Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :)

Przeglądam forum bardzo często - bardzo praktycznych rad oczywiście można się dowiedzieć :) naomiast napisałam do tej pory niewiele, ale postaram sie nadrobić :)

Więc dla przypomnienia : Budujemy Rozetke z garażem 2 stanowiskowym poszerzonym jeszcze o metr w okolicach Poznania. Zmienilismy toszkę w naszym domku a mianowicie:

- zrezygnowaliśmy z tarasu na dole - dzięki temu mamy większą jadalnie i kuchnie (niestety pokój na dole musiał zostać )

-powstał taras ale niestety cały odkryty i baardzo duży :)

- połączyliśmy spiżarke i wc na dole w jedno pomieszczenie - łazienke

-zabudowaliśmy część kuchni dzieki temu na korytarzu możemy postawić szfke typu komandor

-zmieniliśmy trochę bieg schodów tzn zabieg zrobiliśmy w pokoju nad garażem, ogólnie po powiększeniu garażu powstał bardzo duży pokój więc stwierdziliśmy z mężem ze troszke go zabierzemy na schody ale dzieki temy nie będziemy mieć widocznego obniżenia przez schody w salonie :)

- równiez w pokoju nad garażem zrezygnowaliśmy z okien dachowych i zrobiliśmy po jednym wypuście i tam będą normalne okna ok 147*140 o ile dobrze pamiętam

- w garażu zamontujemy 2 bramy garażowe o szerok 2,5

- zmieniliśmy rozmiar okien , w salonie zrobiliśmy większe okno 2,7*2,3, w kuchni i jdalini też powiększyliśmy

A obecnie dopiero pokryliśmy dach papą, neistety nie mamy jeszcze okien ani drzwi - jeżeli polecacie jakieś firmy to chętnie skorzystam z rad.

Edytowane przez Majad

Witam.

mając dużo miejsca nad garażem lepszym rozwiązaniem jest zrobić schody bez zabiegu (dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze). Prowadzi się schody prosto na strop garażu na stropie spocznik dowolnej wielkości i trzy schodki (znów proste) na piętro. Dzięki spocznikowi nad garażem można łatwiej podzielić przestrzeń, bo tworzy nam się coś w rodzaju przedpokoiku z drzwiami do pomieszczeń( lub pomieszczenia) nad garażem. Schody mogą być betonowe lub (w naszym przypadku) drewniane. Z własnego doświadczenia powiem, że wygląda to dobrze i praktycznie. Nieciekawie wygląda wejście do pokoju nad garażem ze schodów zabiegowych (widzieliśmy taką wersję )

Super rozwiązanie:)

Jesteśmy obecnie na etapie szukania działki w okolicach Gdańska co nie jest łatwe :) i naszym faworytem w projektach jest Rozeta ( tu juz zmiany nie będzie). Pozazdrościć wszystkim, którzy ten domek już mają i jednocześnie pogratulować:)

Pozdrawiam serdecznie

Witam,

Planuję budowę domu wg projektu Rozeta na wiosnę przyszłego roku. Aktualnie oczekuję na wydanie pozwolenia na budowę.

Ponieważ dużo się ostatnio mówi na Forum na temat schodów postanowiłam więc i ja coś dorzucić. Schody są jednak bardzo ważne, z jednej strony muszą być wygodne i funkcjonalne a z drugiej nie mogą zepsuć wnętrza (nieporozumieniem jest wypuszczanie podestu w stropie salonu).

Dlatego projektant zaproponował rozwiązanie polegające na wpuszczeniu zabiegu do pokoju nad garażem (takie rozwiązanie było już prezentowane przez Majad) oraz zmniejszył wysokość stopni z 19,0 do 16,9 cm (proponuję wszystkim rozważenie takiej zmiany) szerokość schodów pozostała bez zmian i mam nadzieję, że będzie wystarczająca. Z pewnością gdyby klatka schodowa była zamknięta, to szerokość tych schodów mogłaby być za mała.

Pozdrawiam serdecznie

Witam,

Planuję budowę domu wg projektu Rozeta na wiosnę przyszłego roku. Aktualnie oczekuję na wydanie pozwolenia na budowę.

Ponieważ dużo się ostatnio mówi na Forum na temat schodów postanowiłam więc i ja coś dorzucić. Schody są jednak bardzo ważne, z jednej strony muszą być wygodne i funkcjonalne a z drugiej nie mogą zepsuć wnętrza (nieporozumieniem jest wypuszczanie podestu w stropie salonu).

Dlatego projektant zaproponował rozwiązanie polegające na wpuszczeniu zabiegu do pokoju nad garażem (takie rozwiązanie było już prezentowane przez Majad) oraz zmniejszył wysokość stopni z 19,0 do 16,9 cm (proponuję wszystkim rozważenie takiej zmiany) szerokość schodów pozostała bez zmian i mam nadzieję, że będzie wystarczająca. Z pewnością gdyby klatka schodowa była zamknięta, to szerokość tych schodów mogłaby być za mała.

Pozdrawiam serdecznie

Nie było mowy o wpuszczaniu spocznika w strop SALONU tylko GARAZU a to istotna różnica (bo to pierwsze jest niewykonalne)

Skoro chcesz mieć wygodne schody to zastanów się nad ZABIEGIEM który w żadnym wypadku nie jest wygodny ani bezpieczny. Popróbujcie takich schodów. W Rozecie ten zabieg jest bardzo wąski. A poza tym co za różnica czy wpuścisz w strop garażu zabieg czy spocznik zawsze musisz wydzielić trochę miejsca z przestrzeni nad garażem a w przypadku garażu dwustanowiskowego jest to 35m. W naszym przypadku spocznik jest większy(tam wydzieliliśmy przestrzen z drzwiami do pralni i nadal DUŻEGO pokoju nad garażem.

W Rozecie schody są wąskie na zabieg, to powoduje że schody nie tylko są niewygodne ale niebezpieczne. Tym bardziej, że z racji układu funkcjonalnego będą bardzo uczęszczane. Schowanie zabiegu w stropie garażu powoduje, że "zakręt" schodów będziemy mieli w pokoju nad garażem. Dajcie fotkę jak to będzie wykończone docelowo?

Mało kto sie odzywa teraz na forum :( pewnie przez pogodę :( my z mężem z niecierpliwością czekamy na lepszą pogodę żeby można było robić tynki i isc dalej z budową. Póki co zamówiliśmy pod koniec roku okna + roletki, cale ogrzewanie oraz dachówkę zawsze troszeczkę zaoszczędzony grosz :) jeszcze tylko bramy garażowe nam zosatłay ale z tym chcemy sie wstrzymac aż będa wylane podłogi i już nie możemy sie doeczekac dalszych pracy żeby jak najszybciej sie wprowadzić

Mam pytanko jak długo u Was robili tynki ?

Hej , na stronce kilka fotek z naszych rozwiazan, zostawiony pokoj na dole,

http://www.agaikiniu.mojabudowa.pl/

pozdrowionka :)

Witam,

Też chciałabym już być na tym etapie... może za rok. Proszę o dalsze fotki.

Mam jednak pytanie - też mamy pozostawiony pokój na dole - czy w związku z tym nie będzie zbyt ciasno w jadalni? jak to wygląda w realu?

U Was jeszcze widzę, ze dodatkowo kuchnia została odgrodzona od jadalni - też się zastanawiałam nad tym rozwiązaniem ale miałam obawy czy jednak nie spowoduje to znacznego zmniejszenia powierzchni jadalni.

Pozdrawiam