Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 841
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj przybora. Na warunki zabudowy czekałem ok. 3 miesięcy. Kuriozalnie kupiłem działkę z wydanymi warunkami zabudowy. Później kupiłem projekt zgodny z warunkami. I co? Wyszło na to, że muszę jeszcze raz wystąpić o wydanie warunków. trwało to długo, bo działkę dodatkowo mam w obszarze natura 2000. Później zmiany do decyzji, uprawomocnienie i dopiero mogłem wystąpić o pozwolenie na budowę. Jeśli mogę coś zasugerować, to mam dwie sugestie: 1 - albo we wniosku o warunki opisać jakiś wyolbrzymiony projekt, wykraczający poza to co chcemy budować, 2- albo dokładnie opisać to co chcemy budować, ze wszystkimi parametrami, dokładnie wszystkimi.

Przy pozwoleniu na budowę raczej się posiłkowałem projektantem, przepisy są zbyt zawiłe, a wydawało mi się, że 18 lat edukacji mi wystarczy.

Droga przez mękę, ale dopiąłem swego. W przyszłym tygodniu geodeci i wytyczanie budynku.

Pozdrawiam

Łukasz

Natomiast na kolosalne rachunki za gaz to narzekają chyba wszyscy. Mieszkamy w domu od poczatku października i zużyliśmy przez 3 miesiące ok. 360m3 gazu, czyli ok. 120 m3 miesięcznie. Ale trzeba wziąć pod uwagę również fakt, że jest to nasz pierwszy sezon grzewczy, który zawsze podobno jest najgorszy. Nie wiem czy to dużo czy mało, może w tej kwestii wypowiedzą się tez inni użytkownicy Rozety

Pozdrawiam

Jak dla mnie to mało, ja obecnie mieszkam w starym domu i od września przez 3,5 miesiąca spaliłem 3,5 tony miału 380zł/tona + transport, no to sobie przelicz.... nie mówiąc już o całym syfie przy tym powstałym, robocie i wywożeniu popiołu.

Wczoraj złożyłem wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci gazowej i czekam na odpowiedź.

Zastanawiam się teraz nad wyborem kotła gazowego, jak na razie stawiam na kocioł kondensacyjny i podłogówkę.

Jaki kocioł zainstalowałeś u siebie, jaka firma i moc??

Witam. my ogrzewamy dom ok 120m gazem, kosztuje nas to ok 3-3,5 tyś rocznie (w tym ciepła woda cały rok). Mieszkamy sobie tak 15 lat ( z dwójką dzieci) i z bólem będziemy musieli przerzucić się na ekogroszek w nowym domu bo nie ma tam przyłącza gazu. dom, w którym mieszkamy obecnie ma dużo gorsze parametry jeżeli chodzi o energooszczędność więc wydaje mi się, że to nie jest duża cena za komfort jaki zapewnia gaz. Warunek: dobry kocioł i racjonalne posługiwanie się regulatorem temperatury. polecam. 120 m gazu na miesiąc to nie dużo.

Luxus - dostałem właśnie informację, że papiery poszły do Ministra Zdrowia, moja działka leży w strefie uzdrowiskowej ehhh.... W dniu dzisiejszym spotkałem się już z jednym majstrem, który może będzie mi stawiał dom, w poniedziałek spotkanie z kolejnymi dwoma majstrami. Dzisiaj też rozmawiałem z jednym majstrem który niestety nie ma już wolnych terminów ale powiedział mi, że taki domek (ROZETA 2) jego ekipa stawia w stanie surowym przykryty i odeskowany w 1 miesiąc ( stropy z płyty ). Nie ukrywam że zamierzam wystartować koniec marca, początek kwietnia i jak B... i partia da to na najbliższą choinkę planuje już mieszkać :) Oczywiście rysuje mi architekt już piwnice w domu :), dom będzie cały podpiwniczony prócz garażu gdzie będzie ewentualnie zsyp. Ehhh... jeszcze dużo przede mną ale ... :)

Niestety z terminami budowy nigdy nie wychodzi tak jak się planuje. Naszą rozetę zaczęli budować pod koniec kwietnia 2010, a ostatecznie zakończyliśmy prace.......we wrześniu bo np. cały maj padało, przesunęły się prace dekarzowi i tym samym u nas tez wszystko stanęło. Przykładów można mnożyć ale najważniejsze to nie dać się zwariować:)

My też zaczynaliśmy w kwietniu i z powodu pogody mieliśmy miesiąc poślizgu. Ale wydaje mi się,że na pewnym etapie nie warto gnać za wszelką cenę, szczególnie w przypadku izolacji fundamentów itp. prac. Na budowie obok nie mieli opóźnień ale przykro było patrzeć na partactwo firmy budowlanej, która smarowała fundamenty izolacją w deszczu, izolowała ociekające wodą krokwie itp. Ale klient był zadowolony bo robota szła zgodnie z planem. Czasem nie warto bo miesiąc krócej czy dłużej nie zrobi nam w ogólnym rozrachunku różnicy a będziemy mieć świdomość, że nam dom w przyszłości nie zakwitnie

Witam serdecznie,

Ja poszedłem na łatwiznę, bo podpisałem umowę z firmą na budowę całego domu. Budowany będzie z płyt keramzytobetonowych, prefabrykowanych tak samo strop. Zastanawiałem się czy samemu budować, ale nie mam na to czasu. Termin wykonania jest zapewniony w umowie. Całe szczęście, że płyty są już wysuszone i nie trzeba czekać na schnięcie, aby wykańczać wnętrze.

Przybora - rozumiem, że jesteś na etapie warunków. To chyba trwa najdłużej. W międzyczasie można powoli robić adaptacje projektu, ale raczej projektanci chcą.warunki, żeby nic już później nie zmieniać. Później pozwolenie obligatoryjny miesiąc bez zawieszeń. 14 dni uprawomocnienie i do roboty.

Jeszcze zmiany które naniosłem do projektu

1. schody otwarte z balustradą,

2. dodatkowy komin w pom. technicznym

3. podwyższenie ścianki kolanowej w pom. nad garażem do wyrównania dolnej krawędzi dachu.

Zastanawiałem się nad pom. nza garażem i licowaniem dachu, ale jak dla mnie wygląda to koszmarnie i domek traci swój urok. Widziałem również przeróbki z wykurzem ale i to mi się nie podoba. Jest to oczywiście moja subiektywna ocena

PS. Granice budynku i poziom zero wyznaczone. W przyszłym tygodniu zdjęcie humusui i wysypanie pospółki.

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez Luxus

dlatego to podniesienie ścianki w pom. nad garażem jest symboliczne, ale zawsze to więcej dostępnej przestrzeni. Powoduje jedynie wyrównanie dolnej krawędzi dachu, przez co projekt nie traci swojego uroku.

Nie wiem czy dobrze rozumiem chcesz by dach nad domem i nad garażem były dołem w jednej linii? Bo jeżeli tak to nie jest dobry pomysł, bo nie wyrównasz dachu tylko zbliżysz do siebie połacie a wtedy będą zachodzic na siebie. my tak mamy z tylu domu, bo przenieśliśmy kotłownię za garaż, trudno będzie wykończyć dach podbitką. Nie wiem czy podniesienie tylko garażu nie zaburzy proporcji. W tym urok domu, że jest różnica poziomów, pomyślcie też o wykończeniu momentu styku garażu z domem wewnątrz. Proponuję podnieść proporcjonalnie dom i garaż wtedy nie ma żadnych komplikacji przerabialiśmy to.

http://www.bobrowniki.mojabudowa.pl

Edytowane przez Klaudia i Zbyszek

Dach nad garażem jest podniesiony o 50 cm. Nic nie zachodzi na siebie i raczej nie będzie problemu z wykończeniem dachu, bo miejsca pozostaje sporo. Ja nie przenosiłem kotłowni za garaż. Wszystkie pozostałe wymiary pozostają. Dlatego podnosiłem tylko o 50 cm, a nie licowałem dachu. Tak nie traci dom nic na wyglądzie, a troszkę wyżej umieszczony dach powoduje, że garaż nie wygląda z frontu jak przybudówka. To moja ocena.

Chętnie zobaczyłabym wizualizację, jak będziesz miał od architekta to chetnie zobaczę, wtedy wyjdą właściwe propoporcje w skali. Czy widziałeś już rozetę wybudowaną? Na którymś z blogów rozety jest właśnie garaż podniesiony o dwa pustaki, utworzyło to wizualnie ogromną powierzchnię dachu. Edytowane przez Klaudia i Zbyszek

Jak projektant ci to narysuje wg zmienionych wymiarów to będziesz miał lepszy obraz domu i zasadności wyrównywania połaci dachu. Rozeta ma to do siebie, że ma bardzo dużą powierzchnię dachu jedynym załamaniem są lukarny dlatego różnica poziomów ma sens. Zapytaj projektanta jakie zmiany pociągnie za sobą takie przemajstrowanie dachu bo u nas też projektant pozmieniał tak jak chcieliśmy ale nie przeanalizował całego łańcuszka zmian jakie w wyniku tego trzeba było dokonać. Efekt był taki, że musieliśmy go często wzywać na budowę. U nas jedna zmiana spowodowała zmianę długości terivy, inne strzemiona, belki, zmiany w konstrukcji dachu, komina - tworzy się lawina.

Podniesione pomieszczenia nad garażem o jeden suporex

Niby niewiele, ale mamy tam 2 niezłe pokoje.

http://foto3.m.onet.pl/_m/a3968b523067aab931493238a6648067,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/e598532a5cc6f820ca5baff100bcbd8d,10,19,0.jpg

Edytowane przez leoul

Witam!

Jestem po pierwszych rozmowach z majstrami/budowlańcami, w moim regionie koszt wybudowania Rozety 2 lustrzane odbicie z podpiwniczeniem wynosi w granicach 45tyś. oczywiście stan surowy. W dniu wczorajszym również odebrałem projekt piwnicy w mojej Rozetce :)

http://img412.imageshack.us/img412/9482/piwnica.jpg

Niestety jeszcze czekam na pozwolenia, jak pisałem planuje wystartować na początku kwietnia.