo się ostatnio mówi na Forum na temat schodów postanowiłam więc i ja coś dorzucić. Schody są jednak bardzo ważne, z jednej strony muszą być wygodne i funkcjonalne a z drugiej nie mogą zepsuć wnętrza (nieporozumieniem jest wypuszczanie podestu w stropie salonu). Dlatego projektant zaproponował rozwiązanie polegające na wpuszczeniu zabiegu do pokoju nad garażem (takie rozwiązanie było już prezentowane przez Majad) oraz zmniejszył wysokość stopni z 19,0 do 16,9 cm (proponuję wszystkim rozważenie takiej zmiany) szerokość schodów pozostała bez zmian i mam nadzieję, że będzie wystarczająca. Z pewnością gdyby klatka schodowa była zamknięta, to szerokość tych schodów mogłaby być za mała. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majad 19.12.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 my właśnie poszerzalismy schody fakt tylko o 10cm ale jak sie po nich idzie to widac rożnice a co do schodow drewnianych to tez mi się bardziej podobają ale... baliśmy sie ze jak nie zrobimy betonowyxh to na drewniane bedziemy bardzo dlugo czekac bo nie bedzie pienazkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aantolka 21.12.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam My postanowilismy , wprowadzamy sie koncem stycznia . Na koniec stycznia mamy miec kuchnie, w styczniu tez drzwi i schody, trudno przemieszkamy jakos , Jest cieplutko, jest woda , gaz , prad takze damy rade, Jak wykonczenia bedą się kończyć dodamy fotki pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia i Zbyszek 26.12.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam, Planuję budowę domu wg projektu Rozeta na wiosnę przyszłego roku. Aktualnie oczekuję na wydanie pozwolenia na budowę. Ponieważ dużo się ostatnio mówi na Forum na temat schodów postanowiłam więc i ja coś dorzucić. Schody są jednak bardzo ważne, z jednej strony muszą być wygodne i funkcjonalne a z drugiej nie mogą zepsuć wnętrza (nieporozumieniem jest wypuszczanie podestu w stropie salonu). Dlatego projektant zaproponował rozwiązanie polegające na wpuszczeniu zabiegu do pokoju nad garażem (takie rozwiązanie było już prezentowane przez Majad) oraz zmniejszył wysokość stopni z 19,0 do 16,9 cm (proponuję wszystkim rozważenie takiej zmiany) szerokość schodów pozostała bez zmian i mam nadzieję, że będzie wystarczająca. Z pewnością gdyby klatka schodowa była zamknięta, to szerokość tych schodów mogłaby być za mała. Pozdrawiam serdecznie Nie było mowy o wpuszczaniu spocznika w strop SALONU tylko GARAZU a to istotna różnica (bo to pierwsze jest niewykonalne) Skoro chcesz mieć wygodne schody to zastanów się nad ZABIEGIEM który w żadnym wypadku nie jest wygodny ani bezpieczny. Popróbujcie takich schodów. W Rozecie ten zabieg jest bardzo wąski. A poza tym co za różnica czy wpuścisz w strop garażu zabieg czy spocznik zawsze musisz wydzielić trochę miejsca z przestrzeni nad garażem a w przypadku garażu dwustanowiskowego jest to 35m. W naszym przypadku spocznik jest większy(tam wydzieliliśmy przestrzen z drzwiami do pralni i nadal DUŻEGO pokoju nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia i Zbyszek 26.12.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 W Rozecie schody są wąskie na zabieg, to powoduje że schody nie tylko są niewygodne ale niebezpieczne. Tym bardziej, że z racji układu funkcjonalnego będą bardzo uczęszczane. Schowanie zabiegu w stropie garażu powoduje, że "zakręt" schodów będziemy mieli w pokoju nad garażem. Dajcie fotkę jak to będzie wykończone docelowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aantolka 27.12.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Hej , na stronce kilka fotek z naszych rozwiazan, zostawiony pokoj na dole, http://www.agaikiniu.mojabudowa.pl/ pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea1b 01.01.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 (edytowane) Aantolka,Pięknie:)Coraz bliżej końca:) Super.Pozdrawiam Edytowane 2 Stycznia 2011 przez bea1b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majad 04.01.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Mało kto sie odzywa teraz na forum pewnie przez pogodę my z mężem z niecierpliwością czekamy na lepszą pogodę żeby można było robić tynki i isc dalej z budową. Póki co zamówiliśmy pod koniec roku okna + roletki, cale ogrzewanie oraz dachówkę zawsze troszeczkę zaoszczędzony grosz jeszcze tylko bramy garażowe nam zosatłay ale z tym chcemy sie wstrzymac aż będa wylane podłogi i już nie możemy sie doeczekac dalszych pracy żeby jak najszybciej sie wprowadzić Mam pytanko jak długo u Was robili tynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonn 04.01.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Hej , na stronce kilka fotek z naszych rozwiazan, zostawiony pokoj na dole, http://www.agaikiniu.mojabudowa.pl/ pozdrowionka Witam, Też chciałabym już być na tym etapie... może za rok. Proszę o dalsze fotki. Mam jednak pytanie - też mamy pozostawiony pokój na dole - czy w związku z tym nie będzie zbyt ciasno w jadalni? jak to wygląda w realu? U Was jeszcze widzę, ze dodatkowo kuchnia została odgrodzona od jadalni - też się zastanawiałam nad tym rozwiązaniem ale miałam obawy czy jednak nie spowoduje to znacznego zmniejszenia powierzchni jadalni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts